Cihannüma vinç kazaları düzenleme ve kısmık denetlemelerle önlenebilir

Cihannüma vinç kazası riskleri, sansür ve düzenlemelerle en örgen indirilebilir. Yaşanan kazalarda üreticinin belirlediği kurulum ahali kitabında kâin kurgu ve demontaj kriterlerine uyulmaması, gereç yorulmaları, imalat kusurları gibi bir nice faktör akıllara geliyor.

Şantiyelerde cihannüma ve vinç kazaları sayısı akıbet dönemde arttı. en üst 6 Aile’ta Fikirtepe’de söküm sırasında kule vinç kazası gerçekleşti. Kazada fert kaybı yaşanmadı. Bu hat kazaların azaltılması için alınması gereken önlemler tartışılıyor. Kazaları önlemede temel unsur, sonsuz denetleme mekanizmasını çalıştırmak olarak görülüyor. Antrparantez vinç tasarruf kılavuzlarının üstelik doğru ve tüm kullanımı makro görülüyor.

TMMOB Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Sekreteri C. Ahmet Akçakaya, son dönemde mütezayit vinç kazaları ile ilişkin kamuoyunu bilgilendiren açıklama yaptı.

Akçakaya, son dönemde İstanbul ve İzmir’de vinç çatı, kurulumu sırasında yaşanan kazaları anımsatarak, riski budamak üzere düzenleme ve denetimi meni etti.

Akçakaya, “6 Karı 2023 tarihinde İstanbul Fikirtepe’de kâin ayrımsız şantiyede demontaj (söküm) sırasında cihannüma vinç kazası gerçekleşmiş; vinç bomu kırılmıştır. Kaymakamlık sonrasında gelişigüzel yaralanma ve fert kaybı yaşanmamış, felek eseri işçiler kötülük görmemiştir.

Benzer tıpkısı kaza 20 Eylül 2022 tarihinde Çekmeköy-Sancaktepe-Sultanbeyli metro şantiyesinde meydana gelmiş, bire bir cihannüma vinç, spekülasyon sırasında, vincin yöre bom bağlantısının kopması sebebiyle devrilerek 3 işçinin hayatını kaybetmesine illet olmuştur.

Vinç spekülasyon, kurulumu sırasında yaşanan farklı tıpkı gelişim kazası 30 Açıklık 2022 tarihinde İzmir’de gerçekleşmiş, cihannüma vinç devrilmesiyle oluşan iş kazası sonucu maatteessüf 6 işçi yaşamını yitirmiştir. Öncelikle yaşanan bu aksiyon cinayetlerinde hayatını kaybeden işçilerin ailelerine çıdam dileriz.

Son dönemde yaşanan bu kazaların; çoğunlukla vinçlerin montajı, demontajı yapılırken gerçekleştiği görülmektedir. Yaşanan eş belalar; üreticinin belirlediği kurulum umum kitabında kâin spekülasyon ve demontaj kriterlerine uyulmaması, gereç yorulmaları, imalat kusurları kadar bir nice sebebi akıllara getirmektedir. İlgili standartta “Kurma/sökme talimatları, kurulan/sökülen krenin beherglas elemanını tanımlamak amacıyla bir yöntem ihtiva etmelidir” ve “kurulum ve söküm sürecinde mevcut kren operatörü, müessis ve diğer personelin akla yatkın benzeri şekilde eğitilmesi gerekliliği” belirtilmektedir” denildi.

“Ana hareket güvenliği kurallarının birinci evleviyet olmadığı durumlarda belalar yaşanıyor”

Cihannüma vinç kurulum ve işletilmesi görevindeki ilgili çalışanların; gerekli tam eğitimlerden geçirilip belirlenen yetkinliğe ulaştıktan sonraları çalışmaya başlaması gerektiğinin altını çizen Akçakaya, “Amma Velakin değerlendirilmesi müstelzim farklı benzeri laf birlikte kurulum-çatı sırasında üreticinin oluşturduğu talimata uygun, yeterli sayıda çatı personeli çalıştırılıp çalıştırılmadığıdır. Bu cinayetle sonuçlanan aksiyon kazaları irdelendiğinde; açgözlü tıpkı getirim politikasının ve bunun sonucu namına yasal tensikat, komple personel, mühendislik ve ana aksiyon güvenliği kurallarının birinci öncelik olmadığı durumlarda kazaların gerçekleştiği görülmektedir” ifadelerini kullandı.

“İş ekipmanları yılda yeryüzü bir iki bir nöbet kontrolden geçirilmeli”

Eğitim, bakım ve yasal denetimlerin hisse senedi ekipmanlarının tehlikesiz çalışmasını sağlayıcı unsurlar olarak sıralayan Akçakaya, “İş ekipmanlarının kullanımında Afiyet ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği gereği aksiyon ekipmanlarının yılda arz beş altı bir posta, bilirkişi bire bir kontrolör vasıtasıyla arama edilmesi zorunludur. Kullanma şartları, sıklığı, ekipmanın yaşı üzere faktörler hesaba katılarak periyodik kontrollerin henüz kesif aralıklarla yapılması Odamız yoluyla önerilmektedir” diye konuştu. – İSTANBUL

Share: