Süper gribin etraflı sürmesinin sebebi, pandemide bağışıklığın azalması

Süper gribin detaylı sürmesinin sebebi, pandemide bağışıklığın azalması

Prof. Dr. Hür Enginyurt: “Süper grip diye adlandırdığımız çor, önceden bildiğimiz nezle”

“Kovid-19 pandemisinde muafiyet azaldığı üzere taraf etkisini görüyoruz”

KARGAŞA – Kargaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Eş Hekimliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bağımsız Enginyurt, normalin aksine ince süren teneffüs yolu hastalıklarının tıpkı hastalık değil, ansız çokça hastalığa yakalanma sonucu oluşabildiğini, Kovid-19 pandemisinin bunda iri etkisi olduğunu söyledi.

Türkiye genelinde sonuç günlerde acil servis ve polikliniklerde solunum yolu hastalıklarına merbut şikayetler oldukça arttı. Vatandaşlar tedavi ve tanılama alabilmek amacıyla hastanelere giderken, kâh vatandaşlar ise Kovid-19 pandemisi sonrası rahatsız oluyor. Uzmanlar, süper enflüanza yerine adlandırılan ve nezle türü olan bu hastalığın ince sürmesindeki sunma şişman etkinin, Kovid-19 pandemisinde bağışıklığın zayıflamasından kaynaklandığını belirtiyor.

“Bu hastalık önceden bildiğimiz dumağı”

Kargaşa Üniversitesi Tababet Fakültesi Familya Hekimliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bağımsız Milletvekili Enginyurt, halen peş teneffüs yolu enfeksiyonlarının kalın görüldüğü mevsimin içerisinde olunduğunu aktardı. Enginyurt, “Bu yıl ‘süper enflüanza’ adı sunulan amma gerçekte grip virüsü olmayan, influenza virüsünün etkili olmadığı benzeri ayrımlı çor ile karşılaşmış gibiyiz ama bu bizim ilkin bildiğimiz nezle. Bunun etkeni Respiratuar Sinsityal Virus adını verdiğimiz virüstür. Önceden ‘nezle’ deyip geçerdik ve hekimler dahi vatandaşlarımız de basit geçeceğini bilirdi” dedi.

“Kovid-19 pandemisinin yan etkisini görmüş olduk”

“Fakat bu sene dumağı RSV haddinden fazla kısık, gripten birlikte dokunaklı seyrediyor. Bunun nedeni tığ 2 buçuk yıl süresince maskeler ile toplumdan ve birbirimizden izole tıpkı şekilde yaşadık, bağışıklık sistemimiz zayıfladı” diyen Prof. Dr. Enginyurt, “Bu izolasyona mecburduk ama amma velakin bir üstelik yan etkisini görmüş olduk. Bu zayıflama sonrasında dumağı kadar hafif dediğimiz virüsler da herif vücudunda haddinden fazla korkulu hastalıklara neden olmaya başladı. Tıpkı kamer süren vakalar ile karşılaşıyoruz. Hastalar koku alma organı akıntısı ve acı ile değil, geniş kas ağrıları ve halsizlik ile beraber polikliniklere başvuruyor” şeklinde konuştu.

“3 virüsü bire bir anda gördüğümüz hastalarımız var”

Kovid-19 virüsüne mecbur hastalığın halen bitmeme ettiğini, grip, nezle ve Kovid-19’un tıpkısı anda hastalarda görülebildiğini tabir eden Enginyurt, “Akıbet zamanlarda karşılaştığımız vahim vakalarda, dumağı virüsünü, influenzanın bozukluk olduğu gribi ve Kovid-19’un bozukluk olduğu hastalığı, 3’ünün tıpkı arada gördüğümüz hastalar bile olmakta. Bunun bile nedeni bizim gene bağışıklık sistemimizin zayıflamış olması. Bu geçici durumdur, bağışıklık sistemimiz baştan harekete geçecek, sistem alışılagelen benzeri şekilde çalışacak ve önümüzdeki yıllarda bu şekilde bunaltıcı vakalar ile karşılaşmayacağız” ifadelerine saha verdi.

“Ölümcül od görülmemekte”

Uzun kesiksiz olarak bitmeme fail bu hastalığın Kovid-19 kabil ölüm riskinin olmadığını tabir deden Enginyurt, ” Herhangi Bir cins virüsün bati hastalarda ölümcül tehlikesi cins. Ancak normal durumlarda dimdik ayrımsız insanda ölümsek hınç görülmemekte” diye niteleyerek konuştu.

Enginyurt ayrıca, şişko yerlere girerken hele yaşlıların ve vakayiname hastalığı olanların gerçekli maske takmaları gerektiğini belirterek, okullarda hoca ve öğrencilerin hastalanma durumunda salgının yayılabileceğini, gani tagaddi ve artağan nakit tüketmenin bağışıklığı güçlendireceğini söyledi.

Share: