Mevsimlik ekincilik işçileri Ağrı’da günâşık mesaisinde

Heybet desteğiyle akıbet yıllarda nebati im çeşitliliğinin arttığı Ağrı’üstelik, Güneydoğu Rum Bölgesi’nden mevrut mevsimlik ekincilik işçileri günebakan hasadı yapıyor.

İl genelinde 23 bin dekarlık bölümü ekolojik ortam gündöndü, 21 bin dekarı birlikte çerezlik namına ekilen tarlalarda sonbahar mevsiminin gelmesiyle hasat başladı.

Şanlıurfa’dan gelerek tarlaların kenarında kurdukları çadırlarda konaklayan mevsimsel ekincilik işçileri, sabahın erken saatlerinde mesailerine başlıyor.

Aralarında kadınların dahi bulunduğu işçiler, dönem boyu ellerindeki oraklarla günâşık topluyor.

Tahminî 1,5 kamer burada çalışacak olan işçiler, kazandıkları parayla kışın ailelerinin ihtiyaçlarını karşılayacak.

İşçilerden Mustafa Kaya, AA muhabirine, temas yıl yaz aylarında farklı illere anbean çalıştıklarını, yılın yarısını farklı illerde geçirdiklerini söyledi.

Erzincan’bile gündöndü çapası, Malatya’bile sarıerik hasadının ardından Ağrı’ya günebakan hasadına geldiklerini tamlayan Kayaç, “Buraya geleli 15 dönüş oldu. Tahminî 45 periyot burada kalacağız. Burada çadırlarda kalıyoruz. Şeb gelgel itici oluyor. Benzeri aileden 15 hayat burada çalışıyoruz. Sivas’ta dahi kumpir hasadını yaptıktan bilahare evimize gideceğiz. Hayatımız bu şekilde geçiyor.”

“Tezevvüç Etmek için dünyalık lazım”

Üniversiteden bu yıl mezun olduğunu vurgulayan Hacer Kaya da 20 gündür orakla gün çiçeği hasadı yaptıklarını anlattı.

Ferhat Kayaç birlikte sabah erken işe başlayıp akşama büyüklüğünde çalıştıklarını, mayıs ayından fasıla ayına kadar ayrımlı illere anbean servet vira etmek amacıyla emek verdiklerini dile getirdi.

Kayaç, “Gelin Olmak için dünyalık geçişsiz ve bu parayı vira etmek için bile çalışıyoruz. Bizim amacıyla çalışmanın gecesi gündüzü bulunmayan. İzmir’den başlayıp Kars, Erzincan ve Sivas gibi bir nice ile gidip çalışıyoruz.” ifadesini kullandı.



Share: