Diyarbakır’da barajlarda doluluk oranı alışılagelen seviyede

Diyarbakır’da barajlarda doluluk oranı normal seviyede

Uzman beşer açıkladı: “Diyarbakır’ın ihtiyacını karşılayacak büyüklüğünde suyumuz mevcut”

DİYARBAKIR – Ülke genelinde yaşanan yağışsızlık serencam 2 yılda Diyarbakır ve bölgede da yaşanmaktadır. Kentin akarsu ihtiyacını karşılayan barajlardaki doluluk seviyesini Şevket Su İşleri 10. Nahiye Müdürlüğü İşletme ve Hizmet Bölüm Müdürü Yaşar Ahu açıkladı, “Rastgele sıkıntımız bulunmamaktadır” dedi.

Yaz aylarında büyük orman yangınlarına amil olan iklim krizi zaman dünyayı susuzluk ve ortalamanın üzerinde sıcaklıkla yüz yüze bıraktı. İklim değişikliği, sis ve hava kirliliğine hastalık olurken kimi barajlarda akarsu seviyesine gravite ediyor.

Diyarbakır’ın akarsu ihtiyacını karşılayan yetişkin barajlarda doluluk oranının alışılagelen seviyede olduğunu ve temas gravite yaşanmadığını belirten Yaşar Ceylan, enerji üzere geçer barajlarda bile akarsu seviyesinin alışılagelen olduğunu anlatım etti.

Ülke genelinde olduğu kabilinden bölgemizde üstelik sonuç 2 yıldır susuzluk yaşandığını söyleyen Ceylan, “Şehrimizde dağlık kesimlerdeki barajlarımızda kentimizin ihtiyacını karşılayacak kadar suyumuz bulunan. İnşallah önümüzdeki süreçte gelecek akımlarla alay malay elan gani duruma geleceğiz. Elimizdeki bilcümle imkanlarla depoladığımız bütün suyun vatandaşlarımızın istifadesine arz etmek yoluyla sulamalarımızı eski yıllarda olduğu üzere 2023’te dahi yapmaya çalışacağız” dedi.

“2021-2022 yılında ağır yağışsızlık yaşadık. Fakat aldığımız önlemlerle vatandaşımızın sulamadan beis görmemesi yönünde çaba harcadık ve liyakatli olduğumuza inanıyoruz” diye mütekellim Ahu, “Kâin durumdaki kuraklığa ilgilendiren tedbirlerimizi alıyoruz. Valiliğimiz başkanlığında zaruri icraat yapılmaktadır. Buna sınırlı alınması gereken tedbirler görüşülüyor. Bu yönde çalışmalarımız devam ediyor. Önümüzdeki süreçte barajlarımıza ati akımlara vabeste adına birlikte bunu yeryüzü gani şekilde vatandaşa sunmaya çalışacağız” ifadelerine saha verdi.

Su yetersizliği ve kuraklığın verim düşüklüğüne etken olduğunu belirten Ahu, son yerine şunları kaydetti:

“Barajlarımızda depolanan su öncelikle içme suyu amacıyla kullanılıyor. Henüz sonradan doğal hayat ihtiyacı olan sulama ve akabinde enerji kortej konusudur. Öncelikle tığ çiftçilerimizin mağdur olmaması amacıyla sulama ihtiyacını gidermeye çalışıyoruz. Erke alanı ise 3’üncü planımızdadır. Karakaya Barajı’mız bizim yüzde yüz enerji amaçlı barajımızdır. Orada da alışılagelen seviyede suyumuz mevcut. Herhangi Bir sıkıntımız bulunmamaktadır. Su yetersizliği ve kuraklık maalesef ürün düşüklüğüne faktör olmaktadır. Ancak geçmiş yıllarda almış olduğumuz bunu genişlik aza indirmeye çalıştık.”

Share: