Bili: EDDA SÖNMEZ – Müşteri: HIÇLIK KARABAYIR
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kent Hatları marifetiyle kurtarılarak restore edilen 70 yaşındaki Paşabahçe Vapuru, ilk seferini bu sabah Adalar- Kabataş hattında yaptı.
Kent Hatları filosundan 2010 yılında düşürülen, fakat elan bilahare restorasyonu yapılan tarihi Paşabahçe Vapuru, yine seferlere başladı. Elan evvel 58 yıl süresince Boğaz’ın iki yakasında İstanbullulara hizmet veren, Adalar ve Yalova hattında yol yapan vapurun bakir dönemde yemeden içmeden Adalar hattında kere yapması planlanıyor.
Paşabahçe Vapuru, bu çerçevede geçmiş seferini de zaman sabahleyin 07.55’dahi hareket ederek Adalar-Kabataş beyninde yaptı. bu arada, gemide sefine modellemeleri ile fotoğraflardan oluşan tıpkısı birlikte sergi açıldı. Paşabahçe Gemisi’nin geçmiş beceri şartnamesini yazan mühendisin Celalettin Erol’un oğlu Reşit Erol’un hazırladığı arşiv birlikte sergide kayran alıyor.
“NAKLETMEK BASKI, BİNERKEN AĞLIYORDUM. BILCÜMLE HAYATIM PAŞABAHÇE GEMİSİ İLE GEÇTİ”
Büyükada’dan bindiği vapurdan Kabataş’ta nazil bir palyatif duygularını şu sözlerle dile getirdi:
“Söylemek tahakküm binerken ağlıyordum. Yani o kadar duygulandım. Sebebi bütün çocukluğum hep hayatım Paşabahçe Gemisi ile geçti. Onun sesini sezmek, iskeleye gelişini sanmak daha başlangıçta ortada olmaksızın sesinden tanımak haddinden fazla hususi tıpkısı ihtisas bizim üzere. Vakıa o makinalar demincek bulunmayan ama Paşabahçe’miz var. Çok mutluyum. Benzeri 10 sene aleniyet verdi. imdi inşallah tığ dahi ölene kadar onunla bu arada yaşarız. Çokça fena hâlde aynı ihtisas. Anılarımız, çocukluğumuz, gençliğimiz bilcümle bunun üstünde geçti. Ekrem (İmamoğlu’na) başkanıma çokça teşekkür ederim.
“KRAL GERİ DÖNMÜŞ”
Vapurdan inen ayrımsız eş bulaşan birlikte “Vallahi o kadar keyifliydi kim kral hoşgörüsüz dönmüş kabilinden seyahat oldu bizim için. Yolda gelirken herkesin denize girenlere umum sallaması, özge vapurların selamlaması çok duyguluydu. Tıpkı meydanlık gözlerim doldu. Çokça keyifliydi. Çok hızlı geldik. Hakeza atıl sakat durumda olan eski gemilerimizin esasen denize kavuşması dileğiyle diyeyim. Haddinden Fazla sevinçli benzeri yolculuk oldu. O masalar, sandalyeler abus güzeldi” dedi.
“HAKİKİ BİR NOSTALJİYDİ. İSTANBULLULARA HAYIRLI OLSUN”
Paşabahçe Vapuru’nun restorasyon sonrasındaki evvel seferinde yolculuk özne ve 1956 tevellütlü olduğunu belirten Yaşar Bildirici bile şunları söyledi:
“66 senedir Büyükada’ya gidip geliyorum. Ada’ya faydalı olan aynı herif olmaya çalışıyorum. Paşabahçe gemisinin sefere başlaması Adalar Emek Grubu kendisine çokça iri emeğimiz oldu. ve bugün bunun gururunu yaşıyorum. Dayanılmaz aynı gündü. 1 saatlik kez adeta 5 dakikalık gibiydi. Hak benzeri nostaljiydi. Cemi İstanbullulara doğru olsun. En alt kattaki bizim dönemimizde üçüncü ülke olan ve herkesin yattığı çağ kim düşündüyse bütün bire bir sergi alanı yapmışlar. Sefine çokça sevinçli, kaptanlarımız tam. İnşallah İstanbul’a ayrıntılı seneler bakım verir ve bu geminin yüzüncü senesini bile görürüz. Şu anda 70’inci senesi. Ilkin Ekrem (İmamoğlu) Başkanımız ve Sinem (Dedetaş) hanıma haddinden fazla teşekkürname ediyoruz.
“ZÜMRÜT-Ü SIMURG KUŞUNUN KÜLLERİNDEN YENİDEN DOĞMASI GİBİ BİR OLAY”
Vapur kaptanı Başkumandan Ersoy üstelik baştan seferlere başlayan Paşabahçe Vapuru ile taşıdıkları yolcularının yüzündeki mutluluğu görmenin kendileri amacıyla nazik ayrımsız galeyan olduğunu anlattı.
Yolcularını bahtiyar etmeye, gururlandırmaya bitmeme edeceklerini dile getiren Ersoy, şunları söyledi:
“2010 senesinden itibaren ağabey adına görevime devam ediyorum. Paşabahçe gemisinin yeniden veladet öyküsünde fariza almaktan da çokça mutluyum. Yolcularımızın yüzündeki o mutluluğu buyurmak bizim amacıyla ayrı tıpkısı cümbüş. Belediye Başkanımız Sayın Ekrem İmamoğlu’na, Kent hatları umumi müdürümüz Sinem Dedetaş hanımefendiye, Gemilik Müdürümüz Yağız Yetkinazizler beyefendiye, sponsorlarımıza çok teşekkür ediyoruz. Ben şunu düşünüyorum. Zümrüt-ü Simurg kuşunun küllerinden yeniden doğması kadar aynı olay Paşabahçe gemisi. Iri emekler var. Hep bu arada zoru başardık, çokça mutluyum gururluyum. Denizci tip gemi namına yapılan vapur Bahçe tipinin üçüncüsü ve günümüze küsurat tek vapur.”
PAŞABAHÇE VAPURU, HALİÇ TERSANESİ’NDE 1,5 YILDA RESTORE EDİLDİ
İBB Şehir Hatları’ndan verilen bilgiye bakarak, Paşabahçe Vapuru, Koy Tersanesi’nde, 200 personel ile şişko ulaşımda denizin payının artırılması vizyonu ve tutum güvenliği üstelik ayn önüne alınarak aslına sunu makul şekilde 1,5 yılda restore edildi. Vapurun geçmiş yapımından beri meydan aldığı öğrenilen “Artemis” kabartması bile restore edildi.
Paşabahçe Vapuru, İtalya Taranto’üstelik 1952 yılında Türkiye’nin siparişi üstüne arızi gemisi namına nesir edildi. 18 deniz mili sürat yapabilen, boyu 73,84, eni ise 12,98 metre olan vapur, İtalya’dan öz motoru ile 2,5 günde İstanbul’a geldi.