2023’te kullanılmamış virüslere mücehhez olmanın 4 yolu

Yeni yılda enfeksiyonlar ilkin koyulmak üzere birçok hastalıktan korunmanın yollarını açıklanan Prof. Dr. Saygınlık Varaka, “Muafiyet sistemini kalıtım bilimi, yaş, eşey, sigara, antrenman, ruhsal gerilim, hormonlar, geçirilmiş enfeksiyonlar, aşı öyküsü kadar zorlu haddinden fazla etmen etkiler. Yıpranmamış yılda bağışıklığı güçlendirmenin yer çalışkan yolu beslenmedir. Ayrıca yeterli aymazlık alınmalı, stresten kaçınılmalı ve alıştırma yapılmalıdır” dedi.

Medipol Mega Darülfünun Hastanesi Organ Aktarımı Bölümü’nden Prof. Dr. Değer Gümüş Varak, yeni yılda bağışıklık sistemini güçlendirmenin 4 yolunu açıkladı. Prof. Dr. Varak, bağışıklık sistemi görevinin vücuda ecnebi olan molekülleri (antijen) ayırt etmek ve onları çalmak olduğunu belirterek “Muafiyet sistemi ilkin mikrobiyal enfeksiyonlar ve amansız hastalık gelmek üzere bir nice hastalığa karşı direnci sağlayıcı husus, göze ve dokular topluluğudur. Muafiyet sistemimiz çırılçıplak mevrut ve sonradan edinilen kalkmak için 2’ye ayrılır. Vücudun oluşturduğu mukus gibi salgılarda natürel savunmanın bir parçasıdır. İmmün bütün vücudu öncelikle kap, işkembe asidi, mukus, öksürük refleksi, gözyaşındaki enzimler ve çalma gibi bariyerlerle korur. Sonradan edinilen bağışıklık sistemi ise antikorlar ve hatır lenfositlerden oluşur” diye niteleyerek konuştu.

STRES, AŞI ÖYKÜSÜ, SİGARA, CİNSİYET VE YAŞ ETKİLİYOR

Bağışıklık sistemini kalıtım bilimi ve çevresel faktörlerin etkilediğine dikkati çeken Prof. Dr. Gümüş Varak, şöyle devam etti:

“Bağışıklık sistemini kalıtım bilimi, yaş, cinslik, beslenme durumu, sigara içme alışkanlığı, fiziki aktivite düzeyi, etil alkol tüketimi, stres, hormonlar, geçirilmiş enfeksiyonlar, aşı öyküsü kabil dokuz canlı haddinden fazla etmen etkiler. Bu faktörler ortada bağışıklık sistemini güçlendiren sunu mehabetli belirleyici tartılı beslenmedir. Bazen kumanya ögeleri, immün cümle hücrelerinin yapımı için gerekli dolay maddeler iken; kâh nevale ögelerinin immün hep hücrelerinin yapımını uyardığı evet üstelik inflamatuar yanıtta görev aldığı, antioksidan özellikleri olan farklı gâh besin öğelerinin ise immün dizge fonksiyonlarını olumlu etkilediği bilinmektedir.”

VİTAMİN VE MİNERAL BOMBASI BESİNLER

Prof. Dr. Itibar Yaprak, bağışıklığı yükseltmenin en önemli yolunun besinler olduğunu şu şekilde açıkladı:

“C, D, E, B6 ve B12 vitaminlerinin, tutya, selenyum, beta karoten, probiyotik, protein ve antioksidan içeriği faziletli besinlerin bağışıklığa faydaları oldukça yüksektir. A ve D vitaminleri antienflamatuar özelliğiyle, E ve C vitaminleri antioksidan etkisiyle immün hep üstünde etkilidir. Enfeksiyon sırasında lökositlerdeki C vitamini lahzada kullanılır. Hastalıkta alınan vitamin takviyesinin solunum savunma mekanizmalarını desteklediği, viral enfeksiyonların sürelerini ve şiddetini azalttığı ve ayrıca grip bir semptomları iyileştirebilen anti-histamin özelliklerine ehil olduğu bilinmektedir. Olur bu besinler nelerdir? D vitamini en çokça benzin ürünleri, balık, testis ve mantarda, C vitamini turunçgillerde, çilek, kivi, ananas, domates, biber, brokoli, dürme, ıspanakta bulunur. E vitamini ise fındık, badem üzere çerezlerde, avokado, günebakan, ıspanak, tere, maydanoz, marul, kereviz, lahana, brokoli, balkabağı kabil göveri ve yeşilliklerde oldukça yüksektir. Fasulye, fındık, kepekli tahıllar, cilt, tavuk, deniz ürünlerinde tutya haddinden fazla çok bulunur. Beta karoten ise şekerli kumpir, ıspanak, havuç, mango, brokoli ve domateste bulunur. Baklagiller, balık, kamer çekirdeği, soğan, turp, sarımsak, yalan, yumurtada üstelik selenyum oldukça yüksektir.”

PREBİYOTİK VE PROBİYOTİKLERİ UNUTMAYIN

Prof. Dr. Yaprak, besinlerle ilgilendiren tavsiyelerini şöyle sürdürdü:

“Prebiyotik besinler imdi bitkilerde bulunur. Bunlara kat sayı kendisine ise soğan, sarımsak, pırasa, yer elması, enginar, kereviz, kuşkonmaz, karahindiba kadar hakikat sebzeler ve yulaf, çavdar, buğday kadar tahıllar verilebilir. Probiyotikler ise esas sütü, yoğurt, kefir, boza, harap ve tarhana kadar enerjik bakteri içeren ürünlerde bulunur. Antioksidanlar süreğen hastalıklara el açan metabolizma fazlası başıboş oksijen radikallerini namevcut bedel. Kararlı beslenmeye ilave yerine alınan hint safranı, ekinezya, zencefil, çay, keçiboynuzu, karabiber ve sumak üzere nebati mahsulat akıllıca miktar ve sürelerde tüketildiği devir immün sistemi sponsor rehavet gösterebilir.”

AYMAZLIK T HÜCRELERİNİ GÜÇLENDİRİR, STRESİ AZALTIR

Muafiyet sistemini kuvvetlendiren ikinci faktörün dalgı olduğunu tamlayan Prof. Dr. Yaprak, “Gaflet Uykusu, bedensel dinlenmenin cesim bire bir dönemidir. Tetkikat, uykunun muafiyet sistemimizin sağlamlığında haddinden fazla mehabetli bir tumturak oynadığını gösterir. Gaflet Uykusu, T hücresi işlevini düzeltme potansiyeline sahiptir. Mikro uyur insanlar için stres hormonları, T hücrelerinin etkili bire bir şekilde işlev görmesini engelleyebilir. Araştırmacılar, şeb uykusu sırasında muafiyet sisteminin gâh bileşenlerinin hızlandığını bulmuşlardır. Örneğin, inflamasyonla ilişkili sitokinlerin üretiminde artma vardır” ifadelerini kullandı.

STRES İMMÜN SİSTEMİNİ BASKILIYOR

Prof. Dr. Haysiyet Yaprak, bağışıklık sistemini perçinlemek üzere stresle mücadelenin berenarı şişman gösteriş oynadığına değinerek, şu bilgileri verdi:

“Vakayiname stres, kortizol hormonunun normalden henüz erdemli seviyelerine bozukluk benzer. Stres vücudunuzda kortizol adı verilen aynı hormon oluşturur. Kortizol, kanda kâin lenfosit sayısını azaltarak ve normal parafin içki hücresi iletişimine engelleme ederek bağışıklık sisteminizin istilacılarla savaşmadaki etkinliğini baskılayabilir. Akıbet bağışıklık bilimi araştırma çalışmalarına göre bu vücudun anti-inflamatuar yanıtını engelleyebilir ve sürekli enfeksiyonlara neden benzer. Stresi tenkis etmek üzere meditasyon, sosyal arkadaşlara espas ayırma, çalgı aleti dinleme, melodi beyan etmek, kitap kavzamak ve tabiat yürüyüşleri faydalı olacaktır.”

EGZERSİZ BAKTERİLERİN ÜREMESİNİ DURDURUYOR

Bağışıklığı güçlendirmenin dördüncü yolunun egzersiz olduğuna dikkati calip Prof. Dr. Altın Varak, “Mufassal mütemadi, mutedil düzeyde egzersizin erişkinlerde muafiyet fonksiyonlarını iyileştirebileceğine dair kâh kanıtlar vardır. Egzersizin bağışıklığı zahir arttırdığı konusundaki teoriler şunlardır. Idman sırasında inflamasyonda işyar lenfositler ve hayır sitokinler artar, dokuncalı sitokinler azalır. Artan his atış hızı ile cisim kanlanması artar ve vücudun defans hücreleri munsap hücrelere büyüklüğünde sirayet ayar. Antrenman kaslar kasıldıkça kan ve ak kan akışını artırdığı üzere muafiyet hücrelerinin dolaşımını artırır. Egzersizde mütezayit beden ısısı bakterilerin üremesini durdurur. Egzersiz, stres hormonlarının salınımını yavaşlatır” dedi.

Share: