İzmir’de sokak satıcıları çıktı zabıtadan kaçmayacak

İzmir’bile, çıkmaz emekçilerinin çalışma koşulları iyileştirilirken, birer kooperatif çatısı altında birleşen; kestane, mısır ve çiçek satıcıları, hıfzıssıhha ve pazarlama eğitiminin ardından belirlenen noktalarda satışa başladı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi yoluyla, sokak emekçilerinin emek koşullarını düzeltmek ve bakım standardını arttırmak için başlatılan proje meyvelerini verdi. Birer kooperatif çatısı altında birleşen kestane, darı ve çiçek satıcıları, İzmir Büyükşehir Belediyesi Patika Fabrikasındaki hijyen ve pazarlama eğitiminin arkası sıra belirlenen noktalarda satışa başladı.

Proje, İzmir Büyükşehir Belediyesinin ilişik daireleri ve seyyah satıcıların patika birliklerinden temsilcilerin düz aldığı bire bir alt kurul eliyle yürütülüyor. Alt Kurul, seyyar satıcılar için büyükşehir belediyesinin mesul olduğu işgaliye alanlarında, esnafı kıygın etmeyecek şekilde mir noktalarını belirledi. Yeniden yarkurul marifetiyle hazırlanan bakım standardı taahhütnamesini imzalayan satıcılar ise işgaliye bedeli dahi ödeyecek.

Seyyar satıcılar denetleniyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi Zabıta Dairesi Başkanı Gökhan Daca, iktisadi kriz dolayısıyla atlatmak parası kazanmanın tahakküm olduğu bu dönemde düzenlemenin önemini vurgulayarak, “Bu say geçici süreliğine obstrüksiyon noktalarındaki sosyoekonomik faaliyetlerin disipline edilmesi üzere yapıldı. Bu 153 kişinin sattığı ürünler üstelik azık standartlarına agreman açısından denetleniyor. Tekrar satma ve pazarlamanın yönetmeliğe uygunluğu arama ediliyor. Yönetmeliğe çap davrananların faaliyetleri alt kurul eliyle sonlandırılacak. Bu çalışmayla yurttaşların huzurlu ve henüz keyifli hisse senedi yapmaları sağlandı” dedi.

“Ekmek paramızı kaçmadan kazanıyoruz”

Satışa başlayan gezmen satıcılar ise uygulamadan memnun. Alsancak Vapur İskelesi’nin karşısında kestane satan Ferhan Kahraman, “Biz sokakta ekmeğimizi kazanıyoruz. Aplikasyon bizim için haddinden fazla bol oldu. Elan geçmiş zabıta ekiplerini görünce kaçıyorduk. Artık kaçmıyoruz. Savmak paramızı kaçmadan kazanıyoruz. Ferah Ferah çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

“Ömrümüz zabıtadan kaçmakla geçiyordu”

Kestane satıcılığının sülale mesleği olduğunu ve 25 yıldır bu işi yaptığını rapor fail Mehmet Çevik üstelik, büyükşehir belediyesi vasıtasıyla başlatılan çalışmanın kendilerine düş verdiğini söyledi.

Başkan Tunç Soyer’e teşekkür fail Çevik, “Bizler yağmur çökelge demeden ekmeğimiz üzere etkin insanlarız. Daha önce kargaşa vardı. Ömrümüz zabıtadan kaçmakla geçiyordu. Daim tedirgindik. Şimdi evimizden mutlu, çocuklarımızı öperek çıkıyoruz. O tedirginlikler sonuç buldu” diye konuştu.

Mehmet Akbulut dahi, kestane satışı yaparak geçimini sağlayanlardan. Çalışmanın kendilerini çokça bahtiyar ettiğini vurgulayan Akbulut, “Çıktı belediyemizden kaçmadan, edepsizcesine halkımıza çalışmak istiyoruz. Biz burada varız, hep vardık ve var olacağız. İki kızım var. Ego çalışırken yanıma geliyorlardı. O esnada zabıta geldiğinde kaçıyordum ve çocuklarım ağlıyordu. O antlaşma üstelik haddinden fazla utanıyordum. Ego hırsız değilim. Ayrımsız husus çalmıyorum, ekmeğim amacıyla uğraşıyorum. Benim rızkım bu. Esas babadan mevrut ayrımsız patika. Şimdi belgelerimizi aldık, çokça mutluyuz. Başkanımıza çokça teşekkürname ediyorum. Başımızın üstünde yeri var” dedi.

Geçimini çiçek satarak sağlayıcı Nergiz Çıpa ise “15 yaşından beri çiçekçilik yapıyorum. İki kızım var, ikisini da buradan kazandığım paralarla büyüttüm. Inikat kaynağımız olan bu işten paketlemek yiyoruz. Belediyemizin yaptığı projeden, bize sunduğu imkanlardan kontekst haddinden fazla mutluyuz. Mezattan seve seve çiçeğimi alarak, burada buket yapıyorum; zira çiçekler benim ekmeğim” diyerek konuştu. – İZMİR

Share: