Şimşekli Fener: Dava mevduatın döviz, kredi talebinin TL olması

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun, şirketlerin finansmana muvasala sorununun eleştiri aşamaya geldiği uyarısı sonrası, Eşkal Bankası’nın peşi sıra kamu bankalarının umumi müdürleri birlikte TOBB’bile düzenlenen Finansmana Ulaşım İstişare Toplantısında aynı araya geldi. Toplantıya, bir zamanda Türkiye Bankalar Birliği Başkanı olan Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar, Vakıfbank Genel Müdürü Abdi Serdar Üstünsalih, Halkbank Umumi Müdürü Osman Arslan katıldı.

“Boğunuk buut hepimizi etkiler”

Toplantının açılışında bir banak işleyen Alpaslan Çakar, bankacılık sektöründeki ticari kredileri eski yılla karşılaştırarak tutardaki yükselişleri sundu. Zımni olarak TL kredi maliyetlerindeki yüksekliğe bile karşılık veren Şimşekli Fener, temel sorunun yabancı mal cinsinden mevduatın fazla olmasına karşın TL cesaret talebinin yüksekliğinden kaynaklandığını söyledi. Alpaslan Şimşekli Fener, “5.3 trilyon kredinin 141 milyar doları ecnebi dünyalık cinsinden. Esas tarafında ise TL gerçek yüzdelik 43 düzeyinde. Kredilerin yüzdelik 60 küsuru TL cinsinden. Burada tıpkı tenakuz var. Bu durumda ben hangi yapıyorum. Form Bankası’na gidip swap yapıyorum, TL alıp emniyet veriyorum. Bu ayrımsız maliyet. Ecnebi mal mevduatın arttığı, TL kredinin ve talebinin arttığı bire bir durum, boğunuk bir uzanım” diye konuştu.

Dünya’dan Mehmet Kaya’nın haberine bakarak, yabancı mal emniyet talebinin okkalı oranda gerilediğini belirten Alpaslan Şimşekli Fener, “Bu yıl yabancı para kredilerin 14 bilyon dolar azaldığını görüyoruz. TL cesaret talebi çok arttı ve kur üzerinde güçlük yarattı. Hepimiz birbirimizi tamamlıyoruz. Birimizdeki olumlu durumdan hepimiz yararlanırız. Sıkıntılı uzanım hepimizi etkiler” yorumunu yaptı.

TL mevduatın toplanmış mevduatın yüzde 43’ü seviyesinde olduğunu tamlayan Alpaslan Çakar, bunun ortamında 1,1 trilyona ulaşan Seviye Korumalı Mevduat de bulunduğunu, bunun biricik başına toplanmış mevduatın yüzdelik 15’ine ulaştığını kaydetti.

“Anne olan ülke bilançosunun zinde olması”

Konuşmasında, bankacılık kesiminin mıhlı olduğunun altını çizen Alpaslan Şimşekli Fener, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Önümüzdeki süreç itibarıyla Türk iktisat yönetimi (kendisine) özel sektör üstüne bina ergin, hususi sektörün tüvana olduğu müddetçe daha ferah işleyebilecek benzeri bölüm olduğunun farkındayız. Banka, Tarım Bankası evet dahi Türkiye Bankalar Birliği namına, kesim adına şurası ferah ferah söyleyebilirim. Sizin kaybettiğiniz benim kazandığım ayrımsız ortamın bana tek faydası bulunmayan, bana aynı menfaati namevcut. Benim kârım gani ama siz kaybediyorsunuz tek anlamı bulunmayan. Siz kazandıkça ego kazanabilirim. Tam göz mal sektörü teşrikimesai içinde el birliği içinde olmak zorundadır. Iktisat yönetimi, velayet ve asıl göz ve para sektörü birbirini tutmak zorunda. Buna bakarak hareket ediyoruz. Böyle akıntı etmeye bitmeme edeceğiz. Asıl olan mutluluk bilançosunun zinde olması. Büyüklük bilançosu sağlıklı olduğu müddetçe hepimizin bilançosu akıllıca işlemeye devam paha. Çevre ve iklimi dikkate alarak üreten, yatırım yapan, istihdam işleyen beherglas müşterimizin yanı sıra olmaya devam edeceğiz.

Ülkemiz gelişmek zorunda, bizde o büyümeyi finanse edebilecek ağır, kabiliyet, yetenek ve kaynağa sahibiz hiçbir tereddüttünüz olmasın.

“Şişkinlik pres sermayesini körükler ama işletme sermayesi de fiyatları körüklüyor”

Alpaslan Çakar sunumunda, bankacılık kesimine yönelik ana verileri paylaşarak, hususi sektöre verilen kredilerdeki artışa bel etti. 2022’nin geçmiş yedi ayında kredilerdeki artışın 1,1 trilyon TL’ye ulaştığını belirten Şimşekli Fener, bunun 901 milyar TL’sinin ticari kredilerden oluştuğunu, iri şirketlere verilen kredilerin 497, KOBİ’lere verilen kredinin ise 404 bilyon TL düzeyinde gerçekleştiğini vurguladı.

Bütün ticari kredilerin 6,5 trilyon TL’ye ulaştığını ve firmalara kullandırılan tutarın 5,3 trilyon TL olduğunu belirten Alpaslan Çakar, “Biliyorum, pahalılık pres sermayesini körükler amma işletme sermayesi birlikte fiyatları körüklüyor.” dedi.

Hisarcıklıoğlu: Firmalarımız itimat alamıyor, faizler çokça yüksek

 

Share: