İkinci çekirdeksel santral amacıyla Rosatom ile görüşmeler tevessül aşamasında (2)

Enerji ve Tabiatıyla Kaynaklar Nazır Yardımcısı Alparslan Bayraktar, Sinop’ta mensur edilecek ikinci nükleer enerji santralinin yapımı için Rusya Celal Atom Enerjisi Kurumu (Rosatom) ile görüşmelere start aşamasına gelindiğini bildirdi.

Bayraktar, Rusya’nın Soçi kentinde planlı 12. Arsıulusal Nükleer Erke Fuarı “Atomexpo 2022″bile, Türkiye’nin gelecek 30 sene üzere enerjide önemli hedefleri bulunduğunu söyledi.

Çekirdeksel enerjinin karbon emisyonlarını azaltma konusunda balaban tıpkı asıl olduğunu ifade fail Bayraktar, “İlk tahminlerimize bakarak yeryüzü beş altı 16 ila 20 reaktöre ihtiyacımız var ya de Akkuyu NGS’ye melfuf olarak, yüzyılın başında karbon etkisiz benzeri ekonomi başlamak üzere 12 ila 16 reaktöre ihtiyacımız var.” dedi.

Sinop’ta nesir edilecek ikinci çekirdeksel erke santraline ilgili dahi değerlendirmelerde mevcut Bayraktar, “Sinop için görüşmelere gelince, bu önce Japon hükümetiyle başladı ve şimdi Akkuyu NGS’deki ortağımız Rosatom ile görüşmelere start aşamasındayız. ana düşünce, yeniden nükleere ihtiyacımız olduğu ve bunu henüz rekabetçi arkaç getirmemiz gerektiği. Akkuyu önümüzde tekmil yeknesak oldu. Haddinden Fazla madde öğrendik.” diye niteleyerek konuştu.

Bayraktar, yeni dönemde nükleer enerjide Cenup Kore ve ABD’li şirketlerle görüşmelere başlandığını ve üçüncü santralci üzere birlikte Çin hükümetiyle temas halinde olunduğunu aktardı.

Rusya’nın nükleer santral inşaatında Türkiye öncelikli

Rosatom Genel Müdürü Aleksey Lihaçev de sonuç dönemde yaşanan küresel siyasal gelişmelerin erke sektörünü kontra etkilediğini belirterek, henüz ilk bin metreküpü 200 dolar olan doğal gazın fiyatının, şu an 4 bin dolar seviyelerine çıktığını söyledi.

Son dönemde dünyada nükleer enerjiye yönelimin anbean arttığını vurgulayan Lihaçev, özellikle Fransa ve Almanya olmak üzere bir nice Avrupa ülkesinin çekirdeksel santrallere yeniden önem vermeye başladığını kaydetti.

Lihaçev, nükleer erke sektörünün eskimemiş ayrımsız dönüşümün eşiğinde olduğuna dikkati çekerek, Rusya’nın çekirdeksel santral inşaatında Türkiye, Bangladeş, Macaristan, Mısır ve Afrika ülkelerine evleviyet verdiğini anlatım etti.

Share: