İş dünyasından sermaye sıkıntısı şikâyeti

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) marifetiyle açıklanan Orak Ayı kocaoğlan Bitiren ve Müstahsil Kıymet Endeksleri ile ilişkin değerlendirmelerde bulunan Plastik Sanayicileri Federasyonu (PLASFED) Umumi Heyet Başkanı Ömer Karadeniz: “Müstahsil Kıymet Endeksinde artışın devam etmesi, tüketicilerin satın aldığı ya üstelik alacağı belirli iz ve bakım grubunun fiyatlarındaki averaj değişimleri da artışa geçirdi. Ortaya çıkan bu inatçı durumun yaratmış olduğu bastırık, plastik sektörü kadar yurtiçinden ehliyetli hammadde tedariki sağlayamayan endüstrilerde henüz dikçe hissediliyor” dedi.

Kar Marjı Hızla Eriyor

TÜİK oranlarına bakıldığında Yurtiçi Üretici Eşit Endeksinin (Yİ-ÜFE) almanak bazda %144,61’e ulaştığını dile getiren Plastik Sanayicileri Federasyonu (PLASFED) Umumi Heyet Başkanı Ömer Karadeniz, “Mavera yandan, Bitiren Değer Endeksindeki ise yıllık bazda %79,60’de kalmıştır. Yani daralan iç münasebet ve sakıt satın alma gücü cihetiyle üreticilerin maliyetlerinde yaşanan artım oranında tıpkısı fiyatlama yapamadığını ve bu sebeple kar marjlarının birden eridiğini gözlemliyoruz. Lazım cümle dünyada küsurat emtia fiyatları gerekse Türk Lirasının aceleci değer kaybı neticesinde yaşanan bu format tamam uran kollarımızı derinden etkilemekte. Ülkemizde yaşanan ve bilcümle vatandaşlarımızın baskı eyyam geçirmesine amil olan enflasyonun talep yönlü değil, maliyet yönlü olduğu gerçeğiyle debi edilerek maliyetleri düşürecek önlemler alınması gerekmektedir” dedi.

Girdi Maliyetlerinde Yaşanan Artışlar Sanayicimizi Zora Sokuyor

Sabık senelere kıyasla zaman ihracat verilerinin artış gösterdiğini belirten Ömer Karadeniz, “Girdi maliyetlerinde yaşanan artışlardan ufuk rakiplik gücü mütenakıs sanayicimiz, herhangi bir ne olursa olsun söylemek üzere çokça çalışıyor ve ihracatını devam ettiriyor. Ancak girdi maliyetlerindeki artışın devam etmesi sanayicimize korkulu bir sermaye sıkıntısı yaşatmakta ve üretimine bozuk para uğratmaktadır. Maalesef bu durumdan kaynaklı tam istihsal yapamayan evet bile mecburen kısıtlı üretime güzeşte sanayicimiz çokça. Ülkemizde yaşamış olduğumuz enflasyonun temel kaynağı doğrusu bu buut. Tamamen bu problemden kaynaklı resülmal sıkıntısı kıvrak, istihsal yapamayan evet de neredeyse yapamayacak duruma gelen sanayicimizin anamal sıkıntısı birlikte devam ederse ihracattaki artış düşme tehlikesiyle karşı karşıya kalacak, uluslararası piyasalarda potansiyelimiz yok olacaktır” dedi.

Sanayiciler Maliyet Hesabı Yapamaz Hale Geldi

Çatı yapılış PLASFED – Plastik Sanayicileri Federasyonu kendisine, enerji başta gelmek için müstahsil üzerindeki maliyetlerde yaşanan daim artışın yıpratıcı etkilerini katıldıkları değme platformda söylediklerini belirten Ömer Karadeniz, “Döviz kurunun faziletkâr olması ve girdi maliyetlerinde döviz bazında yaşanan artım siparişleri münasebetsiz etkiliyor. Sanayiciler maliyet hesabı yapamaz hale geldi. İç ve aut doğmak üzere, piyasaları rahatlatacak, yatırıma ve üretime heveslendirme edecek girişimler yapılmalı. Sürdürülebilir aynı nema olması amacıyla bu söylediklerimizi yapmamız eşya. Türk Sanayicisinin en şişman isteği öngörülebilirlik ve mali istikrardır” dedi.

Sanayicilerde yüksek itimat faizi tepkisi

 

Sanayicinin finansmana erişimi kolaylaştırılsın çağrısı

 

Bakan Bitkisel: Endüstri üretimi verileri, sektörün güçlendiğini göstermekte

 

Share: