Siirtli üreticilere tarımda tasarruflu akarsu kullanımı anlatıldı

Siirtli üreticilere tarımda tasarruflu akarsu kullanımı anlatıldı

SİİRT – Siirt Tarım ve Orman İl Müdürlüğünce ‘İklim Değişikliğine Uyum ve Tarımda Tasarruflu Su Kullanım’ paneli düzenlendi.

Ekincilik ve Orman Bakanlığı Terbiye ve Yayım Dairesi Başkanlığınca Zirai Sulama Eğitim Programı çerçevesinde düzenlenen panelde abuhava değişikliğinin tarımsal üretim üzerindeki damarlı etkilerini minimize gitmek üzere su kıtlığı, sivri veya kuraklık üzere esas sorunların kaldırılmış edilmesinde suyun ve su kaynaklarının yönetimi, basınçlı sulama sistemlerinin kullanımı, sulama altyapısının geliştirilmesinin yanında etkin su kullanımı, yenilenebilir enerji kaynaklarının sulamada kullanımı, bilişim ve engin algılama ile suyu izlem, yerey ve yer esirgeme konularında panelist hocalar vasıtasıyla üreticilere sokum ve bilgilendirme yapıldı.

Panelde Harran Üniversitesinden Prof. Dr. Mehmet Büyük Çullu, Doç. Dr. Mehmet Şenbayram, Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden Dr. Nevzat Arslan, Ziraat Faziletkâr Mühendisi Serkan Kösetürkmen ve Siirt Üniversitesinden Prof. Dr. Yoğun Karademir, Doç. Dr. Ali Beyhan Uçak ile Dr. Öğr. Üyesi Halit Seyfettin Atlı hatip namına yardım sağladı.

Siirt’te bir nice ürünün toprak ve mevki ekonomisine katkılar sağlayıcı işaret değeri bulunan büyük zirai ürünlere ehil olduğunu dile getiren Siirt Ekincilik ve Orman İl Müdürü Ergün Demirhan, akıbet beş yılda vekillik marifetiyle bitkisel ve hayvancılık alanında üreticilere 361 milyon liralık tutma sağlandığını aktardı. Demirhan, “2022 yılında Rustik Kalkınma Yatırımları çerçevesinde 30 milyon tutarında 515 projemiz onaylanmıştır. İlimiz, 515 proje ile büyüklük sıralamasında evvel 20 da düz almıştır. 2018-2022 yılları ortada bakanlığımız, valiliğimiz ve ilgili kurumların destekleri ile Siirt ekincilik ve hayvancılığının geliştirilmesi üzere 53 milyon lira tutarında 70 nüsha zirai proje uygulanmış, uygulanmaya devam etmektedir” dedi.

Siirt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Şındak ise, “Andıran zamanda özellikle 2020 yılında aheste susuzluk görüldü. Ara Sıra ürünlerde yüzde 50’ye yakın bire bir düşüş kaydedildi. Bu hayvancılık alanındaki sonuçlardan bahsetmemiz olabilir. Bağımlı bizim bunlarla ilgilendiren yapmamız gerekenler var. Yapmamız müstelzim ancak yapamadıklarımız var. Dokunaklı benzeri nimeti boşa akıtıp gidiyoruz. Heba oluyor sularımız” şeklinde konuştu.

Panele Vali Yardımcısı Abdulhamit Bahtiyar, Siirt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Şındak, Siirt Tarım ve Orman İl Müdürü Ergün Demirhan, devlet ve kaza müdürlüğü idarecileri ile teknik elemanlar, tarım danışmanları, STK temsilcileri, muhtarlar ve üreticiler katıldı.

Share: