Bafra Ovası’nda 130 bin titrem çeltik rekoltesi bekleniyor

Edirne’nin İpsala ilçesinin ardından arz çok çeltik üretiminin yapıldığı Samsun’daki Bafra Ovası’nda hasada başlandı.

Türkiye’nin bildirme ince akarsuyu olan Kızılırmak Nehri’nin Karadeniz’e döküldüğü yerde taşınan alüvyonlarla oluşan Bafra Ovası’nda bu yıl kısaca 130 bin dekar alanda çeltik ekimi yapıldı.

Dekar başına averaj 850 kilogram verim alınan ovada çeltik hasat ediliyor.

Bafra Ekincilik Odası Başkanı Osman Tosuner, AA muhabirine, Bafra Ovası için çeltiğin büyük aynı ekincilik ürünü olduğunu söyledi.

Çeltik çekicilik fiyatından memnun olduklarını tamlayan Tosuner, “Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), 2022 dönemi çeltik çekicilik fiyatını sunu düşük ton başına 12 bin teklik ile en faziletli 15 bin liraya çıkardı. 2021 yılında 4 liralık olan çeltik gelgel fiyatı dört hatim arttı. Bu değer, üreticimizi canıgönülden mutlu etti. Bu eşit sebebiyle gelecek yıllarda üretimin Bafra’üstelik daha de artacağını düşünüyorum.” dedi.

“hava raporu böyle giderse kalite daha efdal olacak”

Tosuner, çeltikte bu sene 125 bin ile 130 titrem ortada rekolte beklediklerini dile getirerek şöyle bitmeme etti:

“Türkiye’nin pirincinin yüzdelik 16 ile 17’sini biz üretiyoruz. Ürüne kıymet bazında bakarsak çiftçimiz 60 randımanı titrem başına 13 bin 500 liralık, 65 randımanı 14 bin 700 liraya satıyor. Bu yepyeni bire bir rakam. Ayrıca Bafra’bile, Ekincilik Kredi Kooperatiflerinin faziletli miktarda kurum yapacağı bildirildi. Onun beraberinde TMO dahi kurum yapacak. hür teşebbüs de çeltik alımı yapıyor. Bunların çekicilik yapması üreticiye yeryüzü büyük destektir.”

Tosuner, ürünün birinci sınıf olduğunu vurgulayarak, “Bafra pirincinin randımanı geçen yıldan elan kaliteli. Hasadın başlamasıyla kırık pirincin neredeyse başarısız olduğunu görüyoruz. hava durumu böyle giderse kalitesi elan erdemli olacak. Nitelikli mal oldukça çalım üstelik o kadar efdal peki.” ifadelerini kullandı.

İkiztepe Tarım Yüreklilik Kooperatifi Başkanı Mecit Aytek da üyelerinin 1000 dönümden aşkın alanda çeltik tarımı yaptığını belirterek, “Dekar başına 850 ila 1050 kilo ortada ürün alınmaktadır. Çeltik hava fiyatı bu yıl çokça fena hâlde. Süt ve matbu pahalıydı amma fiyatlar dolgunca olduğu için çeltikçimizin bu sene yüzü gülecek.” diye konuştu.

Üretici Hüseyin Aytek birlikte bu sene ürün ve fiyatın iyi olduğunu tabir ederek, “Bafra Ovası’nda ekilen tam ürünler birinci sınıf. Onun üzere ovada ekilen hemen lamba karpuzu fiyatında az buçuk kalın çektik. Sair mahsullerde kalite ve karşılık iyiydi.” dedi.

Necdet Özkan birlikte bu sene çeltiğin verim ve fiyatından kıvançlı olduklarını kaydetti.

Share: