Ayrımsız anda 3 hastalığı belirleme fail yerel tanı kitinin hastanelerde kullanımı başlıyor

Afiyet Bakanlığı Koronavirüs Bili Yerleşmiş Üyesi Prof. Dr. Duyma Kultufan Turan, biricik örnekle Kovid-19, influenza ve Respiratuar Sinsityal Virüsün (RSV) ayrımsız anda tayin edilmesini sağlayacak domestik teşhis kitinin, biraz dönüş zarfında kullanılmaya başlanacağını söyledi.

Ankara Bilkent Kent Hastanesi Sakil Hizmet İdari Sorumlusu Prof. Dr. Turan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şita aylarında, alelhusus havaların soğumasıyla grip virüslerinin rahat görüldüğüne dikkati çekerek, önceki dönemlere nazaran farklı tıpkısı boyut yaşanmadığını ve keder edecek tıpkı buut olmadığını vurguladı.

Turan, hoppadak sabık iki yılda Kovid-19’un sel olması ve ferdî tedbirlerin etkisiyle bu virüslerle aşkın karşılaşılmadığına bel ederek, “Serencam beş altı aydır Kovid-19 anlaşılan aynı oranda kaldı ama başka viral etkenlerde ağırbaşlı artma yaşandı. Karı ayı itibarıyla üstelik ebat bu şekilde seyrediyor, şubatta de böyle devam edeceğini düşünüyoruz.” ifadesini kullandı.

“İyileşme bire bir hacim gecikiyor”

Halk beyninde yer kalın rhinovirüs, RSV, influenzanın görüldüğünü tamlayan Turan, kişilerin ateş, saksı-derbent ağrısı, halsizlik, büyüklenme akıntısının yanında sindirim sistemi sorunlarıyla da hastanelere başvurduğunu anlattı.

Prof. Dr. Turan, hastalarda alelumum kısık kırıcı, halsizlik tablosuyla karşılaşıldığının altını çizerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu viral etkenlerin oluşturduğu emraz biraz bile tafsilatlı sürüyor. Geçtiğimiz yıllarda Kovid-19 sebepli viral etkenler elan bir iki görülüyordu, oluşturduğu klinik tabloları bu büyüklüğünde aheste hissetmiyorduk.

Bu yıl yani Kovid-19 sonrası, mevsimlik grip etkenleri çokça teferruatlı kesiksiz tıpkısı tablo oluşturuyor. İyileşme ayrımsız cirim gecikiyor. Fakat burada mehabetli olan kişilerin kendilerini izole edip, beslenme, nakit alımları ve istirahatlerine özen ederek gövde direncini güçlendirmeleri. Bu tablonun yarattığı hastalıkta akciğer tutulumu çokça yoğun gördüğümüz bir özdek değil, vakit kaybetmeden bire bir dal teneffüs yolu rahatsızlığı ile bitmeme ediyor.”

İkincil enfeksiyonlara dikkat

Bazı hastaların 3 haftayı aştığı halde düzelmeyen şikayetlerle hastaneye başvurduğunu aktaran Turan, şu bilgileri verdi:

“Zaman Zaman viral enfeksiyonla başlayan hastalıklarda sekonder (sekunder) enfeksiyonlar üstelik ortaya çıkabiliyor. Şahıslar sanki ilk geçirdiği çor dolayısıyla iyileşemediğini düşünüyor amma anca değil. Viral enfeksiyonun konusunda arada bir bakteriyel enfeksiyon çıkabiliyor ve bu noktada yeniden doktorlarına görünüp tedavilerinin düzenlenmesi gerekiyor. Şu an Türkiye’da uzayan ve ara sıra ikincil enfeksiyona dönüşen hastalık tablosuyla sıklıkla karşılaşılıyor.”

“Tıpkı anda hem Kovid-19 hem birlikte influenza geçirilebiliyor”

Turan, zaman zaman hastada bir anda ayrımlı viral enfeksiyonların birlikte görülebildiğinin altını çizerek, şöyle konuştu:

“Bu format bireyden bireye değişiyor. Ancak ortamda birdenbire aşkın viral etken olduğu için züğürt olan kişide virüsler, kendilerine makul bire bir eğlek bulmuş kabil oluyorlar. Bu nedenle çor ayrıntılı süre geçmiyor. Şahıslar bir anda hem Kovid-19 hem birlikte influenza veya rhinovirüsü geçirebiliyor. Ancak bu nadir bire bir format, sağlıklı, dinamik bireylerde almak çok cins değil. Ancak gövde direnci bağan, mülhak hastalığı olan, yaşı müstakbel kişilerde bu durumla karşılaşabiliyoruz.”

Kovid-19 ile mücadelede bireysel önlemlerin gösterişli başarı sağladığına dikkati calip Turan, farklı viral enfeksiyonlar için birlikte aynı durumun söz konusu olduğunu vurguladı.

Turan, hastalık belirtisi gösterenlerin kendini izole etmesi, maske, küşayiş ve hijyen kurallarına uyması ve özellikle 65 yaş beden kişilerin grip aşılarını katiyetle yaptırmasının ehemmiyet taşıdığını dile getirdi.

Prof. Dr. Turan, viral enfeksiyon nâkil, tedavisini olan amma 10 zaman sonra tüm iyileşecekken baştan yara kabil rahatsızlıkları yaşayanlara gene doktora başvurmalarını önerdi.

“Kovid-19 pozitiflik oranı yüzdelik 8-10 düzeyinde”

Kovid-19 hadise sayılarına de değinen Turan, “Kovid-19 pozitiflik oranı son 2-3 aydır standart bire bir düzeyde gidiyor, benzeri çoğalma söz konusu değil. Alınan örneklerin çoğunlukla yüzdelik 8-10’unda pozitiflik bitmeme ediyor. Kovid-19 zait olanlar sağlıklı ve gailesiz bireylerse genellikle normal enfeksiyon kabilinden geçiriyor. Fakat ilişik hastalıkları yani komorbiditesi olanlarda okkalı hastalık, vahim hizmet ihtiyacı oluşabiliyor.” dedi.

Tek bir macun üzerinden tayin

Turan, yegâne örnekle Kovid-19, influenza A, influenza B ve RSV’ye tıpkısı anda bakılmasını sağlayacak yerli tanılama kitinin da geliştirildiğini anımsatarak, şunları kaydetti:

“Önümüzdeki günlerde, tek bire bir örnekle kişilerin Kovid-19 mu yoksa apayrı tıpkı etkenle mi enfekte olduğunu gösterebileceğiz. ayrı ayrı bakmaktansa tek bir macun üzerinden bunu yapmanın hem pratik hem bile berenarı kalburüstü olacağını düşünüyoruz. Kullanılmamış tanılama kitini önümüzdeki günlerde kullanmaya başlayacağız. Böylecene daha hızlı ve yalınç teşhis koyabileceğiz.”

Share: