NFT’ler 2022’de 8 bilyon dolarlık muamelat gördü

Cumhurbaşkanlığı Dijital Transformasyon Ofisi’nin Türk Komütatör Kurumu’yla yürüttüğü çalışmalar neticesinde Açıkçası “kalifiye fikri tapu” yerine belirlenen ve takas edilemeyen dijital varlıkları tarif etmek için kullanılan NFT (non-fungible token), 2021’e işaret vuran kavramlardan biri oldu. Ekseriyetle danışma eserlerinin ve görsel çalışmaların blokzincirine kaydedilmesiyle oluşturulan NFT’ler, saklı yazı mülk piyasalarında tanıdık dalgalanmalara rağmen 2022’nin evvel aylarında birlikte popülaritesini korudu. Nansen tarafından planlı araştırmada Ethereum blokzincirinde NFT kurmak amacıyla yılın başından bu yana 2,7 bilyon dolar harcandığı tespit edilirken, NonFungible marifetiyle yılın geçmiş çeyreğine dair yayımlanan raporda 8 bilyon dolarlık iş yapıldığı ve müşteri sayısının erdemli olduğu belirtildi. Böylesine balaban benzeri ekonomi oluşturan NFT’ler, özgür sanatçıların eserlerini topluluklara ulaştırabilmesinin da önünü açtı.

Konuyla ilişik değerlendirmelerini paylaşan 3 boyutlu Modelleme sanatçısı ve Ressam Sert Yıldız Ertürk, “Özgün asar üreten temas sanatçının süratle karışma olabildiği NFT topluluğu, mülkiyet anlayışını değiştirerek mutlak sanatçıların kitlelere ulaşmasına aracı oluyor. Kripto mülk piyasalarına merbut dalgalanmaları tıpkı kenara bırakırsak, NFT kavramı nazari temelleri açısından sanatın demokratikleşmesine katkıda bulunuyor” dedi.

“NFT HEM İZLEYİCİ HEM ÜRETİCİ İÇİN SANATA ERİŞİMİ KOLAYLAŞTIRIYOR”

Christie’s ve Sotheby’s kabilinden dünyaca adlı açık artırma evleri, NFT müzayedeleri düzenleyerek bu bakir kavramın sanatla olan ilişkisini kanıtladı. Konuşma alanında otorite addedilen kuruluşların de farkındalığını kazanan NFT teknolojisinin, blokzincirinin olanaklarını kullanarak hem izleyiciler hem birlikte üreticiler amacıyla sanata ve topluluğa erişimi kolaylaştırdığına özen çeken Yalçın Şimal Ertürk, “NFT temelde, laf eserlerinin dijitale taşınan versiyonlarını blokzinciri tabanlı bir iyelik bağlamında herkese açıyor. Laf eserlerini koca parçalara bölerek her bir parçayı blokzinciri üzerinde satın alınabilir, yatırım yapılabilir varlıklara muhavvil tokenizasyon kabil teknolojileri düşündüğümüzde, koleksiyonerlik haddinden fazla elan etraflıca bire bir hobiye dönüşüyor. Söz Gelişi Van Gogh’un benzeri eserinin orijinalini satın ahzetmek olabilir değilken, parçalarına yatırım yapılabiliyor. Mutlak sanatçılar da eserlerinin değerinden feragat etmeden bu olanaklardan yararlanabiliyor ve isimlerini yansıtma şansı yakalayabiliyor” ifadelerini kullandı.

“3 BOYUTLU NFT’LERLE BUNDAN SONRA KARŞILAŞACAĞIZ”

Sanatta sınırların kalktığını ve estetik algısının çeşitlilik gösterdiğini hatırlatan Yalçın Şimal Ertürk, değerlendirmelerini şu ifadelerle sonlandırdı:

“Kişi tarzlarını oluşturarak görsel çalışmalara imza atan ressamlar, 3 boyutlu modelleme sanatçıları ve tasarımcılar, NFT pazaryerleri yardımıyla konuşma topluluğu süresince bilinirlikleri olmasa birlikte eserlerini dijital ortamda sergileyerek satışa çıkarabiliyor. Bu sayede kitlelere ulaşmaları ve kariyerlerinde türe ettikleri yere gelmeleri için gereken süre da kısalıyor. Dijital ve fiziksel üç buutlu hiper resimler oluşturan tıpkısı ressam adına, NFT’lerin yıpranmamış tekellüm akımları ve trendler ortaya çıkaracağını öngörüyorum. Kullanıcıların kendilerini üç boyutlu avatarlarıyla entrika edecekleri metaverse kabilinden sanal evrenlerin erişilebilirliği arttıkça, 3 boyutlu NFT’lerle artik karşılaşacağımızı düşünüyorum.”

Bill Gates: Saklı Yazı ve NFT sektörü iri aptal teorisine dayalı

 

Dünyaca adlı dolandırıcıdan NFT hamlesi

 

281 milyon dolarlık baykuşlar NFT dünyasını sarstı

 

Share: