Bakan Vahit Kirişci: “Yusufeli Barajı’nda su destekleme işlemi toplam 309 zaman sürecek”

Bakan Vahit Kirişci: ” Yusufeli Barajı’nda akarsu sübvansiyon işlemi toplam 309 zaman sürecek”

Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Ünite Kirişci:

“Yusufeli Barajı 29 Mayıs 2023 tarihinde faaliyet üretimine başlayacak”

ARTVİN – Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, erte Türkiye’nin tıpkı tarihe şahitlik edeceğini ve Yusufeli Barajı’nda su tutma işleminin başlayacağını belirterek “69 günün sonunda bile inşallah kaza merkezi su altında kalıyor olacak. Bütün 309 aktarılma sürecek. Oldukça teferruatlı bire bir proses. 90 günlük bire bir bekleme süremiz olacak. Ondan sonradan birlikte inşallah bizim elektrik tecrübe üretimi ve temel üretime dahi geçilmiş olacak. Bizim tahmini takvimimiz 29 Mayıs 2023” dedi.

Artvin’in Yusufeli ilçesinde yapımına 9 sene evvel başlanan Türkiye’nin kurum projelerinden biri olan Yusufeli Barajı’nda yarın su destekleme töreni öncesi serencam hazırlıklarını yolmak için ilçeye mevrut Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Ünite Kirişci, matbuat mensuplarına açıklamalarda bulundu. Konuşmasına Karkamış’ta zaman gerçekleşen terör saldırısında hayatını kaybeden biri öğretmen biri öğrenci ve biri üstelik yurttaş kalkışmak üzere 3 kişiye Allah’tan yağmur, yakınlarına başsağlığı dileyerek başlayan Bakan Birim Kirişci, ferda tarihe şahitlik edeceklerini hatırlattı.

Bakan Vahit Kirişci “22 Kasım 2022 tarihinde Türkiye’nin genişlik erdemli ve dünyanın da kişi kategorisinde 5. şişman barajının akarsu destekleme törenine ortaklık edeceğiz. Burada tutulacak sudan üretilecek neşelilik ülkemiz üzere üretimde berekete dönüşsün. Ülkemizin üretimini arttırsın. İnsanlarımızın zirai üretim sonrası lacerem gıda ihtiyaçları varsa sanayimizin konutlarımızın elektriğe ihtiyacı var. 558 MGW üzere benzeri müesses gücü var. 1.9 bilyon kilowat saat da elektrik üretim kapasitesi var. Türkiye’nin ruh üretiminin yüzdelik 2’si bu barajdan karşılanacak. Bu neşelilik nüfusu 2,5 milyon olan Türkiye’nin 5.şişman kenti olan Antalyamızın cümbüş ihtiyacını karşılayabilecek. Esasen milli gururumuz Toggumuzun 750 bin adetinin enerji ihtiyacını karşılaması açısından berenarı cesim” şeklinde konuştu.

Baraj gövdesinin 275 metre ile 100 katlı tıpkısı binaya adam yükseklikte olduğunu kaydeden Nazır Kirişci “Böylesine koca tıpkısı im yarın hizmete girmiş olacak, akarsu tutulmaya başlanmış olacak. Çoruh nehri üstünde haddinden fazla sayıda barajımız var. Bu barajımız kendisinden sonraları mevrut barajlar amacıyla dahi Yusufeli adeta tıpkı inanma sübabı üzere hizmet veriyor olacak; kendinden bilahare gelen Deriner, Borçka, Artvin ve Muratlı kim bu 4 barajın bugünkü üretimlerinin 695 milyon kilowatt saat henüz aşkın istihsal yapabileceklerini ve canlılık istihsal kabiliyetlerini bu manada bu kadar tutar arttırabileceklerini belirtmiş olalım. Tıpkı farklı yönü itibariyle üstelik tabi ki rusubatın diğer barajlara gitmeden Yusufeli’nde tutuluyor olması o barajların soylu erki ömrünü dahi arttırıyor olacak. Akarsu durumunda tutulmaz ise taşkınlara sebep oluyor malumunuz. Taşkınla ilgili üstelik etkileri azaltacak” diye niteleyerek konuştu.

36 milyarlık dev yatırım

Bakan Birim Kirişci, Yusufeli Barajı’nın Türkiye’nin iftihar edeceği ayrımsız proje olduğunu ve ilgilendiren müteahhit firma ile DSİ’nin hakkının bile teslim edilmesini istedi. Proje için toplamda 34 milyar liralık bir harcamanın yapıldığını vurgulayan Nazır Vahit Kirişci “Bu dünyalık tabi elden barajın inşası için değil söz gelişi 110 kilometre yol yapıldı. Bu 110 kilometre yolun 69,2 kilometrelik kısmı cesamet diyar yolu olarak 40 kilometrelik kısmı üstelik karye yolu yerine mamul oldu. Bu yollar, tüneller üzere harcanan paraları bile bunun içerisine katmamızda büyük kazanım var. Bu barajı ve bu barajın inşasından ufuk aynı durumu da anlatım etmemiz da kazanım var. Bu barajın inşası sırasında yapılan tünel uzunluğudur, viyadüklerdir, köprülerdir Cumhuriyet Altını tarihi boyunca 2002 yılına kadar takkadak 50 kilometreden oluşan tünel uzunluğu Türkiye’nin vakit kaybetmeden bu barajda 62 kilometre yani bu bile tek başına bu barajın ne büyüklüğünde manidar, hangi büyüklüğünde balaban hangi kadar mühendislik harikası olduğunu söylemek itibarıyla durumunda olur diyerek düşünüyorum. Tabi kim yolları yaptık, köprüleri yaptık, viyadükleri yaptık tünelleri yaptık ama tıpkı zamanda bu asıl projelere zaman zaman yerleşim yerlerinin aha oradan kaldırılmasını gerektirir. Arada Bir bile bunları tek ihtiyaç duymazsınız. Ama bu proje yerleşim yerini ayrıksı aynı yere nakledilmesini müstelzim bire bir projeydi” dedi.

“Millet yerine, mevki yerine hangi büyüklüğünde kıvanç etsek azdır”

Proje zımnında sular altında kalacak kaza merkezinde ve köylerinde işlek vatandaşların kıygın edilmediğine özen çekici Icra Vekili Ünite Kirişci, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“Vatandaşlarımıza çokça çok konforlu hakikaten Türkiye’nin bu hane ve işyeri eğitim yuvaları esenlik tesisleri aklınıza gelebilecek her alanda böyle çıtası standardı en üst düzeyde olan benzeri iskân yeri inşası dahi gerçekleştirilmiş oldu. Kamu 3 bin 205 bölük bunun 507’si köylere ilişik ansız kalanın topu ilçe merkezindeki vatandaşlarımız kişi konutları olacak. Yeniden bu konutlardan ayrı 334 skor işyeri yapıldı. Bununda 10 tanesi köylerde 324 tanesi bahsetmiş olduğumuz ilçenin özlük merkezinde oldu. Hastanelerden, okullardan kamunun değişik kurumlarını binalarından onlardan de bahsettim. Vatandaşlarımız buralarda inşallah konforlu bir şekilde yaşayacaklar. Balkonlarına çıktıklarında bu barajın bu barajın su tutmasıyla beraber anlatım yerindeyse olgunlaşmamış tıpkı cephe önlerinde olacak. Gökyüzü gökçe, barajın kendisi gökçe sağa, sola baktıklarında de yeşili görecekler. Güçlü bir dekor oluşacak. Çevreci ayrımsız proje. Çünkü bu barajın kişi alanı içerisinde artan yani konutları taşımıyoruz. Barajın öz alanın içerisinde kalan 800 bin metreküp mübarek toprağı buradan alıp henüz önceki 750 dekar olan ama bizim bu sonuç çalışmamızda bin 535 dekara çıkardığımız iskân alanını üstelik ekincilik toprağı yerine taşındı. 800 bin metreküp bunun altını çiziyorum. 5 bin 844 skor burada zeytin, dut ve sair ağaçlar vardı. Bu ağaçlar tekrar DSİ ile Orman Umumi Müdürlüğü’nün yan yana çalışmasıyla bulundukları yerlerden makbuz yeniden o kullanılmamış yerleşme yerine taşındı. 14 bin 250 adet eni ağaç dikildi. 72 binin üstünde birlikte esasen dikilecek fidanlarda gelişigüzel tümüne baktığınızda 92 bin 344 adet ongun dikilmiş ve bunlar çıktı göğe makul yükseliyor olacak. Buranın yeşilliğine yeşillik katacak. Fiber optikçi altyapısından, akman içmece suyuna kanalizasyonunda su tasfiye sistemlerine aklınıza gelebilecek modern, çağcıl şehirde en üst standartlarda hangi varsa bunların kâffesi bu proje kapsamında buraya Yusufeli ilçesine ve köylerine kazandırılmış oldu. Epey kavim olarak, talih namına hangi kadar övünme etsek azdır.”

İki karye 9 ahit sonradan sular altında kalacak

“Barajın 9 sene üzere bire bir sürede zor beğeni şartlarına karşın eksiksiz olması ve bundan sonra akarsu tutulmaya başlanmış olması haddinden fazla balaban” diyen Bakan Kirişci “9 günün böylelikle buradaki Yeniköy ile Irmakyanı köyleri 9 bölüm sonra suyun altında kalacak. Bu köyün akıbet haline sarmak isteyenler bu 9 günlük sürede görebilirler. 69 günün böylece üstelik inşallah ilçe merkezi su altında kalıyor olacak. Mecmu 309 ahit sürecek. Berenarı ayrıntılı aynı süreç. 90 günlük tıpkısı bekleme süremiz olacak. Ondan sonradan bile inşallah bizim ruh deneme üretimi ve asıl üretime de geçilmiş olacak. Bizim tahmini takvimimiz 29 Mayıs 2023” ifadelerini kullandı.

Share: