Bakan Varank, Bilişim Vadisi’nde 51 ülkeden 600 gençle buluştu Açıklaması

Endüstri ve Uygulayım Bilimi Bakanı Mustafa Varank, Bilişim Vadisi’nde bulunan Sayısal Canlandırma ve Baziçe Biriktirim Merkezi (DIGIAGE) Oyun Ihya Yaz Kampı’nda 51 ülkeden 600 gençle bire bir araya geldi.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, katılımcıların Bilişim Vadisi’nde uykusuz geceler geçirerek gruplar halinde oyun tasarladıkları kampın serencam konuğu Icra Vekili Varank oldu.

Ziyaret esnasında Varank’a Kocaeli Valisi Seddar Çetin ile Enformatik Vadisi Genel Müdürü Serdar İbrahimcioğlu eşlik etti.

Farklı ülkelerden öğrencilerin ayrımsız araya gelerek oluşturdukları takımlarla kardeşçe fail Varank, tasarlanan oyunları denedi. Varank’ın baziçe performansı, katılımcılardan alkış aldı.

Öğrencilerle özçekim eden, baziçe kampı duvarına imzasına atan Varank, Planetary Çadırı’nda dahi baziçe deneyimi yaşadı. Varank, ziyareti sırasında katılımcılara dondurma üstelik ikram etti.

“Yakaladığımız ivme Türkiye’yi değişik benzeri boyuta taşıyacak”

Nazır Varank, kampta yaptığı değerlendirmede, Türkiye’nin teknoloji tabanlı işlerde müthiş tıpkı ivme yakaladığını söyledi.

Varank, “Bundan üç sene geçmiş Türkiye’da tek ‘unicorn’ yani milyar dolarlık iştirak yokken şu anda 6 ‘unicorn’umuz var. Bunlardan 3’ü baziçe ve yazılım firmaları. Bu alana gençlerin de sargı duymasıyla beraber yakaladığımız ivme, Türkiye’yi farklı bir boyuta taşıyacak.” ifadesini kullandı.

Kısaca 5 bin başvurudan 600 genci fiziksel kendisine nida ettikleri bilgisini veren Varank, şunları kaydetti:

“Buraya gelen gençlerimiz birtakımı dışarıda çadırlarda, kimi yurtlarda kalıyor amma buraya gelerek ‘render’ından tutun dahi ayrımlı senaryo yazımına büyüklüğünde aynı oyunu geliştirirken neye ihtiyacınız var, ne bilgiye eş olmanız gerekir, bunlarla ilişkin bilgileri alıyorlar, bunları şüphesiz oyunlarına aktaracaklarını öğreniyorlar. Daha sonrasında eğer şirketlerini kuracaklarsa elbet desteklerden faydalanabiliyorlar, bunlarla ilişkin hep bilgileri burada alarak haddizatında zinde arkadaşlarımıza kariyerlerinde kebir benzeri avantajı sağlamış oluyoruz.”

Destekleri vermeye bitmeme edeceklerini vurgulayan Varank, Türkiye’nin asri medeniyetler seviyesine çıkması, dünyanın yeryüzü iri 10 ekonomisinden biri olması için mutlaka mülhak derece üretilmesi gerektiğini belirtti.

Icra Vekili Varank, şöyle devam etti:

“İşte oyun geliştirme yazılım kabil alanlar bu ekleme değerin sunu yüksek olduğu alanlar. Buradaki arkadaşlarımızın heyecanından, gayretinden çok memnunum. Gençlerimizi bu işe daha çok çağırma edeceğiz. İnşallah seneye 600 değil, 6 bin gencimizi burada ululamak isteriz.”

Gördüğü çalışmalardan etkilendiğine işaret fail Varank, gençlerin ufuklarının çokça degaje olduğunu söyledi.

Varank, çok inovatif çözümler olduğuna dikkati çekerek, “Tığ bu işi başlattığımızda ‘HyperCasual’ dediğimiz oyunlar daha çok yaygındı amma bugün sektörün ayrımlı bir alana gittiğini görüyoruz. Bu alanda üstelik şirketlerimiz muvaffakiyetli. İnşallah buradan çıkma girişimler çok muvaffakiyetli olacak.” ifadesini kullandı.

Katılımcı yorumları

Katılımcılardan Tanzanyalı Selahaddin Mohammed Mesud, elan önce hakeza bir ortamda bulunmadığını belirterek, “Benim üzere çok coşkulu. Kimi Vakit tıpkısı oyun oynarken aynı eksiklik görüyorum söz gelişi, onun üzere eskimemiş bire bir husus yapabilirsem benim için çok iyi olacağını düşünüyorum.” değerlendirmesini yaptı.

Fırat Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümü mezunu Beyzanur Altınok dahi bilgisayar üzerinde 3D Ense çalıştığına işaret ederek, nesnelerin tasarımlarını çıkarttığını bildirdi.

Litvanyalı katılımcılardan Karoline Sputaite, kampa geldiğinde baziçe sektörüne müteveccih bilgisi olmadığını belirterek, “Atmosfer yoz dört dörtlük. Hakeza ayrımsız takıma ehil olduğum amacıyla çokça şanslıyım. Takımım üstelik benimle alay malay öğreniyor, birbirimize öğretiyoruz. Arkadaşlarımız İngilizce’lerini geliştiriyorlar.” ifadesini kullandı.

19 yaşındaki Barkın Anayurt, kampta hem baziçe geliştirdiklerini hem üstelik oynadıklarını anlatarak, şunları kaydetti:

“8 yıldır baziçe geliştiriyorum. Bire Bir oyunum var Steam’dahi. Antarktika dış tamlık kıtalara ulaştırdık. 5 binden fazla kopya sattık. Demincek da ikinci oyunumuz üzerinde çalışıyoruz. Burada yatırımcılarla buluşabiliyoruz. Şirketimizde düzlük alabilecek insanlarla tanışabiliyoruz.”

Litvanyalı Marius Barones, kampta baziçe geliştirme, kripto üzere konularda eskimemiş şeyler öğrendiğine işaret ederek, arzulu aynı oyun geliştirici haline katılmak istediğini belirtti.

Gebze Ustalık Üniversitesi Elektronik Mühendisliği Öğrencisi Ayşegül Yılmaz bile sektörle ilgilendiren bilgelik olmak üzere kampa katıldığını aktararak, “Haddinden Fazla memnunuz. Haddinden Fazla domuzuna arkadaşlıklar edindik, networkler kurduk.” ifadelerini kullandı.

Kazak Gülnur Dosbolova, Selçuk Üniversitesi Gazetecilik Bölümü doktora öğrencisi olduğu bilgisini vererek, “Gerçekte seri senaryoları yazıyorum amma buraya geldikten sonra baziçe senaryosu yazmayı öğrendim. Animasyon şirketi kurmayı düşünüyorum.” değerlendirmesinde bulundu.

Sudanlı Mustafa Bukhari Mohamed Ahmed, Kırıkkale Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği öğrencisi olduğunu ve sektörü keşfetmeye geldiğini belirterek, “Esasen web alanında çalışıyorum. Kendisini geliştirmeye etkin ve hedefleyen insanlar tıpkı araya geldiğinde çokça domuzuna şeyler yapıyorlar.” ifadesini kullandı.

Litvanyalı Justas Petrulis, Erasmus Projesi ile kampa katıldığını vurgulayarak, kampın balaban talih olduğunu kaydetti.

3 kategoride yarışma var

Baziçe ekosistemindeki yaklaşık 600 yazılımcı, tasarımcı, senarist, naşir, mektepli, reklamcı ve idareci kampta düzlük alıyor. Toptan iş birliği anlayışıyla fiziksel ve çevrim içi kendisine bir araya mevrut tasarımcılar, 10 günlük kampın sonunda projelerini tasarlayıp arsıulusal jüriye sunacak. Katılımcılar, Baziçe Senaryosu-Metin, Oyun Ira Tasarımı-Çizge Animasyon ve Oyun Mekaniği-Yazılım girmek için üç kategoride istihsal yaparak, projelerini jüriye beğendirmeye çalışacak.

“HyperCasual” oyunlar özellikle gelmek üzere midcore ve consol projeleriyle metaverse, blockhain, NFT ve VR baziçe projeleri üzere kullanılmamış soy sop zımni fikirleri bile kampta maltalık bulacak. Tahminî 50 topluluk, 70’in üzerinde oyun tasarladığı kampta takımların ortaya çıkardıkları yıpranmamış oyun fikirlerinden bazıları DIGIAGE yoluyla desteklenecek. Bu fırsatlar sebebiyle arsıulusal angajman ve hareket gücü paylaşımı sağlanacak. Türkiye’nin dünyaya sunduğu baziçe istihsal gücünün büyümesi öngörülüyor. Eskimemiş stüdyolar ortaya çıkmasına dahi imkan sağlanması bekleniyor.

2 bine mümasil dinç Enformatik Vadisi’nde misafir

DIGIAGE kampları, yaz ve kış olmak amacıyla yılda iki kere yapılıyor. Şita kampı daha çok tecrübelilerin katıldığı tıpkısı kamp olurken yaz kampı bu sektöre yalnız ilişkin olanların bile kayran aldığı ayrımsız kamp yerine tasarlandı. Bu sene 6’ncısı planlı kampa bugüne büyüklüğünde 15 binden aşkın müracaat oldu ve 2 bine mümasil zinde, Enformatik Vadisi’nde konuk edildi. DIGIAGE kamplarında bugüne kadar 25’ten aşkın baziçe başlama-up’ı kuruldu ve 100’lerce zinde baziçe ekosisteminde çalışmaya başladı.

Kamp boyunca katılımcılar, elden temel baziçe geliştirme eğitimleri değil, benzeri zamanda şirketleşme, ünsiyet, para yönetimi kabil eğitimler alıyor. DIGIAGE Oyun Geliştirme Kampı, Avrupa Birliğinin Erasmus+ Projesi kapsamında Türkiye Millî Ajansı tarafından gerçekleşiyor.

Türk baziçe ekosistemini yetiştirmek üzere kurulan DIGIAGE, düzenlediği kamplarla sektöre âdem kaynağı kazandırmayı, kamu ile fasıl arasında güreşçi köprüsü olmayı ve oyun stüdyolarının gelişimine yardım sunmayı hedefliyor.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının himayesinde 1 Eylül’de Enformatik Vadisi’nde başlayan DIGIAGE Yaz Kampı, 11 Eylül’e kadar sürecek.

Bu sene Avrupa Birliği kapsamına giren DIGIAGE’e Bosna Hersek, Norveç ve Litvanya’dan 30 kişilik aynı kol katıldı.

Share: