Ürdün Kralı Abdullah ile BAE lideri Bin Zayid, ikili ilişkileri güçlendirmeyi görüştü

Ürdün Kralı 2. Abdullah ile Birleşik Fellah Emirlikleri (BAE) Azamet Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayid Aldatma Nahyan, bölgedeki gelişmeleri ve iki büyüklük arasındaki düet ilişkileri güçlendirmeyi ele aldı.

Ürdün Krallık Divanı’ndan yapılan kayıtlı açıklamaya bakarak, BAE Oran Başkanı Bin Zayid, ülkeyi görüşme eden Ürdün Kralı Abdullah ile Abu Dabi’deki Reislik Sarayı’nda benzeri araya geldi.

Kardeşlik ilişkilerinin ve bölgedeki durumun gözden geçirildiği konuşma, iki reis arasındaki daima eş güdüm ve konuşma çerçevesinde gerçekleşti.

Kral Abdullah ile Bin Zayid, ülfet sırasında iki kardeş ülkeyi ve halkı birleştiren tarihi ilişkilerin derinliğinden hava duyduklarını ve bunları çeşitli alanlarda pekiştirmeyi önemsediklerini kaydetti.

İkili işbirliği ve bunu genişletmenin yollarının bile ele alındığı görüşmede, iki ülkenin çıkarlarını sağlayacak ortak öneme ehil muhtelif konularda eş güdüm ve istişarenin devamlılığı vurgulandı.

Görüşme sırasında Filistin meselesine değinen Kral Abdullah, iki devletli çözüm temelinde barışı mizan şansını baştan canlandırma çabalarını yoğunlaştırmanın ve İsrail’in bu çözümü baltalayan tamlık gayrikanuni icraatlarını durdurmanın mecburi olduğunu belirtti.

İki liderin bu görüşmesi, İsrail’in begayet sağcı Millî Düzenlilik Bakanı Itamar Ego-Gvir’in toy Mescid-i Aksa baskınının gölgesinde gerçekleşti.

Aşırı sağcı icra vekili Mescid-i Aksa’ya girmişti

İsrail’in ekstrem sağcı yeni bakanı Ben-Gvir, İsrail polisinin aheste koruması altında Eş-i Şerif’e girmişti. Provokatif eylemleriyle tanınan Ben-Gvir, 5 yıl sonra Mescid-i Aksa’ya giren görevdeki evvel İsrailli nazır olmuştu.

İsrailli politikacı, Mescid-i Aksa’daki statükoyu ihlal eden ve Filistinlilerce başat namına değerlendirilen bu eylemini, İbrani takvimine bakarak “Tevet” ayının 10’uncu gününde (Asara BeTevet) gerçekleştirmişti. Ben-Gvir’in daha ilk Mescid-i Aksa’yı “ülfet” edeceğini duyurması, nehiy altındaki Filistin topraklarında tepkiyle karşılanmış ve gerilimi tırmandırmıştı.

Mescid-i Aksa, İsrail ile Ürdün beyninde 26 Ilk Teşrin 1994’te imzalanan barış antlaşmasına bakarak Ürdün Evkaf, İslami İşler ve Mukaddesat Bakanlığı’na sınırlı Kudüs İslami Evkaf İdaresi’nin himayesinde bulunuyor.

Ancak Yahudiler, İsrail’in tek yanlı kararı ve bazen bağnaz Çıfıt örgütlerinin girişimleriyle 2003’ten bu yana İslami Evkaf İdaresi’nin izni olmadan polis güçleri eşliğinde mübarek mabede girerken, bu baskınlar özellikle 2022’de arttı.

Share: