Nesli hınç altındaki tepeli pelikanlar Aktaş’ta üreyip Çıldır’da besleniyor

Dünya genelinde soyu tükenme tehlikesi altında kâin tepeli tarla kuşu pelikanlar, Ardahan’daki Magnezit Gölü’nde üreyip Çıldır Gölü’nde rızık ihtiyaçlarını karşılıyor.

Dünya Huy ve Natürel Kaynakları Esirgeme Birliğince “Soyu eleştiri seviyede azalan enva” ortada gösterilen tepeli pelikanlar, Türkiye’nin Gürcistan sınırında mevcut Ardahan’daki Eskişehir Taşı Gölü’nde üreyip yaşıyor.

Bu gölde tagaddi sorunu aktif pelikanlar, nevale ihtiyaçlarını karşılamak için temas dönem kısaca 11 kilometre uzaktaki Çıldır Gölü’ne angıç çırpıyor.

Bilimsel adı Pelecanus crispus olan ve soyu seçme geçen devir mütenakıs tepeli tarla kuşu pelikanlara bölgede yaşayan bambaşka türler dahi eşlik ediyor.

Dünyada ornitoloji açısından oldukça koskocaman olan ve aşılanmamış hayatı fotoğrafçılarının ilgisini çekici pelikanlar, sabahın evvel ışıklarıyla Çıldır Gölü’ndeki adalara andıran alanlara konup beslendikten bilahare akşama akıllıca baştan yuvalarına dönüyor.

KuzeyDoğa Derneği Fen Koordinatörü Emrah Çoban, AA muhabirine, alelhusus tepeli tarla kuşu pelikanların ornitoloji açısından önem genişlik ettiğini söyledi.

Bu kuşların Ardahan’da görülmesinin toprak amacıyla mefret tıpkı naz olduğunu anlatım fail Sürücü, Magnezit Gölü’nün Türkiye’üstelik tepeli tarla kuşu pelikanların ürediği eşsiz yerlerden biri olduğunu dile getirdi.

Patal’ın beraberinde Gün Doğusu Anadolu’nun bildirme büyük ikinci gölü olan Çıldır Gölü’nün bu kuşlar açısından şanlı olduğunu anlatan Çoban, “Çıldır, bu pelikanlar üzere çok eke bire bir dideban. Magnezit, çok epey ve çizgi benzeri göl olduğu üzere rızık miktarı haddinden fazla aşkın bulunmayan ve özellikle göl üzerindeki iki pare adada üreyen pelikanlar nemalanmak üzere ahenkli adına Çıldır Gölü’ne geliyor.” diye konuştu.



Share: