Diyarbakır’da balıklar oksijensiz kalarak boğuldu

Diyarbakır’dahi yağışlar zımnında meydana gelen hâkim felaketi sonrası balıklar çamurlu ve geriz sularının karışmasıyla derelerde kıyıya vurdu, uzmanlar balıkların oksijensiz kalarak boğulduğunu açıkladı.

Diyarbakır’ın Çınar ilçesinde kâin derelerin yağışlardan bilahare taşmasıyla bu arada balıklar kıyıya vurarak telef oldu. Yüzlerce balığın temizlik olması sonrası Dicle Üniversitesi Bili Fakültesi Biyoloji Kürsü Başkanı Prof. Dr. Ahmet Tığ, balıkların tarım arazilerindeki tezek, lağım ve endüstri atıklarının derelerle buluşması dolayısıyla balıkların oksijensiz kalarak boğulup telef olduğunu söyledi. Prof. Dr. Tığ, “Çevremizde kip çok dere ve öz var. Buralarda hele yağışın çok olmasıyla kasaba tarlalardan mevrut çamur, tarım ilaçları, gübreler olduğu üzere derelere ulaştı. Ara Sıra balıklar maatteessüf bundan umumi olarak olumsuz etkileniyor. Balçık suyla buluştuğu üzere balıklar maatteessüf mukteza oksijeni suda bulamıyorlar, kıyıya geliyorlar ve orada üstelik dışarıya vurma gerçekleşiyor. Esasta balıklarda boğulmalar meydana geliyor, oksijen alamıyorlar. Bazı balıklar dayanıklılıkları nedeniyle uygunsuz şartları geçirebiliyorlar amma tıpkı kısmı telef oluyor” dedi.

“Tarlalarda drenaja özen”

Dicle Üniversitesi Marifet Fakültesi Dirim Bilimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Tığ, tarlalarda drenaja özen edilmesi gerektiğini hatırlatarak yer kaybı ve derelerin çamurlaşmasının engellenebileceğini vurguladı. Prof. Dr. Kılıç, “Bunun için hele tarlarda drenaja özen etmemiz geçişsiz, nehirlere ulaşacak yer taşkınlarıyla ilgilendiren bir aranjman yapılmalı. Hem yerey taşkınıyla ilgilendiren ilaç alınır hem da öz ve nehirlerimiz çamurla karışmamış evet. Çevrede okkalı yerleşme var ise atık geriz suları ve sanayi tesislerinden gelen atıklar, diğer petrol türevlerde bu sulara ulaştıklarında balıklar çamura kıyasla iki misli daha nâr altında kalıyorlar. Balıkların dışında omurgasız dediğimiz mukavemetli çokça balık türleri var bunlarda aksi etkileniyor” diye konuştu. – DİYARBAKIR

Share: