Çameli’nde domates, fasulye ve buzağının sunu güzelleri seçildi

Çameli’nde domates, fasulye ve buzağının arz güzelleri seçildi

Çameli Belediye Reisi Cengiz Aslan: “Çameli’mizin nereden nereye geldiğini gösteriyoruz”

“Türkiye’de 5. Coğrafi işareti alınan Çameli fasulyesidir”

DENİZLİ Denizli’de bitmeme fail 8. Çameli Arsıulusal Ekin, Turizm, Tarım ve Huy Sporları Festivalinin 3’üncü gününde düzenlene yarışmalarda buzağı, domates ve fasulyenin sunu güzelleri belirlendi.

Çameli ilçesinde planlı 8. Uluslararası Kültür, Turizm, Ekincilik ve Doğa Sporları Festivali 3’üncü gününde, arz ferah buzağı yetiştiricisi, yeryüzü iyi domates ve fasulye yarışması düzenlendi. Ardından minder güreşi ile koz yetiştiriciliği paneli ile bitmeme etti. Festivalin 3’üncü haset ‘Yeryüzü İyi Buzağı Yetiştiricisi Yarışması’ ile başladı. Benzeri birinden sevimli 14 buzağı temiz ırk özelliği, belen, gövde, bacak, bacak, tagaddi ve tüy yapısı, nişanesi ile değişik özellikleriyle değerlendirildi. Yarışmada dereceye giren bir numara Kırat Akhan, ikinci Hasan Ali Akşit, üçüncü ise Mustafa Turhan oldu. Dereceye girenlere ve yarışmaya katılanlara benzin yemi hediye edildi.

“Çameli’miz tarımda, kültürde, turizmde sıradan iyicene bire bir noktada”

Yeryüzü İyi Buzağı Yetiştiricisi Yarışmasında izah fail Çameli Belediye Başkanı Cengiz Arslan, “Festival takkadak eğlence almak değil, buradaki hem tarımda hem alabalıkta domates üretiminde, fasulye ve koz üretiminde Çameli’mizin nereden nereye geldiğini yorumlamak için bunu uyarmak amacıyla yarışmamızı düzenledik. Iyice tıpkısı benzin üretimimiz var bunu değerlendirmemiz geçişsiz, eksiklerimizde var amma bunları biliyoruz. Lazım hükümetimizin destekleriyle, belediyemizin ve büyükşehrimizle bunlara tahkim yapacağız. Çameli’miz tarımda, kültürde, turizmde bayağı fena hâlde aynı noktaya geldi. Festivalimizle bunları taçlandırmak amacıyla bu yarışmaları sizlerle bu arada yapmış oluyoruz” dedi

Sunu bol domates ve fasulye seçildi

Tıpkı ayrıksı aktiflik ise ‘Arz İyi Domates ve Fasulye Yetiştiricisi Yarışması’ gerçekleştirildi. Yarışmada domatesler iriliği, sertliği, rengi, çöz dolgunluğu, kirpik yapısı adına değerlendirildi. Fasulyede ise sunum standardı, kara yüzlü durumu, şekli değerlendirildi. Domateste 13, fasulyede ise 18 kişi yarıştı. İlk 3’e giren vatandaşlara matbua desteği verildi.

“Projelerle 125 bin koz ağacını toprakla buluşturduk”

Domates ve fasulyelerin seçildiği yarışmada Çameli’nin tarım konusunda eke benzeri saha aldığını söyleyen Başbuğ Aslan, “Yemeden Içmeden Denizli’de değil, bilcümle Türkiye’de şuanda ruzname oluyoruz. Bilcümle sektörlere ilgi sarmak amacıyla yavaş bir program gerçekleştirdik. Domates sektöründe şuanda ilçemiz sıçandişi şeş seracılıkta bir numara, banal ilçemize güzel benzeri maddesel girdisi var. Domates seralarının olduğu yerlerde aksine göçün olduğunu görüyoruz. Çünkü Antalya ili Kumluca ilçesinden, Muğla ili Fethiye ilçesinden seracılıkta çalışan bir nice ailemiz var. Herkese benzeri döngüsü var. Fasulye ile ilişkin önceki Türkiye’de 5. Coğrafi işareti alınan Çameli fasulyesidir. Biz 2017 yılında tıpkısı proje çerçevesinde coğrafi işaretimizi aldık. Baktığımız antlaşma cevizde Denizli’de benzeri numarayız. Yeryüzü çok koz varlığı Çameli ilçemizde var. Belediyemiz, bakanlığımızın ve büyükşehrimizin yaptığı projelerle 125 bin ağacı şimdiye kadar toprakla buluşturduk. Ağaçlarımız imdi ürün vermeye başlayacak. Güzeşte yıl koz girdisi 60 milyon TL’ydi. Bu seçme sene artarak devam edecek. Bu kaymakamlık ekonomisine katkı sağlamış olacaktır” diye niteleyerek konuştu.



Share: