Türkiye’de ele geçirilen 6 parça tarihi nişane Irak’a iade edildi

Ekin ve Turizm Bakanlığı, İstanbul’bile ele geçirilen 5 değerli sikke ile aynı Türk koleksiyoncunun güçlükle dışındaki müzayededen kökenini bilmeden satın aldığı taş eseri, ilgili olduğu Irak’a reddetme etti.

İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğü’ndeki iade törenine, Firez Varlıkları ve Müzeler Umumi Müdürü Gökhan Alın Yazısı, Irak Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Khalel Ibrahim Mahmood ve İl Firez ve Turizm Müdürü Ateşin Yılmaz’ın bile aralarında olduğu çokça sayıda emanet katıldı.

Törende mütekellim Yazgı, Türk halkının güneş boyunca bir nice uygarlığa ocak sahipliği yapmış kadim benzeri coğrafyada yaşadığını belirterek, “Kültürel mirasımızı araştırmayı, ortaya çıkarmayı, korumayı, geleceğe aktarmayı ve insanlığın hizmetine sunmayı esas vazifemiz sayıyoruz.” dedi.

Yazgı, hars varlıklarının, ilişkin oldukları topraklarda kıpırdak insanların kimliklerin bire bir parçası olduğuna dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu yüzden özellikle yasa dışı olarak elde edilen ve coğrafyasından koparılan hars varlıklarının ilgili olduğu topraklara dönmesi iri bire bir önem taşımaktadır. Türkiye yerine gayrikanuni yollarla sıkıntılı dışına matrut eserlerimizin takibi ve iadesi konusunda titizlikle çalışıyoruz. Bu bağlamda 2002 yılından bugüne büyüklüğünde ülkemize 9 bin 36 ekin varlığımızın iadesini sağladık. Tıpkısı hassasiyeti eksantrik ülkelerden gayrikanuni yollarla kaçırılan kültür varlıklarının kendi ülkelerine dönmesi üzere dahi gösteriyoruz.”

Yanlışlık unsuru haline gelmiş eserlerin üs ülkesinden arzu beklemeden iadeli edildiğini vurgulayan Alın Yazısı, bugüne büyüklüğünde Irak, Çin, Kazakistan ve Mısır’a tarihi kitap iadesi yaptıklarını anlatım etti.

“Türkiye’nin bu alandaki çalışmaları dünyaya yaşıt dokuma ediyor”

Maslahatgüzar Mahmood ise tarihi topraklarda keşfedilen eserlerin küresel ve kültürel bırakıt olduğunu söyledi.

Mahmood, Türkiye Cumhuriyeti’nin bu alandaki çalışmalarının dünyaya denk oluşum ettiğini belirterek, “Bu vesileyle Türkiye Cumhuriyeti’ne, bu eserlerin strateji alanında müteharrik ve bunları koruma görevlisi yazar yasalı sahiplerine mukabele etmek konusunda bilirkişi olan herkese Irak Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği yerine teşekkürlerimi iletiyorum.” ifadelerini kullandı.

6 çıngı tarihi ürün hakkında

Önceki yıllarda itimat birimlerinin İstanbul’dahi 2 kişide ele geçirdiği 5 değerli sikkenin, inceleme sonucunda Irak’a ilişkin olduğu ve yasa dışı yollarla mevki dışına çıkarıldığı belirleme edildi.

Ayrıca aynı Türk derlemci aracılığıyla ensiz dışındaki müzayededen kökeni bilinmeden satın alınan taş eserin yine Irak’a ait olduğu belirlendi.

Ekin varlıklarının korunmasını ve kanuni sahibine iadesinin desteklenmesini ilke edinen Türkiye, eserlerin ait olduğu topraklara dönmesi üzere Iraklı yetkililerle irtibata geçti. Törende, eserler Mahmood’a konfirmasyon edildi.

Share: