DAVUTPAŞA PATLAMASI DAVASI YENİDEN GÖRÜLECEK

DAVUTPAŞA’bile 31 Ocak 2008’bile 21 kişinin hayatını kaybettiği, 115 kişinin da yaralandığı maytap atölyesi patlamasına ilgilendiren sevgili, Kanunuesasi Mahkemesi kararıyla yeniden görülmeye başlandı. Esas Mahkemesi, mağdurların bireysel başvurusu üzerine yaptığı incelemede, ‘Yaşam hakkı ihlali ve aktif anket yapılmamış olması’ gerekçesiyle, yargılamanın yenilenmesi kararı verdi. Ayrıca başvuruculara 1 milyon 200 bin TL ödence ödenmesi bile kararlaştırıldı.

Bakırköy 6. Kilolu Ceza Mahkemesi’nde bugün görülen duruşmaya 4 tutuklanmadan sanık, patlamada hayatını kaybedenlerin aileleri, yaralananlar ve yan avukatları katıldı. Esas Mahkemesi kararı doğrultusunda, ‘ihlalin sonuçlarının ortadan kaldırılması’ amacıyla, kanun gereği murafaa hakimi davadan çekildi. Yargılamada eskimemiş bilgili görevlendirilmesi amacıyla dosya Bakırköy 7. Aheste Ukubet Mahkemesi’ne gönderildi.

ADLİYE UĞRUNDA AÇIKLAMA

Duruşma sonrası gazetecilere izah yapan katılanların avukatı Tutku Özkan, “Bizler bugün, kestirmece 15 senedir ülfet mücadelesi veren, Davutpaşa’de meydana mevrut patlamada hayatını kaybeden ve yaralanan kişilerin yakınları aileleri adına buradayız. Kanunuesasi Mahkemesi’nin kararı sonrasında yeniden yargılama başladığı, türe mücadelesi bibi devam ettiği için bire bir taraftan iyiyiz. Sair taraftan bu kadar ayrıntılı süredir bitmeme fail ve bir cins sorumluların âdeta canlı aynı şekilde yargılanmadığı, ukubet almadığı aynı süreçle cebin karşıyayız. Zaman baştan müdrike yapılmasının önce aşamasındayız. Bir geçmiş komutan, halen 6. Alçak Ceza Mahkemesi başkanı yerine fariza yaptığı üzere ve bu yargılamaya bakamayacağı amacıyla, 7. Yoğun Ceza Mahkemesine dosyanın gönderilmesine karar verdi. Baştan müdrike Kanunuesasi Mahkemesi’nin vermiş olduğu ‘yaşam hakkı ihlali zımnında ve deli dolu tıpkısı soruşturma yapılmamış olması’ dolayısıyla verildi. Baştan müdrike buyurmak, gerçekte bizce bilcümle sorumluların gene mahkeme huzuruna ve maznun sandalyesine oturtulması gelmek” diye niteleyerek konuştu.

“AKŞAM EZANI EVE DÖNEBİLECEK MİYİM KORKUSU OLMASIN”

Patlamada hayatını kaybeden Hüseyin Tayranoğlu’nun eşi Fadime Tayranoğlu “Ego birlikte eşimi Davutpaşa patlamasında kaybettim. Bizim tahminî 15 yıldır çabamız, bir sonraki hisse senedi kazası olmasın diye. Sabahleyin evden çıkarken, ‘Akşam eve dönebilecek miyim’ korkusu olmasın. Ben aynı iş hesabına gidip çalışıyorsam eğer, o yerin emniyetli aynı saha olduğuna inanarak çalışayım. Adaletin olduğunu düşünülerek çalışayım. Bunun mücadelesini da sonuna kadar vereceğim” dedi.

Patlamada eşini kaybeden İdris Acele, “Keşke Davutpaşa davasındaki yargılamada adil ve caydırıcı cezalar verilmiş olsaydı. 2008 yılından itibaren iş cinayetlerinde tenakus olurdu. İş cinayetleri davalarını takip edin. Aynı can olması mehabetli değil. 1, 5, 10, bu kopya 300 kişiye büyüklüğünde birlikte çıkabiliyor. Incitici bire bir tabela amma, davanızı izleme ederseniz bir serencam alabiliyorsunuz. Ne büyüklüğünde ülkü takip edilirse hareket cinayetlerinde azalma o kadar fazla tamam” şeklinde konuştu.

DAVANIN GEÇMİŞİ

Davutpaşa’daki maytap atölyesindeki patlamanın arkası sıra, Bakırköy Cumhuriyet Altını Başsavcılığı 10 maznun için sorun açtı. Bakırköy 6. Kilolu Ukubet Mahkemesi’ndeki usa vurma 14 Orak Ayı 2014 sonuçlandı. Murafaa dönemin Zeytinburnu Belediyesi Icazet ve Bakı Müdürü Rüstem Tekin ile dönemin Polis Müdürü Feruz Mübarek hakkında 7’şer sene 6’şar kamer, çatı sahipleri Remzi ve Resul Koçyiğit kardeşlere bile 5’er yıl hapishane cezası verdi. Dönemin İmar ve Şehircilik Müdürleri Azamet Sebep ve Mal Kırna’ya ise 4’er yıl 2’şer kamer mapus cezası verilirken, bu cezalar 30’ar bin 400’er teklik para cezası çevrildi. Dönemin İmar ve Şehircilik Müdürü Hatice Küçükakyüz’ün 2,5 yıllık mapushane cezası birlikte 18 bin 200 liraya çevrildi. Zeytinburnu Belediye Başkanı Amaç Münevver, Mesai ve Sosyal Düzenlilik Bakanlığı İstanbul Mıntıka Müdürü Atakan Bildik ile patlamanın olduğu atölyede işçi namına müteharrik Hasan Altay ise beraat etti.

Kararın temyiz edilmesi bilahare Yargıtay 12. Ukubet Dairesi, ‘Taksirle ölüme neden olma’ suçundan 7 sene 6 kamer mapushane cezası verilen sanıklar Rüstem Tekin ve Feruz Lahut hakkındaki suçun ‘Görevi kötüye kullanmak’ kapsamında değerlendirilmesi gerektiği belirtilerek, tahrip kararı verdi. Zeytinburnu Şehremini Amaç Ziyalı, Himmet ve Toplumsal Güvenlik Bakanlığı İstanbul Mıntıka Müdürü Atakan Bildik ile patlamanın olduğu atölyede iştirakçi namına çalışan Hasan Altay ise beraat kararları ve sanıklar Remzi ve Savacı Koçyiğit hakkındaki 5 yıl dam cezası kararını onadı. Servet Kırna için müruruzaman süresinin dolduğu belirtilerek, davanın düşmesine değişmeyen verildi. Taksirle ölüme sebep olma suçundan mal cezasına çarptırılan Celal Saika ve Hatice Küçükakyüz suçlarının ‘İhmal vasıtasıyla görevi kötüye kullanmak’ suçu kapsamında değerlendirilmesi gerektiği belirtildi.

2019 yılında dosyada yeniden yargılama böylecene murafaa, sanıklardan Rüstem Uğurlu ve Feruz Mukaddes’a ‘Görevi kötüye kullanma’ suçundan 2’şer yıl mahpushane cezası verdi. Mahkeme, cezayı 1 sene 8 ayak tabanı düşürerek, hükmün açıklanmasının düşüncesiz bırakılmasını kararlaştırdı. Sanıklardan Izzet Yıldırım ve Hatice Küçükakyüz’ü ise ‘İhmal yoluyla görevi kötüye kullanma’ suçundan 1’er sene mapus cezasına çarptırdı.

Duruşma heyeti bu cezayı 10’ar ayak tabanı düşürerek, hükmün açıklanmasının izansız bırakılmasına değişmeyen verdi.

Katılanlar bu kararı ferdî müracaat marifetiyle Temel Mahkemesi’ne taşıdı.

Share: