Türkiye’nin çeltik ambarı Edirne’de kurutma mesaisi başladı

Türkiye’nin oylumlu çeltik üretim merkezlerinden Edirne’birlikte hasatla kurutma mesaisi dahi başladı.

Yüksek verimi ve getirisi dolayısıyla sulama imkanının bulunduğu bölgelerde üreticilerin yeğleme ettiği çeltiğin hasadı sürüyor.

Biçerdöverler yardımıyla hasat edilen çeltik, traktör römorklarına yüklenerek kurutma işlemi için köy merkezlerine götürülüyor.

Su yoğun tavalarda yetiştirildiği üzere buğulu olan çeltik, kabuğundan ayrılıp pirinç haline gelmesi üzere ısıdam çekicilik sayesinde kurutuluyor.

Üyüklütatar köyünden üretici Özcan Sakil, AA muhabirine, mayıs ayında ektikleri çeltikleri eylülün böylecene hasat etmeye başladıklarını söyledi.

Köylerinde 20 bin dekara mail alanda çeltik yetiştirildiğini tamlayan Yoğun, “Tarlada biçilen çeltik, makinelerde kurutularak fabrikada işlenmeye hazır ağıl getiriliyor ve düğü olarak tüketime sunuluyor.” dedi.

Dokunaklı, çeltiğin tarladan yüzdelik 25-26 gönen oranıyla biçildiğini, kömürle ısıtılan makinelerde havalandırılarak rutubetinin yüzdelik 14’e kadar düşürüldüğünü dile getirdi.

“Çeltiği serencam teknolojiyi kullanarak kurutuyoruz”

Evvelden çeltiğin elle biçilip yere serilerek kurutulduğunu ifade eden Ağır Sıklet, “Şu anda çeltiği dünyadaki en son teknolojiyi kullanarak kurutuyoruz. Bu aha genişlik müstakbel teknoloji İtalya’da. İtalya’bile hangi varsa bizde de aynı sistem var. Makinelerimiz 12 tondan 40 tona büyüklüğünde kapasiteye ehil. Kurutma süresi biçilen mahsulün gönen oranına bakarak 8 ile 12 saat arasında değişiyor.” diye konuştu.

Aynı köyden üretici İlker Kural Dışı üstelik iyicene benzeri hasat dönemi geçirdiklerini, verimin bereketli olduğunu belirtti.

Açıklanan fiyatın üreticiyi kıvançlı ettiğini belirten Ayrık, “Çeltik haddinden fazla kuvvet tıpkı gelişim. Sair ürünlere göre çeltik bize henüz ferah kazandırıyor. Dededen, babadan bu işe alıştık. Bambaşka aksiyon yapamayız. İyi aynı sene geçirdik. İnşallah daha birlikte bol olacak.” dedi.

Müstesna, çeltiği depoda bozulmaması amacıyla kuruttuklarını, kurutma sonrası üreticilerin çuvallayarak ya birlikte dökme yerine ürününü sattığını dile getirdi.

455 bin dekar alanda üretildi

Edirne Ekincilik ve Orman Müdürlüğü verilerine göre kentte 2021’üstelik 515 bin 561 dekar alanda 411 bin 525 titrem olan çeltik üretimi, bu sene 455 bin dekar alanda gerçekleştirildi.

Türkiye’deki çeltiğin kestirmece yüzde 45’inin üretildiği kentte hasat ve kurutmanın ilk teşrin sonuna büyüklüğünde sürmesi bekleniyor.

Share: