Türk şirketlerinin tahvilleri donuk bölgeye girdi

ÇAKER merkezli basın kuruluşu Bloomberg, Türk lirasının cemi dünyada bildirme keder performansa cemaat dünyalık birimlerinden biri olması ve faziletkâr şişkinlik dolayısıyla Türk şirketlerin arbitraj borçlarının sorunlu düzeylerde iş gördüğünü yazdı.

Türkiye’nin arz nazik ikinci uz iletişim şirketi Türk Telekomünikasyon A.Ş.’nin iki tahvili güzeşte hafta esasen bu yana boğunuk seviyelerde muamelat gördü.

16 MİLYAR DOLARI AŞAN TAKANAK

Bloomberg’in haberine bakarak yatırımcılar, şirketin toplamda tahminî 1 milyar dolarındaki Haziran 2024 ve Şubat 2025 vadeli tahvilleri üzere benzeri vadedeki ABD Kaynak tahvilleri üzerinde 1000 temel puandan aşkın prim dilek ediyor.

ESIR merkezli matbuat kuruluşunun sorularına yanıt kendisine ortaklık, akışkanlık pozisyonunun kuvvetli olduğunu ve likidite koşullarına vabeste adına döviz cinsindeki iki tahvilden rastgele birini et kafalı almayı düşünebileceğini söyledi.

Türk şirketleri, 2024’ün sonuna büyüklüğünde olan vadede 16 milyar doları aşan borcu çevirmeleri gerekiyor. Şirketlerin dolar cinsi tahvil faizlerinin sayı farkı adına az daha yüzde 12’ye ulaşmasıyla gelişigüzel yeniden finansman baskıları cılız TL ile yoğunlaşıyor.

DOLAR BORCU OLAN ŞİRKETLER CİDDİ DARBE ALDI

TL bu sene dolar karşısında değerinin dörtte birinden fazlasını kaybetti. Gelirlerinin çoğunu Türkiye’bile elde fail fakat dolar cinsinde borcu olan şirketler bu durumda okkalı darbe aldı.

Coca Cola Co.’nun şişeleme biriminin ocakta tahvil ihraç etmesinin peşi sıra Türkiye bu sene arsıulusal namus borcu piyasalarında sadece aynı komutan kaydetti. 2021’in tamamında toplamda 14 kurumsal kavil gerçekleştirilmişti.

Almanya’nın Frankfurt kentinde bulunan envestisman şirketi Union Investment Privatfonds GmbH’de mümessil portföy yöneticisi ve gelişmekte olan piyasalardaki kurumsal borçları takip fail birimin başkanı Sergey Dergachev, “Liralık stresi etkisini hissettirdiğinde kip döviz kuruna maruz mütezayit şirketlerin arbitraj değerlemeleri üzerine ağırbaşlılık altına girdiğini görürsünüz” dedi.

Dergachev, “Türk Telekom’un borcunun şişman tıpkı kısmı dolar cinsinden olduğu üzere liranın değer kaybetmesinden periferi üzerinde aynı rehavet var” diye niteleyerek ekledi.

‘LİKİDİTE POZİSYONUMUZ SAĞLAM’

Türkiye Sağlık Fonu’na ilgilendiren Türk Telekom telekom sektörünün dünyadaki standartlarına göre manivela oranının bağan olduğunu, finansal ve ticari yükümlülüklerini karşılayabilecek kapasitede olduğunu söyledi. Şirket hesabına yapılan açıklamada “bulunan iklimde finansal risklerin proaktif ve temkinli benzeri yaklaşımla yönetildiği” belirtildi.

Akbank ve Türkiye İş Bankası’nın ihraç ettiği banka tahvilleri da boğuk seviyelerden işlem görüyor. Ülker Bisküvi A.Ş’nin borcu üstelik sorunlu düzeyde.

KURUMSAL TAKANAK RİSKİ ARTTI

ING Bank’ta gelişmekte olan piyasalar analisti Egor Fedorov, liranın değer kaybını gevşetmek amacıyla hükümetin döviz nakdi olan şirketlere cesaret yasağı getirmesinin şirketlerin döviz pozisyonlarını himaye kabiliyetini azalttığını ve kurumsal takanak riskini artırdığını söyledi.

Türkiye’dahi değer artışı 2017’nin başından bu yana neredeyse selis tıpkı artışla koşa haneli rakamlara ulaştı. Ancak bu yıl yükselen erke ve diğer mal maliyetleri zımnında fiyatlar çeyrek asrın genişlik yüksek seviyesine yaklaştı. Dünya çapındaki tarz bankaları enflasyonla savaşım ederek mülk politikasını sıkılaştırırken Türkiye bu yıl siyaset repo oranını değiştirmedi.

Asıl cereyan iktisadın tersine Reisicumhur Recep Tayyip Erdoğan elan faziletli ürem oranlarının elan acul enflasyona hastalık olduğuna inanıyor.

Yıllık pahalılık haziranda yüzde 78,6 ulaştı ve hükümetin temerrüde düşmesine cebin meri sigorta maliyeti neredeyse 20 yılın bildirme faziletli seviyesine geldi.

‘YATIRIMCILARIN HENÜZ FAZLA NETLİĞE İHTİYACI VAR’

PGIM Fixed Income’de gelişmekte olan ekonomileri izleme eden iktisatçı Magdalena Polan Türk şirketlerinin gücük vadeli döviz ihtiyacını karşılamaya yetecek kadar parası olduğuna ilgi çekerek, “Riziko, büyüklük ve vezneci döviz likiditesinden ve bütün ekonominin yükselen riziko algısından kaynaklanıyor” dedi.

Fitch Ratings sabık hafta politika belirsizliği, müdahaleci politikalar ve enflasyon dolayısıyla 25 Türk bankasının döviz cinsinden teferruatlı vadeli cesaret notunu düşürmüştü.

“Yatırımcıların Türkiye’deki siyasal durumun pekâlâ gelişeceği üzerine henüz aşkın netliğe ihtiyacı var” diyen Dergachev, bu konuda netlik sağlanır sağlanmaz belirsizliğin hafifleyeceğini düşündüğünü söyledi.

Kavcıoğlu’ndan enflasyonla mücadele vurgusu

 

TL ticari krediler ile döviz borcu kapattılar

 

Katılım bankalarının ticari müşterilere kullandırdığı fonlar 239 bilyon TL’ye ulaştı

 

Ticari krediler yüzdelik 46 arttı

 

Ticari cesaret faizleri rekor seviyeye ulaştı

 

Share: