101 yaşındaki Leyla nineden tafsilatlı ve metin yaşamın sırları

Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Ankara Gülhane Eğitim Bilimi ve Araştırma Hastanesi Yaşlılık Bilimi Bili Dalı’nın 100 yaşını aşmış 13 hastasından biri olan Leyla Düzgün amacıyla şifahane personelince tebrik kartı yapıldı.

Kontrol üzere geldiği Keyif Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Ankara Gülhane Yetişek ve Araştırı Hastanesi Geriatri Bilgelik Dalı’nda, 100 yaşının üzerinde olduğu üzere pastalı kutlamayla karşılanan 1921 tevellütlü Leyla Aklık, teferruatlı ve mıhlı yaşamın sırlarını AA muhabirine anlattı.

Düzgün, teferruatlı müddet köyde yaşadığını, 50 yaşına büyüklüğünde eşi ile çiftçilikle uğraştığını belirtti. Dinç yaşlardan itibaren amade azık namına natürel gıdalar tüketmeye dikkat ettiğini nâkil Aklık, er yatıp er kalktığını söyledi.

Evde kendi hazırladığı gıdaları tükettiğini, yoğurt mayaladığını, artağan eli nimetli göveri ve meyve yediğini, akarsu tükettiğini kaydeden Aklık, annesinin de tafsilatlı ve mıhlı ayrımsız üzeri geçirdiğini, bunun kalıtım bilimi miras olduğunu belirtti.

“Sülale bağlarımız hep akva oldu, sevdiklerimle yaşadım”

Sağlık için geçmiş mutlu olmak gerektiğini vurgulayan Düzgün, “Ego, çocukluk ve erişkinlik döneminde da mutlu ve huzurlu oldum. Köy hayatı yaşadım, tarlada, bağda, bahçede çalıştım. Eş bağlarımız bilcümle kuvvetli oldu ve bugüne dek bilcümle sevdiklerimle yaşadım. Eşim, yıllar önceki öldü, çocuğum üstelik yoktu. Bana yeğenim erbap imdi, beni yanına aldı. Evladım olsa belki bu büyüklüğünde bakmazdı, Tanrı ondan razı olsun.” diyerek konuştu.

Düzgün, “Az Buçuk yoruluyorum, kuvvetim namevcut amma sağlığım çokça şükür bol. Mufassal yaşamaktan çokça memnunum ancak bildirme yara yanı sevdiklerimin ölümünü dercetmek.” diye duygularını aktardı.

Kovid-19 geçirdiğini ve endişelendiğini söyleyen Düzgün, “Bütün dosdoğru oldum, bundan ortalık, kovid enfeksiyonunu belli belirsiz atlattım.” dedi.

Gençlere ince ve mıhlı varagelmek üzere uğraş etmekten vazgeçmemelerini tavsiye mektubu eden Leyla Aklık, “Evvel inançlı olun. İyi beslenin, aşındırmak seçmeyin ve erken yatın. İçki ve sigarayı bırakın. Yakarış ile ruhunuzu üstelik doyurun.” önerisinde bulundu.

Kalıtım Bilimi miras kadar stresten uzak dirim birlikte etkili

SBÜ Ankara Gülhane Yetişek ve Araştırma Hastanesi Geriatri Bilgelik Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet İlkin Naharcı, başkanlığını yürüttüğü ve ehlihibre etibba Candeniz Avcı, Hatice Tuğba Yazır ve Neslihan Kayahan Satma ile yaptıkları ayrımsız araştırmada, polikliniğe başvuran 100 yaş üzerinde 13 züğürt belirleme ettiklerini, bunlardan birinin birlikte Leyla Aklık olduğunu söyledi.

Şu zaman 101 yaşında olan Aklık’ün, köy yaşamını bırakıp şehre yerleştikten sonradan üstelik etkin olmaya ilgi gösterdiği bilgisini edindiklerini nâkil Naharcı, “Müzakere ve muayenelerimizde bize, çalışmanın kişiyi zihayat tuttuğunu, ayrıca gelişigüzel yaşadığı yeğeni Hacer Sizen’e müterakki yaşına rağmen ocak işlerine arkalama etmeye çalıştığını söyledi.” dedi.

Prof. Dr. Naharcı, Leyla ninenin, yaşıtları ile kıyaslandığında genel keyif durumunun, dem değerlerinin olumlu, ruhsal ve nörolojik açıdan dahi gani olduğunu bildirdi. Yaşına kapalı adale ve mafsal sorunlarının bile yaşıtlarından haddinden fazla bol seviyede bulunduğunun altını çizen Naharcı, “Elbette kalıtım bilimi miras bunda büyük bir enerjik, fakat âlim namına bilcümle vurguladığımız stresten ırak dirim, muvazeneli ve metin tagaddi, ehliyetli fiziki etkinlik, yaşayış ve bahtiyarlık, ayrıntılı ve metin yaşamın anahtarı. Leyla büyük anne, bunun en iyicene örneği.” değerlendirmesinde bulundu.

“Ülkemizde 100 yaş üzerindeki bireyleri elan çok göreceğiz”

İnsanlık tarihi boyunca uzun ve mıhlı yaşamın sırrı ile eş ömrünü uzatmanın yollarının araştırıldığını belirten Naharcı, keyif hizmetine erişimin artması, kullanılmamış ilaçlar ve tedavilerle hastalıklara er engelleme edilmesi, hem de tarama ve apotr yöntemlerin civar plana çıkmasıyla alay malay ortalama hayat süresinin uzadığını, bunun üstelik nemli nüfusun artmasına illet olduğunu aktardı.

Türkiye’üstelik üstelik buğulu nüfusun oranının sonuç yıllarda yüzde 10 arttığına dikkati calip Naharcı “Buğulu nefer içre ise ati gözyaşı adına anlatım edilen 85 yaş üstü kişilerin sayısının ise 700 bin civarında olduğu oranlama edilmektedir. Bunun yanı sıra, 100 gözyaşı üzerindeki bireyleri dahi antlaşma içre ülkemizde henüz çok göreceğimizi şimdiden söyleyebiliriz.” diyerek konuştu.

Bir kişinin dimdik yaşlanması için öncelikle eğlenceli hayata sahip olması gerektiğinin altını çizen Naharcı şunları kaydetti:

“Bunun üzere bereketli bire bir toplumsal hayata, bol tagaddi, ağır ezgi antrenman yapılması, gelecek yılların henüz nitelikli olmasını sağlıyor. İyi beslenmek üzere, süt, protein, yoğurtun henüz çok tüketilmesi, semirtilmiş ve unlu gıdalardan ırak durulması gerekiyor. Toplumsal hayatın, kişinin hayatını müspet etkilemesi geçişsiz. Sigara ve etanol kabil dokuncalı alışkanlıklardan kaçınılması, mebzul dalgı alınması gerekir. İnancın kuvvetli olması bile yetişkin benzeri etmen.”

Share: