Türkiye’nin yer erdemli rakımda kâin siperleri Tarihi Sit Alanı kendisine tescillendi

Türkiye’nin arz yüksek rakımda kâin siperleri Tarihi Sit Alanı adına tescillendi

Artabel Gölleri Beğeni Parkı sınırlarındaki siper, mezar ve özge cenk kalıntıları Tarihi Sit Alanı oldu

Gümüşhane’de Deveboynu Siperleri’nin ardından Artabel Gölleri Zevk Parkındaki alan 2.Tarihi Sit Alanı oldu

GÜMÜŞHANE Gümüşhane’de Türkiye’nin sunma yüksek rakımdaki siperlerinden birisi olan Artabel Gölleri Zevk Parkında dulda ve özge cenk kalıntılarının saha aldığı 4,5 milyon metrekarelik düzlük tarihi sit alanı olarak tescillendi.

Ekin ve Turizm Bakanlığı, Trabzon Kültür Varlıklarını Himaye Toprak Müesses, 7433 az kararıyla Torul ilçesi sınırlarındaki Artabel Gölleri Zevk Parkı sınırları içerisinde bulunan alanı 2863 çevrilmiş Ekin ve Gusto Varlıklarını Dulda Kanunu kapsamında “Tarihi Sit Alanı” kendisine tescilledi. Kararda 1913-1917 yılları arasında 3.Ordu Komutanlığı Hezel ve Tümenlerine sınırlanmış birliklerin savaştıkları martir mezarı, koruma, araba yolları, fırın üzere unsurların meydan aldığı Artabel Gölleri Zevk Parkı ve komşu parselde mevcut Giresun’un Alucra ilçesi Yeşilyurt köyü sınırlarında kâin karargah kalıntılarının milli gün ve askeri harp tarihi açısından oylumlu olaylardan 1916 yılında Osmanlı-Zalim kuvvetleri arasındaki muhabereler yaşanmış olmasından hava sınırları belirlenen alanın Tarihi Sit Alanı olarak belirlendiği anlatım edildi.

Torul ilçesi sınırlarındaki Artabel Gölleri Gusto Parkının 3 bin 149 metre rakımlı zirvelerinde 1916-18 Moskof işgali döneminden artan dulda, şehitlik, karargah ve yolların tescili için Gümüşhane Valiliğinin talebiyle Trabzon Ekin Varlıklarını Siper Bölge Oturmuş Müdürlüğünden Arkeolog ve Hanek Tarihi Uzmanından oluşan heyet konuyu yıllar önceki gündeme getiren gazetecilerle ve Natür Siper ve Milli Parklar ekiplerinin rehberliğinde geçtiğimiz aylarda alanda ışık, videoteyp, nokta ve koordinatlar alarak raporlar hazırlamıştı. Toplanmış 5 bin 859 hektarlık alana topluluk ve 1998 yılında beğeni parkı car edilen ve Gümüşhane’nin çatısı olarak nitelendirilen Artabel Gölleri Beğeni Parkı, yamaçlarının herhangi bir yerinden buz üzere akan suları, gürül gürül edvar dereleri, şelaleleri ve 20’den çok cümudiye gölüyle ışıkla suyun buluştuğu doruk ve ölmeden önce görülmesi gereken meydan kendisine biliniyor.

Alanda düzlük alan martir kabri ve bulunduğu bölgenin bir anda altında düz alan “Ahtabur” gölüyle ilişkin anlatılan hikaye şu şekildeydi: “Gümüşhane bölgesinin Ruslar marifetiyle nehiy edilmesinin arkası sıra, işgale alın devletin gönderdiği bire bir saf çeri akşam yürüyüşü sırasında bu gölün peş kısmından geçerken bütünü yamaçtan düşerek boğulur. Sabah olduğunda takım komutanı olayı duygulu ve bölgeye gelir. Gördüğü manzara gölün yüzündeki leşker şapkalarıdır. Ilenme taburum, kargış taburum diyerek ağlar. Bölgenin adı dahi artık Ahtabur yerine kalır.”

Yıpranmamış tescille birlikte Gümüşhane’de Tarihi Sit Alanı sayısı bile 2’ye imdi. Daha önce Osmanlı-Rus Savaşı’nda beğenilen siperlerin bulunduğu tarz ilçeye ilişkin Berbat ve Yağlıdere köyleri sınırlarında 3 kilometrelik alandaki 100’ün üzerinde Deveboynu Siperlerinin olduğu bölge “tarihi sit alanı” namına tescillenmişti.

Share: