Kastamonu’da Bozkurt ve Abana esnafı, selin peşi sıra yıpranmamış dükkanlarına kavuştu

Kastamonu’birlikte güzeşte sene yaşanan selde, Bozkurt ve Abana ilçelerinde dükkanları yıkılan esnafa, yeni hisse senedi yerleri ad çekme ile teyit edildi.

Kentte sabık sene 11 Ağustos’ta yaşanan baskın felaketinde nazik oranda hasar gördükten sonraları yıkılan Bozkurt ve Abana Oldukça Sanayi Sitelerinin yeniden inşası tamamlandı. Bozkurt Sıradan Sanayi Sitesine 52 dükkan ve 2 üretimevi, Abana Basit Sanayi Sitesine ise 40 dükkan yapıldı.

Bozkurt Kaymakamlık binasında düzenlenen kura töreni ile hak sahiplerine dükkanları doğrulama edildi.

Kura törenine telefonla bağlanan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, halk birliğiyle yaraların sarılmaya bitmeme ettiğini söyledi.

Dominant felaketinin üzerinden 1 yıl 1 ay geçtiğini hatırlatan Aristokrat, “Yeğin felaketinde ortadan kalkan Bozkurt ve Abana endüstri sitelerindeki dükkanların zaman ad çekme çekimi ile sahiplerine teslime dilmesi, bizim açımızdan onurdur. O günden itibaren kardeşlik ile bu afetin yaralarının sarılması için çabalama sarfiyat ettik. Kasaba, Kentçilik ve İklim Değişikliği Bakanı arkadaşım Tasavvur Çekicilik ile gelişigüzel gelişigüzel meselenin andaç anına takibini gerçekleştirdik.” dedi.

Yeni sanayi sitelerinin yapılması konusu gündeme geldiğinde Uran ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile görüştüklerini tamlayan Aristokrat, “O üstelik sayın Cumhurbaşkanımızın bilgisi dahilinde hele kombinasyon endüstri bölgeleri atılmak amacıyla yekpare Türkiye’de, dürü topladı. O günkü miktarla 200 milyon teklik civarında benzeri hediye toplandı. Bu Kastamonu dışında selden etkilenen Sinop Ayancık ve birkaç değişik kayran üzere toplandı.”diyerek konuştu.

Yapılan dükkanlar karşı hikmet veren Aristokrat, “Abana’dahi zaman 40 adet hareket yeri var. Bozkurt’ta ise 52 nüsha gelişim yeri var. Abana’nın 28’i 90 metrekare, 12’si ise 180 metrekare. Bozkurt’un 24’ü 90 metrekare, 20’si ise 180 metrekare, 8 adeti ise 270 metrekare.” ifadelerini kullandı.

Dükkanların maliyetleri ile ilgilendiren bilgelik veren Aristokrat, şunları kaydetti:

“200 milyon liralık bağışın üzerine katma maliyetler destek. O maliyetlerin tamamını oradaki hemşehrilerimizin üzerine bindirmek istemedik. Alelhusus 90, 180 ve 270 metrekare hisse senedi yerleri için melfuf maliyetlere müteveccih 10 yıl kesiksiz ifa kolaylığı oluşturduk. Dükkanlarla ilgili yüzdelik 86’lık aynı tenzilat yapıldı. Yani ödenen hacim esasta maliyetin yüzdelik 14’ü üzere tıpkı miktar. 90 metrekare aksiyon yerinin arttırma maliyeti bağışlardan sonra 286 bin teklik oldu. Onun yüzde 50’si karşılanıyor. Bu üstelik 143 bin 370 liralık. 180 metrekare aksiyon yeri için eklenmiş maliyet 573 bin lira oldu, İndirimle gelişigüzel o birlikte 286 bin 740 teklik oluyor. 270 metrekare hisse senedi yeri olanlar 860 bin lira. Bu dükkanlarda da ödenecek miktar 430 bin lira. Nısıf yarıya anne maliyeti indirmiş olduk. Bu nukut bile 10 yılda ödenecek.”

Çevre, Kentçilik ve İklim Değişikliği Bakanı Misyon Kurum ise gönderdiği video kaydında, kandırıcı olsun dileklerini ileterek, “Bozkurt ve Abana Kıytırık Endüstri Sitelerini küçümseme verdiğimiz kadar arz bodur sürede yeniledik. Azamet, millet adına ahali ele verdik. Gelişmemiş sürede yaraları fethetmek amacıyla bütün alay malay seferberlik ruhu ile çalıştık. Kastamonu’nun afetlerden etkilenmemesi için yenileme çalışmasına başladık. ” dedi.

Törende konuşan Vali Avni Şarap, çalışmaların bir anda bitmeme ettiğini belirterek, “Meydan bitme noktasına yaklaştı. TOKİ evlerinin yapımı sürüyor. Sunma geç kasımda teyit edilecek. Spor sahalarımız bitti. Köprülerimizin imalatları tamamlandı. 3. köprümüzün el bağlantıları yapılıyor. Gelgeç köprümüz 1 kamer içerisinde vatandaşımızın kullanımına verilecek. Kent merkezindeki dükkanların yapımı devam ediyor. Yıl bitmeden vatandaşlarımıza arz etmek istiyoruz. Fehamet olarak sahada herhangi bir noktada çalışıyoruz.” diye niteleyerek konuştu.

Konuşmaların peşi sıra Vali Çakır, YANLIŞSIZ Öğür Kastamonu Milletvekili Mukavim Polat, Bozkurt Kaymakamı Erek Atıcı, Bozkurt Belediye Başkanı Muammer Yanık, Abana Kaymakamı Salih Ağar, Abana Şehremini Yunus Akgül AK Fırka Kastamonu İl Başkanı Doğan Ünlü ve türe sahipleri aracılığıyla noterlik huzurunda kura çekimi gerçekleştirildi.



Share: