Zelzele bölgesinde enkazları gezerek yuvasız kalan güvercinlere topluluk çıkıyor

Bursa’dan Kahramanmaraş merkezli depremlerden en fazla etkilenen illerden Hatay’a mevrut tabiat, melez hayatı fotoğrafçısı ve kuş gözlemcisi Alper Tüydeş, kümesleri yıkılan evet bile sahipsiz mütezayit güvercinleri korumaya çalışıyor.

Karacabey ilçesinde işlek ve bire bir zamanda güvercin yetiştiricisi olan Tüydeş, depremlerin arkası sıra facia bölgesi için Bursa’üstelik gerçekleştirilen müzaheret faaliyetlerine katıldı.

Tüydeş, evvel depremlerden beş altı dönüş sonraları televizyon ekranlarından enkazların üzerinde uçuşan güvercinleri görünce onlara yardım edilmesi gerektiğini düşünerek, çalıştığı Karacabey Belediyesinin görevlendirmesiyle Hatay’a geldi.

Enkazları bir tane biricik gezen Tüydeş, hareket nedeniyle kümesleri yıkılan evet üstelik sahiplerinin ilgilenemediği kuşları yaşatmaya çalışıyor.

Yakalayabildiği kuşları kafeslere koyarak yetkililere teyit fail ve baştan sahiplendirilmeleri amacıyla düzentileme yürüteç Tüydeş, ulaşamadığı kuşlar için ise bölgeye yemleme bırakıyor.

Alper Tüydeş, AA muhabirine, zelzele olunca cümle Türkiye gibi kendisinin bile yasa boğulduğunu söyledi.

Hatay’ı çok sevdiğini ve adeta ikinci memleketi kabilinden gördüğünü anlatan Tüydeş, “Depremin olduğu önceki andan itibaren burada olan biteni hep ekran karşısında üzüntüyle izlemiştik. Yapabileceğimiz bir madde yoktu. Tığ da yaşadığımız şehirde elimizden geldiğince arkalama ve Bursa’bile kombinezon konularına havari olmaya çalıştık.” dedi.

“Onlar üstelik benzeri can taşıyor”

Tüydeş Hatay, Adana, Osmaniye ve Gaziantep kabil illerde güvercin yetiştiriciliğinin çokça degaje olduğunu dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu yetiştiricilerin beslediği kuşların stabil çoğunun kümesleri, evleri yıkıldı, sahipleri çökmüş altında kaldı evet dahi öz dertlerine düştüler, canlarının dertlerine düştüler doğal namına. Bu arasında küsurat güvercinlerle ilişkin de elem görüntüler ekrana yansımaya başlamıştı. Ego dahi bu konuda tıpkısı şeyler yapabileceğimi fikren yola çıktım. Burada kedi, köpeklerle ilgilenenler evet birlikte nazik ve küçükbaş hayvanlarla ilgilenenler var ama güvercinler az buçuk dahi beceri müstelzim bire bir kayran. Ego dahi bu konuda deneyimli olduğum için bölgeye geldim.”

Birkaç olağan ekipmanla güvercinleri yakalamaya çalıştıklarını aktaran Tüydeş, kuşların çok yüksekte mevcut dirim alanlarına ise hayatlarını idame ettirebilmeleri amacıyla buğday, ağızotu bıraktıklarını söyledi.

Share: