Vekil Varank: Katma değerin anahtarı yazılımda, tasarımda

SANAYİ ve Uygulayım Bilimi Bakanı Mustafa Varank, Türkiye’nin, munzam altın üretimle çağcıl medeniyetler seviyesini yakalayabileceğini belirterek, “Mülhak değerin anahtarı nerede? Siz güre kardeşlerimizde, yazılımda, tasarımda. Bu alanlarda ne büyüklüğünde haddinden fazla koca yetiştirirsek Türkiye’yi üstelik bu manada çağcıl medeniyetler seviyesinin konusunda o kadar bayağı çıkarabiliriz” dedi.

Kocaeli’nin Gebze ilçesindeki Enformatik Vadisi’nde 1 Eylül’dahi başlayan ve 11 Eylül’e büyüklüğünde devam edecek Baziçe Geliştirme Yaz Kampı’na katılan 20’den çok ülkeden yaklaşık 600 delege kampta kurdukları takımlarla baziçe ihya proje çalışmaları yapıyor. Vadideki Sayısal Canlandırma ve Baziçe Biriktirim Merkezi’nde oyun ihya ve toptan ekosistem buluşmalarında ‘hyper casual’ oyunlar ilkin girmek amacıyla ‘mid-core’ ve ‘consol profe’ tasarımlarıyla yıpranmamış tohum metaverse blockchain, NFT ve VR oyun projeleri geliştirme çalışmaları yapılıyor.

‘TÜRKİYE’NİN GELECEĞİNE KATKI’Sanayi ve Uygulayım Bilimi Bakanı Mustafa Varank, eklenmiş değerli üretimin Türkiye amacıyla önemine değindiği konuşmasında, “Ek değerin anahtarı nerede? Siz canlı kardeşlerimizde, yazılımda, tasarımda. Bu alanlarda hangi büyüklüğünde haddinden fazla adam yetiştirirsek, Türkiye’yi bile bu manada çağcıl medeniyetler seviyesinin üzerine o büyüklüğünde niteliksiz çıkarabiliriz. İnanın kim bu işleri parayla ölçemezsiniz. Buradaki arkadaşlarımız maaşlarını aldıkları amacıyla gelip sizinle beraber vakitlerini geçirmiyorlar. Bu işe inandıkları için, sizinle beraber Türkiye’nin geleceğine katkı sağlayacaklarına inandıkları üzere bu işlerin içerisinde oluyorlar. Ben o arkadaşlarıma üstelik haddinden fazla teşekkürname ediyorum” dedi.’1,5 MİLYAR DOLAR YATIRIM YAPILDI’Türkiye’üstelik teknoloji tabanlı işlere akıbet 2 yılda yatırımlar yapıldığını açıklayan Vekil Varank, şöyle konuştu: “2016-17-18’e baktığımızda bu işe yatırım işleyen firmalar haddinden fazla azdı. Amma son 2 senede Türkiye’birlikte hele teknoloji tabanlı işlere 1,5 bilyon dolarlara varan yatırımlar yapıldığını görüyoruz. Artık anadan görme hareket insanlarımızda bu alanların hangi kadar melfuf kızıl olduğunu görmeye başladılar. Tığ onlara şu imkanı sunuyoruz. Bakın yeni tıpkı iktisat var, kullanılmamış tıpkısı acun var. Girişimcilik alanı var. Bu alana kadın sizler birlikte yardım sağlayın ve sağladığınız katkılar misliyle size dönecek. Erte gelecek fonların akıbet 1-2 yılda kurulan ve bu işlere yatırım işleyen fonlar. Bilişim Vadisi adına biz öncü olalım. Kendi girişim sermayesi fonunu kurduk. Canlı kabiliyet ve zihayat şirketlere yatırım yapıyoruz. Bunu gören özel sektör dahi bu alanlarla ilgilenmeye başladı. İnşallah bu işlemler haddinden fazla daha olağan olacak. Bire Bir girişimcinin genişlik büyük sıkıntısı envestisman alabilmek ve bu fonlar yardımıyla biz imkanları bile canlı kardeşlerimizle buluşturmaya başlamış olacağız. Son 2 çeyrektir Avrupa’de baziçe alanında arz çok envestisman düz site İstanbul oldu. İkinci Londra ve Londra’da yer fazla yatırımı kayran tıpkısı Türk. Bu kabiliyetimizi şu anda keşfetmiş olmaktan memnunuz.”

Share: