Multiple Skleroz (MS) teşhisi konulan ve ülkesinde uygulanan tedaviye karşın hastalığı ilerleyici İngiliz öğretim üyesi Osman Latiff, felah temin etmek için başvurduğu Antalya Yetişek ve Araştırı Hastanesinde gördüğü robotik rehabilitasyona müspet yanıt verdi.
Londra Royal Holloway Üniversitesi Zaman, Yöntem ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Akademisyen Dr. Latiff’e 10 sene evvel tıp literatüründe “Primer Progresif MS” adına adlandırılan ve acilen ilerlediği için bodur sürede hastayı özürlü ayla getirebilen MS teşhisi konuldu.
Ülkesinde gördüğü tedaviye karşın yük bozukluğu aktif, sıkça düşen ve halsizlik şikayeti mütezayit 40 yaşındaki Latiff, hastalığı ilerleyince Avrupa’nın beraberinde KÖLE ve Türkiye’deki otama imkanlarını araştırdı.
İngiliz öğretim üyesi, Türkiye’bile MS’e mecbur dolaşma ve angarya bozukluklarının tedavisinde muvaffakiyetli olunduğunu öğrenince tedavisine burada devam etmeye karar verdi.
Türkiye’üstelik dinamik dayısıyla görüşen Latiff, yakınlarıyla Antalya Yetişek ve Araştırma Hastanesine başvurdu. Burada lazım klinik tetkikleri değerlendirilen İngiliz hastaya, Türk firması tarafından üretilen yol iyileştirme robotu RoboGait ile tedaviye başlandı.
Seanslar sonrası kendisinde olumlu gelişmeler gözlemleyen Latiff, AA muhabirine, ince zamandır MS ile uğraş ettiğini, yürümekte rehavet çektiğini, sonsuz şaşkın olduğunu söyledi.
Türkiye’dahi makbul robotik tedavinin beyninin yenilenmesini birlikte sağladığını belirten Latiff, “İngiltere’bile tedaviye erişme süreci haddinden fazla ayrıntılı sürüyor ve felah bulamadım. Burada bir anda kombinasyon edildi, herkese teşekkür ederim. Bana geçerli otama süfli haddinden fazla canlı, iyileşmemde çabukça verimlilik yaşadım. Etibba, parçalanmamış ekip yakından ilgileniyor. Tedavi amacıyla Türkiye’yi herkese başvuru ediyorum. Bire Bir müddet burada tedavime bitmeme edeceğim.” diyerek konuştu.
Hastanın dayısı Aftab Alam Mohammed ise yeğeninin felah bulması üzere nerede, hangi tedavinin uygulanması gerektiğine dayalı mufassal süre araştırma yaptıklarını anlattı.
Türkiye’deki tedaviden mutlu kaldıklarını dile getiren Mohammed, “İyi kim burayı tercih etmişiz. Tedavisine burada tıpkı süre daha bitmeme edilecek.” dedi.
“Robotik rehabilitasyonun motor kaybını musahhih etkisi var”
Robotik rehabilitasyon ünitesinin mesul hekimi Doç. Dr. Çiy Koldaş Doğan ise inme, omurilik yaralanması, serebral palsi, parkinson hastalığı ve MS kabil nörolojik hastalıklarda robotik rehabilitasyonun gayrı anadan görme rehabilitasyon yöntemlerine apotr yerine kullanıldığında fonksiyonel kayıpların düşüncesiz kazanılmasına ekleme ulama sağladığını vurguladı.
Denge, koordinasyon ve dolaşma bozukluğu olan MS hastalarında volta biçiminin iyileştirilmesi için cihazın eke olduğunu aktaran Doğan, “Robotik rehabilitasyonun motosiklet kaybını iyileştirici etkisi var. Uyguladığımız tedavi, MS hastalarında yük ve yürüme motor bozukluklarının iyileştirilmesine müteveccih yardım sağlamaktadır.” diye niteleyerek konuştu.
Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Kliniği uzmanlarından Doç. Dr. Meral Bilgilisoy Sürgün ise hastanın dolaşma biçiminde salah uydurmak, denge problemlerini ve tedenni riskini azaltabilmek hedefleriyle robotik iyileştirme tedavisi planladıklarını kaydetti. Filiz, “Hastamızın motivasyonu çokça yüksek, hastanemizden aldığı hizmetten çok kıvançlı.” ifadesini kullandı.