‘Öğrenmenin yaşı olmaz’ darbımesel cins oldu

‘Öğrenmenin yaşı olmaz’ atasözü hamur oldu

SİVAS Sivas Cumhuriyet Altını Üniversitesinde kurulan Tazelenme Üniversitesiyle birlikte ‘Öğrenmenin yaşı olmaz’ deme Sivas’ta üs oldu.

Türkiye’bile beş altı ilde kâin Tazelenme Üniversitesi’nin benzeri yenisi üstelik Sivas’ta kuruldu. Bu çerçevede kolları sıvayan Sivas Cumhuriyet Altını Üniversitesi, 60 yaş ve üstü yetişek kabul etmek isteyen encam yaştaki bireyleri bu dönemin biyolojik, sosyolojik, psikolojik yönden getireceği durumlara hazırlamak üzere Tazelenme Üniversitesini kurdu. Kampüs içerisinde Afiyet Hizmetleri Çığır Yüksek Okulu içerisinde kurulan bu darülfünun ile ati yaştaki bireyler terbiye görerek hem hafızalarını tazeliyorlar hem de aktüel bilgileri öğreniyorlar. Adeta ‘Öğrenmenin yaşı olmaz’ atasözünün soy olduğu bu üniversiteye yaşlıların gelme zorunluluğu bulunuyor.

“Yaşlılarımız bitmeme zorunluluğu var”

SCÜ Gerontoloji Çalışmaları Uygulama ve Araştırı Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Fatma Hastaoğlu, ihtiyarlık sürecindeki kişilerin aktif hayata katılımlarını sağlayabilmek için Tazelenme Üniversitesini kurduklarını söyleyerek, “Burada ki esas amacımız bizim çalışkan yaşlanma sürecini dönmek. Zayıflık sürecindeki kişilerin faal hayata katılımlarını sağlayabilmek. Bu amaçla dahi haftanın iki haset tercihen himmet saatlerinden sonradan çünkü burada 65 gözyaşı beden kişilerin aksiyon durumları, torun bakanlar kabilinden henüz agreman durumlarına bakarak ayarladığımız proses aslında. Salı ve Perşembe günleri ikişer saatlik oluşturduğumuz müfredatta alçakları dersler var. Bu dersler ağız ağıza teferruatlı uğraşlar sonucun bile müstahzar ve darülfünun senatomuzdan geçirilmiş ayrımsız program. Ayrımsız zamanda seçmeli ders havuzumun var bu seçimlik ders havuzunda birlikte zat rabıta alanlarına göre iki tane öğüt seçiyorlar ve dönem içerisinde bir alışılagelen üniversite öğrencisiymiş üzere bağ bozumu ve ilkbahar dönemlerinde atılmak amacıyla 14 hafta ders görüyorlar. Gönüllük hak bire bir proje. Yaşlılarımız bitmeme zorunluluğu var. herhangi bir sınava bağımlı tutmuyoruz amma 4 almanak bire bir yetişek süresince bitmeme zorunluluklarını göz önüne alarak bitirme durumları belli olacak” dedi.

“50 yıl öğretmenlik yaptım 50 yılda öğrendiklerime yenilerini ekliyorum”

Tecdit Üniversitesinde tahsil gören Zahmetli sarıklı Selma Felek, 50 yıl öğretmenlik yaptığını ve 50 yılda öğrendiklerine yenilerini eklediğini söyledi. Emekli hoca Salih Gültekin ise hâlleşmek amacıyla bu üniversiteyi yeğleme ettiğini söyleyerek, “Burayı tercih edişimin bir tane nedeni var. İnsanlar aynı husus öğrendiklerinde hiçbir şey bilmediklerini anlarlarmış. Daha farklı şeyler öğrenmek, ayrı ayrı insan grubuyla ittihat etmek ülfet etmek için buradayım. Hâlleşmek babın da hakeza tıpkısı tercihim oldu. Bu projenin devamından yanayım” ifadelerini kullandı.

“Tek ibret yok, rastgele öğüt var”

Öğrenci Kaya Yılmaz, seçme konuda bilgelik verildiğini söyleyerek, “Esasen tazelenme üniversitesi diyor amma ben ona avlu üniversitesi diyorum. Zira tek öğüt bulunmayan temas ibret var. Her konuda hocalarımız gelip bize hikmet veriyor. Ana amaçta 60 ve üzerindeki insanların hafızasını dinç tutabilmek. Unutkanlığını çarpmak” diye niteleyerek konuştu.

Share: