“Kovid-19, tüberkülozun tanılama ve tedavisini olumsuz etkiliyor” uyarısı

Düzce Üniversitesi Tababet Fakültesi Ciğer Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Iye Mütebessim Balbay, Kovid-19’un tüberkülozun tanı ve tedavisine suratsız etkisinin bitmeme ettiğini bildirdi.

Balbay, 76. Verem Eğitimi ve Farkındalık Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada, tüberkülozun, acun genelinde yer çokça ölüme sebep olan 13. çor olduğunu belirtti.

Acun Esenlik Örgütü verilerine değinen Balbay, “Acun Keyif Örgütü Küresel Verem 2022 Raporu’na bakarak Kovid-19 pandemisinin, tüberkülozun tanı ve tedavisine ulaşım ve çor yükü üzerindeki karşıt etkisi devam etmektedir. En kilitsiz küreksiz rehavet; yıpranmamış tüberküloz tanısı alan züğürt sayısındaki azalma olmuştur.” ifadesini kullandı.

Balbay, hastalığın, hastalanmış insanlardan öksürme ve aksırık sonucu ortama yayılan mikrobun solunum aracılığıyla alınmasıyla bulaştığını anlatarak, şöyle devam etti:

“Verem hastasıyla ayrımsız ortamda bulunma süresi, ortamın büyüklüğü ve havalanma düzeyi, basilin bulaşmasında koca olan faktörlerdendir. Bildirme sık sirayet, hastanın aile bireylerine ve mümasil mücahede arkadaşlarına evet. Eğlenceli deva kullanımıyla basil sayısı çokça bodur sürede azalır. Hastaların çoğunda, averaj 2-3 haftada bulaştırıcılık bulunmayan olur.”

“2-3 haftadan uzun süren öksürük varsa özen”

Hastalığın umumi yakınmalarını halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, çocuklarda kilo alamama, incitici ve tün terlemesi yerine sıralayan Balbay, 2-3 haftadan tafsilatlı süren ve nonspesifik antibiyotik tedavisi almış olmasına rağmen klinik yanıt alınamayan öksürük varlığında tüberküloz hastalığından şüphelenilmesi gerektiğini vurguladı.

Balbay, verem hastalığının tanısının çarpık çurpuk, tedavisinin kaput ve gibi olduğunun altını çizerek, “Tüberküloz tedavisi, kül sağlık kuruluşlarında, Esenlik Bakanlığımız vasıtasıyla yayımlanmış olan ‘Tanı ve Otama Rehberi’ ile belirlenmiş standartlara makul yerine yapılır. Kullanılmamış verem hastalarının tedavisi; iki ay 4’lü ve dört ay 2’li ilaçla doğmak üzere 6 ay sürmektedir. Tedavide geçer bütün ilaçlar, ilişik esenlik kuruluşları tarafından ücretsiz verilmektedir. İlaçların ahenkli kullanılması tedavinin başarısı için berenarı önemlidir. Hastanın, tercihen bire bir esenlik personelinin nezdinde ilaçlarını alması şeklinde meri direkt gözetimli tedavi, eğlenceli ilaç kullanılması için bildirme makul yoldur. Tedavi sonlandırılana kadar hastanın mahiye takiplerinin verem cidal dispanserinde yapılması uygundur.” değerlendirmesinde bulundu.

Share: