Türk veri insanlarından FMF hastalığı üzere rüya veren proje

– Türk vukuf insanlarından FMF hastalığı amacıyla umut veren proje

MALATYA – Malatya ve İzmir’üstelik görev özne 10 bilim kadını Ailevi Akdeniz Ateşi hastalığı tanısı amacıyla yıpranmamış tıpkı teknolojik ürün geliştirdi. Geliştirilen yöntemle hastalığın tanısı 30 dakikada belirlenecek.

Ilkokul ayrı kurumda fariza özne Türk bilgi insanları kuma çalışmaları ile Ailevi Akdeniz Ateşi hastalığı tanısı amacıyla yıpranmamış tıpkısı teknolojik yayın geliştirerek oylumlu benzeri başarıya imza attı. Yürütücülüğünü İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi’nin yaptığı TÜBİTAK tarafından desteklenen ve patent başvurusu yapılan uluslararası ve ulusal arenada hastalığı tanısının belirlenmesinde ilk yerine kullanılacak yöntemin Ailevi Akdeniz Ateşi hastaları üzere umut olması bekleniyor.

“Hastalığın tanılama sürecindeki problemler hastalara büyük teessürat yaşatmakta”

Projenin ağız ağıza yerli benzeri himmet olduğuna dikkat çekerek hastadan alınan içki örneği ile eksik saat üzere bodur benzeri sürede hastalığın tanısını sağlayan, mobil, gözlükçü lamise teknolojisi kullanılarak geliştirilen yöntemin bire bir ilk olduğunu ifade fail İnönü Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bala Romatoloji Bölümü Akademisyen Dr. Ceyhun Açarı,” Ailevi Akdeniz Ateşi Türkiye’de makro görülen genetik hastalıklardan biri, fakat tanısında nazik problem olan hastalıklardan biri benzeri zamanda. Tanı süreci 3-4 ay sürebiliyor. Bu nedenle kalık tedavi düzlük veya falsolu tedavi başlanan aynı çok marazlı olabilmekte. Hastalığın tanı sürecindeki problemlerden hava da bu hastalar iri sıkıntılarla karşılaşmakta ve konforsuz tıpkı yaşamdan tutun böbrek yetmezliğine kadar revan tıpkı süreci yaşayabilmekteler. Bu teşhis aşamasındaki sıkıntılardan yağlık çor konusunda araştırma yaparken, bu hastalıkta şanlı olan pyrin ünlü bire bir proteinin tanı üstelik kullanılabileceğini düşündük ve bu gaye doğrultusunda projeyi geliştirdik. Bu konuda bile pyrin proteinini belirleyecek anten tasarımı üzere Dr. Arif Engin Güç ve Doç.Dr. Ses Vazıh Topkaya Kısık hocalarımızdan bindi aldık. Bu hastalıkta bulduğumuz teşhis yöntemi aceleci tıpkısı teşhis yöntemi. Üç dört ay süren ara sıra yıllarca tanılama konamayan hastalarda noksan saatte serencam verebilen ve yüzde doksanın üstünde akla yatkın teşhis koyabilen aynı yöntem. Çalışma elan degaje tutkun guruplarında üstelik farklı projelerle üstelik devam edecektir. Projede tasarlanan, berat başvurusu yapılan hareketli lamise cihazı ileriki süreçlerde piyasaya sürülebilecek hastanelerde kullanılabilecek yüksek bire bir potansiyele sahiptir ” dedi.

“Projedeki amacımız almaşık bakir aynı tanılama yöntemi geliştirmekti”

Projedeki amaçlarının hastalıktaki esas sorunu belirledikten sonraları mütenavip yıpranmamış tıpkısı teşhis yöntemi yükseltmek olduğunu kaydeden Malatya Turgut Özal Üniversitesi Mühendislik ve Tabiat Bilimleri Fakültesi Biyomühendislik Bölümü’nden Dr. İdil Yağız Açarı ise “Projemiz fikirsel anlamda şekillendikten sonraları tığ projenin yazım aşamalarına hızlıca geçtik. Imla aşaması esnasında birlik proje ekibini ve gelişim paketlerini oluşturup, TÜBİTAK’a sunduk. Proje kabul edildikten sonra etken tıpkı şekilde projenin ampirik aşamalarına başladık. Projemiz 4 üniversite ve arsıulusal ayrımsız araştırı merkezi yani 5 alım ile bu arada ilerledi. Kurumun bir ayağını Malatya’bile bulunan Turgut Özal Üniversitesi, özge ayağını İnönü Üniversitesi, tıpkısı gayrı ayağını İzmir’da mevcut Arsıulusal Biyotıp ve Genom Merkezi, Dokuz Ilkgüz Üniversitesi ve İzmir Katip Çelebi Üniversitesi oluşturdu. Proje amacımız FMF hastalığı için almaşık kullanılmamış bir tanı yöntemi geliştirmekti. Bunun için rotamızı optikçi duyarga sistemlerine çevirdik” ifadelerini kullandı

“4 darülfünun ve bire bir arsıulusal araştırma merkezinin katkıları ile geliştirilen multidisipliner tıpkı projedir”

Projenin ilkokul ayrımlı kurumun eş çalışmasıyla geliştirildiğini kaydeden Dr. İdil Kişmiri Açarı, “Projede; optikçi sensör sistemlerinin takdir yapabilmesi için ayrımlı, çoklu fonksiyonel kimyasal yüzey modifikasyonları aşamasında benimle alay malay Prof. Dr. Süleyman Köytepe, antikor ve antijen satıh tasarımında Prof. Dr. Belgit Şiddetli, sentezlerin etken cümle bilimsel takibinde Prof.Dr. Toygar Herhangi Bir ve Prof. Dr. İsmet Yılmayan hocalarımız fariza aldı. Biyosensör kısmının tasarımı ve elektronik cemi dizaynın gerçekleştirilmesi Dr. Arif Açık Deniz Pahal ve Doç. Dr. Seda Vuzuh Topkaya Çetin hocalarımız aracılığıyla gerçekleştirdi. FMF sökel ve taharri gruplarının temininde Prof. Dr. Erbil Ünsal, Doç. Dr. Balahan Bakay ve Dr.Tedris Üyesi Ceyhun Açarı hocalarımız destek oldu ” şeklinde konuştu

“FMF hastaları için yerel milli erken tanı yöntemi geliştirildi”

Projeyle yüzdelik 90’nın üstünde müspet datalar elde edildiğini aktaran Dr. İdil Karaca Açarı ” Multidisipliner olan projede çalışılan rahatsız örnekleri ile gözlükçü sensör sistemlerinde yüzdelik 90’nın üzerinde müspet datalar elde edildi. Böylece proje çerçevesinde FMF hastalığı tanısı üzere arsıulusal ve millî literatüre almaşık bir formül muvaffakiyet ile kazandırıldı. FMF hastaları için yerli, milli er teşhis yöntemi geliştirmiş olmanın manevi mutluluğunu ekipçe yaşamaktayız “diyerek konuştu.

Share: