Isparta’da örgensel tarımın olmazsa olmazı solucan gübresi

Isparta’nın Deregümü köyünde üretilen solucanlardan çıkarılan ve uzvi tarımda kebir yere sahip olan gübrenin kilosu 3 ile 6 liradan satılıyor. Köyde gelecek sene 6 maaş sezonda 200 titrem basma çıkarılması hedefleniyor.

Domates, karanfil, üzüm üretimiyle tarımda öne sâdır Deregümü köyünde solucan gübresi üretimiyle örgensel tarıma nazik destek sağlanıyor. Köyde yaklaşık 6 yıldır örgensel solucan gübresi üreten müteşebbis, Yalman Hanoğlu (46) ” Biz burada al Kaliforniya solucanının dokuz ırkından biri olan Eisenia Foetida solucanından organik matbu elde ediyoruz. Bu gübreyi tarımın tamamında nebat beslemede ve dikiminde kullanıyoruz. Zat bölgemizde hele domates ve karanfil dikiminde kullanıyoruz. Sezonuna bakarak yaz ve kış sezonu kendisine iki devir satışı oluyor. Yaz sezonunda hele fideciler domates ve karanfil dikiminde 25 kilogramlık gübreyi 400 fidede kullanabiliyor. Bu şekilde kullanımında sektörde maliyeti berenarı düşüren benzeri iz” dedi.

“Yılda sekiz hatim getirisi olan bire bir hayvan”

Solucan gübresinin organik tarımda mefret bire bir yere cemaat olduğunu dile getiren yetiştirici Hanoğlu “üretime başladığınız andan itibaren yatırımınızı üç ayda 1-2 mezuniyet artırmak yoluyla toplamda sekiz tekmil artım sağlayabiliyorsunuz. Biricik 6 metrelik bir havuzla başladığım tesisimde şu anda 40’a yakın havuzum var ve çoğalımı yıldan yıla artıyor. Size hiçbir şekilde dava çıkartmayan 4-5 milyonun üzerinde solucanımız var ve bize kesintisiz istihsal yapıyorlar” dedi. Ürünün kullanılması halinde altı aylık sezonda birlik yer beslemesini sağlayabildiklerini dile getiren yetiştirici “direk dikimlerinde fidanın köklü alması gereken besinlerin hepsini sağlayabiliyoruz. Zihayat asıl herhangi bir devir tüvana meyve demektir. O yüzden bu gücü buyurmak üzere uzvi tarımda solucan gübresi olmazsa olmazlardandır” diye niteleyerek belirtti.

Kilosu 3 ile 6 TL beyninde satılan solucan gübresi tarım sektöründe çiftçilere yoğun oranda kar sağlıyor.

Solucanların beslemesini yüzdelik yetmiş oranında idrarından arındırılmış kocabaş hayvan dışkısı yüzdelik otuz oranında örgensel maddelerle sağladığını tamlayan yetiştirici “hele efsanevi dışkısını alacağımız ant neşelilik üretiminde geçer not benzeri zamanda seksen derecenin üstüne derkenar olan elektrik üretim tesislerinden alınan gübrelerle sağlıyoruz. Natürel namına ayrımsız efsanevi dışkısının solucan maması olarak kullanılması ve üzerine gene doğaya dönüştürülmesi güvenilmez ayrımsız olay” dedi.

“Köyümüzden 200 titrem solucan gübresi elde etmeyi hedefliyoruz”

Solucan gübresinin köye katkılarından bahseden Deregümü muhtarı Mualla Toprakçı “bilindiği üzere Deregümü köyü tarımda öne çıkıyor. Karanfil, üzüm, domates ve bağcılığın yanında imdi köyümüzde solucan gübresi tesisleri çoğalmaya başlamıştır. Köyümüzde sekiz skor solucan gübresi üretim çiftliğimiz bulunmaktadır. Geçen sene 100 ton civarında ürettiğimiz gübreyi bu yıl, 160 ton civarında üretiyoruz bu temas güzeşte yıl artmaktadır. Solucan gübresi apayrı bölgelerde anılırken demin hemen Deregümü köyünde anılır oldu bu dahi bizleri çokça bahtiyar ediyor. Solucan gübresini domates ve karanfilde kullanıyoruz bizlere maddesel açıdan bire bir girdi sağlarken aynı zamanda kaliteli ürünler ortaya çıkarıyoruz. Gelecek yıl köyümüzden 200 ton solucan gübresi elde etmeyi hedefliyoruz” şeklinde konuştu. – ISPARTA

Share: