Rusya mobilya ithalatında rotayı Türkiye’ye çevirdi

Türkiye’nin Rusya’ya yaptığı möble ihracatı ocak-haziran döneminde yüzdelik 88,1 artarak 65 milyon dolara daha çok. Mobilya, kağıt ve orman ürünleri hep ihracatı geçmiş yarıda yüzde 30 artmıştı. Rusya’ya ihracatın, devir ortalamasının 3 katına mümasil artması ilgi çekti.

Sektör temsilcileri, bu ülkeden talebin artarak devam edeceğini bildirdi.

Möble Endüstri İş Adamları Derneği (MOBSAD) Başkanı Nuri Gürcan yaptığı açıklamada, 2021’i 4,3 milyar dolar ihracatla kapatan mobilya sektörünün bu yılın önce yarısında 2,4 milyar dolarlık dış satım yaptığını söyledi.

İç pazardaki durgunluktan çevre ihracata ciddilik veren firmaların, tedbir problemleri zımnında Çin’den talebin Türkiye’ye kayması sonrası, hızlıca kapasitelerini artırdıklarını dile getiren Gürcan, bu dönemde rastgele pazarın akla yatkın değerlendirilmesinin önemine bel etti.

Gürcan, munzam değeri faziletkâr olan Fransa, BENDE, Almanya üzere ülkelere ihracatın arttığını kaydederek, Ukrayna savaşından etraf Rusya pazarında güç tıpkı boşluğun oluştuğunu ve son yıllarda munzam kızıl mobilya ihracı konusunda kısık ayrımsız hareketliliğin söz konusu olduğunu anlattı.

Nuri Gürcan, mobilya devlerinden IKEA’nın pazardan hayat sürecinin Rusya’ya ihracatı tasarruf etmek amacıyla Türk üreticilere tıpkı vesile sunduğunu belirterek, şu bilgileri verdi:

“Rusya’nın mobilya ithalatı yaptığı ülkeler arasında Türkiye 8’inci tam. Sabık sene bu ülkeye 40 milyon dolara andıran dış satım yapmışken, önce yarında bu rakamın konusunda çıktık. İlk 6 ayda yüzdelik 88,1’lik artışla 65 milyon dolara ulaştık. Yılı ilk kez 100 milyon doların üstünde bir ihracatla kapatıp rekor kıracağımızı düşünüyoruz. Rusya’dahi tasarım değeri faziletkâr ürünlere rabıt faziletkâr. Alelhusus ‘üst segmentte’ ithal ürünlere rabıt yüksek. Möble ürünlerinde 6-7 milyar dolarlık tıpkı pejmürde alım satım büyüklüğü kâin Rusya, 3 milyar dolarlık üretimi ve 2 bilyon dolarlık ithalatıyla ancak içi talebin ev içi üretimle gücük ve ölçülü vadede karşılanamayacağı, nedeniyle önümüzdeki dönemde üstelik ithal ürünlerin önemini koruyacağı aynı aksata kendisine değerlendirilmektedir. 2 milyar dolarlık dış alım pazarından çok daha faziletli behre alabiliriz.”

“Temenni arttı”

MOBSAD Başkanı Gürcan, şu anda Rusya’dan ürün bazlı irade artışında yükseliş olduğunu belirterek, henüz bu ülkede yatırım aşamasına geçmediklerini söyledi.

Gürcan, “Ancak bu ülkeye muteber ambargolar ve IKEA’nın faaliyetlerini azaltması sonrası talebin arttığını hem rakamlardan hem de yaptığımız görüşmelerden konkre bire bir şekilde görebiliyoruz.” diye konuştu.

Gümrük vergisinde indirim talebi

Möble üreticileri kooperatifi Masko’nun Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Mutlu üstelik Rusya’ya yönelik ihracatta artış yüzdelik 88’i aşsa de bu rakamın söz konusu ülkenin nüfusu ve mobilya ithalatı düşünüldüğünde ehliyetli olmadığını söyledi.

Rusya’nın Türkiye’den mobilya ithalatında uyguladığı yüksek gümrük vergisine karşın bu yükselişlerin görüldüğünü dile getiren Mutlu, “Yaptığımız görüşmelerde ilerleyici zamanlarda bu ülkede möble üretimine yönelik kuma yatırım yapabileceğimizi birlikte görüyoruz. Önümüzdeki dönemde ihracatın henüz dahi artacağını öngörüyor, Rusya’dan gümrük vergilerinde indirim yapmasını bekliyoruz. Bu indirimin olması halinde artma katlanarak sürecektir.” açıklamasında bulundu.

Kavcıoğlu: 5 yılda dış satımcı firmalara 106 bilyon dolar finansman sağlanmıştır

 

İSO Başkanı Bahçıvan: Sanayici ve ihracatçı zorlanıyor

 

Tavuk hitit ihracatı yüzde 54 arttı

 

Share: