1 gözyaşı altı çocuklarda meningokok tehlikesine alın uyarma

Medipol Sefaköy Üniversite Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzm. Dr. Uğraş Polat, meningokok menenjitinin arz kalın görüldüğü grubun 1 yaş altı olduğunu belirterek, tedavide geç kalındığında hastalığın sağırlık, zeka geriliği ve ölümle sonuçlanabildiği uyarısında bulundu.

Medipol Sefaköy Üniversite Hastanesi Yavru Sağlığı ve Hastalıkları Uzm. Dr. Çarpışma Çelik, grip enfeksiyonlarının sonuç zamanlarda arttığını, aşının koruyuculuğu 2-3 hafta sonra kendini gösterdiği amacıyla enflüanza ayları başlamadan önce aşılama yapılması gerektiğini bildirdi.

Henüz gribe yakalanmamış sık hastalanan risk grubundaki çocukların üstelik grip sezonu süresince aşılarını yaptırabildiğini aktaran Polat, meningokok menenjitinin her yaş grubunda görüldüğünü, genişlik fazla 5 gözyaşı altı çocukların etkilendiğini anlattı.

Polat, meningokok menenjitinin bildirme sık görüldüğü gözyaşı grubunun 1 yaş şeş olduğunu kaydederek, bakteriyel aynı etkene topluluk bu hastalığın tedavisine akla yatkın antibiyotiklerin faal nümayiş oynadığını bildirdi.

“Saksı döneminde tedavi yiyecek”

Uzm. Dr. Savaş Çelik, meningokok menenjitinin etmen olduğu komplikasyonlara ilgili şu açıklamalrda bulundu:

“Hastalık, şikayetler geçmiş ortaya çıktığı dönemden itibaren 24 saat süresince anında ilerliyor. Tedavide geç kalındığında; aza kayıpları, sağırlık ve zeka geriliği kabil komplikasyonlarla beraber bati oranda ölümle sonuçlanıyor. Tedavide bildirme faziletli muvaffakiyet kelle döneminde. Keskin, kusma, anlaşmazlık ve tagaddi bozukluğu kabilinden semptomlar çoğu enfeksiyon hastalığı ile karıştırılabileceğinden dehalet, asli formül.”

Polat, sezonluk grip aşıları ve aşılama takvimindeki değişik rutin aşılamaların meningokok menenjitinden korunmada etkili olmadığını kaydederek, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Enflüanza aşısı, değme sene kış aylarında görülmesi beklenen influenza virüslerine karşı enerjik tıpkı esirgeme sağlıyor. Çocuklarda kırıcı sonuçlara illet olan meningokok menenjitin etkeni Neisseria Menengitis bakterisidir. Çocuklarımızı menenjitin sunma kalın bakteriyel nedeni olan bu etkenden korumak üzere meningokok aşılaması uygulanmalı. Ne sezonluk enflüanza aşıları hangi da millî aşı takvimindeki başka rutin aşılamalar meningokok menenjitinden korunmada canlı değildir.”

Share: