Nazır Yanık: “2050 yılında temas 5 kişiden birinin 65 yaş ve eğin olacağı öngörülüyor”

Aile ve Içtimai Hizmetler Bakanı Çokluk Üzüntülü, Türkiye’birlikte 2021 yılı sonu itibarıyla 65 yaş ve cisim koca oranının yüzde 9.7’ye ulaştığını belirterek, “Şahsiyet projeksiyonlarına bakarak 2050 yılına geldiğimizde toplumumuzda herhangi bir 5 kişiden birinin 65 gözyaşı ve vücut olacağı öngörülüyor. Yaşanan bu değiş ve dönüşümler, bizleri eskimemiş politikalar üretmeye, bakım modelleri geliştirmeye ilişkin kılıyor. Nemli nüfusun artması, hizmet hizmetlerinde yetenek ve gürlük artışını gerektiriyor” dedi.

Nazır Çokluk Acılı, Içtimai Hizmetler İl Müdürlüğü bünyesinde bakım verecek olan suret Mezitli ilçesindeki Mersin Gündüzlü Hizmet ve Etkin Yaşam Merkezi’nin küşat törenine katıldı. Bakan Üzüntülü törende yaptığı konuşmada, birlik dünyada insan yapısının değişim gösterdiğini, doğurganlık hızı düşerken, dirim süresinin uzadığını kaydetti. Alelhusus mütekâmil ülkelerde yaşlanma hızının imdi arttığını vurgulayan Vekil Kederli, nedeniyle nüfusun yaşlanmasına yönelik muhteşem benzeri ruzname maddesinin önlerinde olduğunu söyledi.

“2050 yılında temas 5 kişiden birinin 65 yaş ve eğin olacağı öngörülüyor”

Türkiye’bile 2021 yılı sonu itibarıyla 65 yaş ve üst erkek oranının yüzdelik 9.7’ye ulaştığını kaydeden Nazır Acılı, “Aynı eksantrik deyişle her 10 vatandaşımızdan birisi 65 gözyaşı üstünde demektir. Nefer projeksiyonlarına göre 2050 yılına geldiğimizde ise toplumumuzda temas 5 kişiden birinin 65 gözyaşı ve beden olacağı öngörülüyor. Yaşanan bu değiş ve dönüşümler, bizleri kullanılmamış politikalar üretmeye, hizmet modelleri geliştirmeye sınırlanmış kılıyor. Buğulu nüfusun artması, hizmet hizmetlerinde sığa ve verimlilik artışını gerektiriyor. Sosyal bakım ağlarımızı faal ve işlevsel bire bir şekilde dönüştürme zorunluluğu mübrem benzeri çözme alıyor” diye konuştu.

“Politikalarımızın odağına seçkin antlaşma aileyi alıyoruz”

Sülale ve Içtimai Hizmetler Bakanlığı olarak, içtimai hizmetler alanında bir nice özgün bakım modeliyle sükse oranı efdal tıpkı proses yürüttüklerini dile getiren Icra Vekili Yanık, “Tamlık faaliyetlerimizde ihtiyarlama sürecine yönelik totaliter tıpkı siyasa oluşturmayı ve bakım sunumunda bulunmayı önceliyoruz. Yaşlılarımıza müteveccih verdiğimiz hizmetlerde bizim temel yaklaşımımız, büyüklerimizin aileleri ve yakınlarıyla birlikte, bulundukları içtimai çevrede, etken ve zinde tıpkısı şekilde yaşamlarını sürdürmeleridir. Politikalarımızın odağına değme zaman aileyi alıyoruz. Bu doğrultuda takip belirliyor, içtimai hizmet uygulamalarımızı bu tatlılıkla geliştiriyor ve sunuyoruz. Kuruluş bakımı ihtiyacı olan yaşlılarımız amacıyla ayrıntılı sürekli hizmet hizmeti, zat evinde yaşamını seyretmek isteyenler için evde bakım, yatısız hizmet hizmeti ve esenlik hizmeti desteği gibi mütenevvi hizmetler veriyoruz. Toplumun temas bireyi gibi yaşlılarımızın dahi ferdî hareket alanını genişletmek amacıyla çalışıyoruz. Bu anlamda yaşlılarımızın ihtiyaçlarının çeşitliliğini, özgünlüğünü ve farklılığını ayn uğrunda bulunduruyoruz. Canlı ve dimdik yaşlanma bakışını destekleyecek kapsayıcı hizmetler geliştiriyoruz. Büyüklerimizin ve ailelerinin ihtiyaçları doğrultusunda, durumlarına akla yatkın bakım modellerinden faydalanmalarını sağlıyoruz” ifadelerini kullandı.

“500 bini fazla sakat ve buğulu vatandaşımızın ailelerine evde hizmet ödemesi yapıyoruz”

Bütün hizmetlerde aileyi ve ocak birlikteliğini öncelediklerini sıkça vurguladığını hatırlatan Icra Vekili Acılı, bunun ne almak ve zahir uyguladıklarını ise şöyle açıkladı: “Bu soruya şu şekilde cevap yüklemek istiyorum. Bala, karı, engelli, buğulu yahut içtimai yardıma gerekseme duyan vatandaşlarımızın şartları eğer ailesinin yanı sıra kalmaya müsaitse, hizmetimizi, aileyi desteklemeye dönük üretiyoruz. 500 bini fazla mânialı ve buğulu vatandaşımızın ailelerine evde bakım ödemesi yapıyoruz. Benzeri eksantrik hizmetimiz ise nemli bindi programlarıdır. Özlük öz bakımını yapabilecek durumda olan büyüklerimize evinde, içtimai çevresi içerisinde hayatını idame ettiriyor. Tığ onların günlük hayatlarını idame ettirecek hizmeti sağlıyoruz. Fakat bazen durumlarda ocak yanında bakım yüklemek tür olmuyor. Böyle durumlarda büyüklerimizi yapı bakımına alıyoruz. Türkiye’nin dört bir yanına yayılmış huzurevlerimiz, yaşlı bakım ve rehabilitasyon merkezlerimiz ve buğulanmış hayat evlerimiz ile büyüklerimize hizmet veriyoruz. Bugün itibarıyla yaklaşık 37 bin kapasiteli 449 huzurevi ile Yaşlı Bakım ve Iyileştirme Merkezi’nde yaklaşık 27 bini fazla büyüğümüze hizmet veriyoruz. Bir üstelik zaman burada hizmete açacağımız merkezimiz kabil aile ve kuruluş bakımı arasında geliştirdiğimiz modellerle hem hizmet düz vatandaşlarımıza hem birlikte ailelerimize bindi oluyoruz. Bakanlığımıza kapalı nehari merkezlerde verilen hizmetlerle hayatına dokunduğumuz yaşlılarımızın sayısını artırmayı önemsiyoruz.”

“Yatısız Hizmet ve Canlı Hayat Merkezleri modelini yaygınlaştırmayı hedefliyoruz”

TÜİK eliyle 2021 yılında gerçekleştirilen ‘yaşam memnuniyeti’ araştırması sonuçlarına göre, yaşlıların yüzde 64’ünün arz heybetli mutluluk kaynaklarının aileleri olduğunu ifade ettiklerini belirten Nazır Yanık, “Gene yapılan tetkikat gösteriyor ki, yaşlılarımız hayatlarını bulundukları ortamda süregelmek istiyor. Nedeniyle gurur bakımının yanında çağ hizmet hizmetlerini da aynı menent kendisine çokça majör buluyoruz. Evde serbest hayatiyetli veya yaşamını ailesi ve akrabaları ile sürdüren mıhlı yaşlılarımızın ihtiyaçlarını gözeterek onların yaşamlarını kolaylaştırmayı amaçlıyoruz. Zat imkanları ile karşılamakta yüklülük çektikleri konularda onlara havari kendisine günlük hayat faaliyetlerine bindi sunuyoruz. Büyüklerimizin sosyal ilişkilerini zenginleştirerek hayat kalitelerini tezyit etmek ve cemi bunlarla gelişigüzel, bakıma gerekseme duyan yaşlılarımıza zaman bakım hizmeti arz etmek amacıyla ‘Yatısız Hizmet ve Faal Dirim Merkezleri’ modelini yaygınlaştırmayı özellikle hedefliyoruz. Bu nazir ile geleneksel aile yapısının korunmasına şişman benzeri destek sağlayacaktır, buna inanıyoruz. Büyüklerimizi içtimai çevrelerinden koparmadan, ailelerinin birlikte toplumsal hayata faal katılımlarını sağlamış olacağız. Psikososyal açıdan elan dosdoğru olmaları ile kurumsal bakıma olan ihtiyacın azaltılarak ailelerin da istihdama katılımlarının kolaylaştırmış olacağız. Evde hizmet ve kurumsal hizmet beyninde köprü görevi gören gündüz merkezleri ve hizmetlerini, nitelikli ve birleştirme tıpkısı şekilde sürdürülebilir kılmaya özellikle dikkat gösteriyoruz. Bu kapsamda, halihazırda 37 çağ hizmet sunan kuruluşumuzda 538 yaşlımıza canlı kendisine zaman bakım hizmetlerimizi ulaştırıyoruz.”

“6 skor tayyareci Yatısız Hizmet ve Etken Yaşam Merkezi kuracağız”

İhtiyaca bakarak şekillenen ayrımlı projeleri vatandaşlara ulaştırmaya bitmeme ettiklerini tamlayan Icra Vekili Izdıraplı, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu çerçevede Bakanlığımız ve Avrupa Birliği iş birliği ile ‘Türkiye’deki Mülteciler İçin Finansal Müzaheret Programı’ (FRIT 2) kapsamında ‘En Kırılgan Gruptaki Türk Vatandaşları ile Eğreti Himaye ve Arsıulusal Siper Altındaki Kişilerin Toplumsal Hizmetlere Erişiminin Arttırılması Projesi’ni (SOHEP) başlattık. Bu proje ile yavru, eş, engelli ve yaşlı efrat özellikle olmak üzere hem Türk vatandaşlarına hem bile arızi ve arsıulusal himaye altındaki bireylere müteveccih havari ve önleyici hizmetlerin iyileştirilmesini amaçlıyoruz. Proje çerçevesinde Adana, Sazak, Hatay, Şanlıurfa, Bursa ve Osmaniye’bile vatandaşlarımıza ve eğreti himaye altındaki bireylere bakım veren 6 nüsha uçucu Yatısız Bakım ve Etkin Hayat Merkezi kuracağız. Bu merkezler vasıtası ile yaşlılarımıza günce hizmet hizmetleri, meşveret, dayanışma, iyileştirme hizmetleri ile evde hizmet desteğini sunmuş olacağız. Mersin Ağacı’de özellikle mülteci misafirlerimizin yoğunluğunu dikkate aldığımızda bu merkezimizin burada çok iyice hizmetlere miftah olacağını ümit ediyoruz. Gündüzlü Bakım ve Etken Dirim Merkezi ile hedefimiz yaşlılarımızın ve ailelerinin gerekseme ve taleplerine uygun hizmetleri birinci sınıf ve ücretsiz adına arz etmek. Proje kapsamında hayata geçirilen Nehari Hizmet ve Etken Yaşam Merkezlerinin, Bakanlığımızın sürdürülebilir esas bakım birimlerinden biri olmasını planlıyor ve bu amaca müteveccih çalışmalarımızı sürdürüyoruz.”

Merkezleri ve merkezlerin içerisinde açılacak olan ‘Beceri Atölyeleri’ni, maksat grubun erişilebilirliğini ve fiziksel ihtiyaçlarını gözönünde bulundurarak tasarladıklarının altını çizen Bakan Izdıraplı, “Merkezlerde yer alan bu atölyelerde yaşlılarımızın becerilerini geliştirerek, kendilerini ve çevreleriyle uyumlarını güçlendirecek bir düz sağlamayı hedefliyoruz. Gayrı taraftan, buğulanmış bireylerin içtimai, kültürel, sanatsal ve sportif faaliyetlerini kurs, sergi, eylem üzere etkinliklerle sunmaları üzere organizasyonlar düzenlenmeyi planlıyoruz. Proje kapsamında ayrıca, yaşlılarımızın birinci sınıf toplumsal hizmete erişimlerinin artmasını hedefliyor, hoppadak günümüzün değil, geleceğe müteveccih ihtiyaçların karşılanmasını de yetişkin buluyoruz. Bugün bu proje kapsamında ilkini hayata geçirdiğimiz Gündüzlü Bakım ve Aktif Yaşam Merkezi’nin ilk örneğini Mersin Ağacı’da açıyor olmaktan bahtiyarlık duyuyorum. Bizler deneyimli yaşlılarının duası ile ayakta duran, onların gölgesinde dinlenen, büyüklerinden aldığı nasihatlerle geleceğine cephe veren, müteharrik, üreten aynı Türkiye olmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Nazır Izdıraplı, Mersin’bile Bakanlığa sınırlanmış 3 huzurevinde 188 vatandaşa bakım hizmeti verildiğini tabir ederek, “Gene Bakanlığımıza sadık 1 Bakım ve Iyileştirme Merkezimizde 103 sakat vatandaşımıza hizmet sunuyoruz. Bu merkezde bire bir zamanda tarih bakım hizmeti üstelik vereceğiz. Ruhsatlandırılması, finansmanı ve denetimi Bakanlığımız yoluyla sağlanan 9 Özel Bakım ve Iyileştirme Merkezinden ise 796 mânialı vatandaşımız hizmet hizmeti alıyor. Ayrıca Sazak’dahi 17 bin 359 vatandaşımıza evde bakım yardımı ödemesi yapıyoruz” diye konuştu.

Sazak Valisi Ulvi Hamza Pehlivan de yaptığı konuşmada, bu tuhaf kurumların devletin, en çokça yararlı yakarış aldığı yerler olduğunu söyledi. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Kükremek Yanık, konuşmaların peşi sıra açılışını yapılan Mersin Ağacı Gündüzlü Hizmet ve Aktif Dirim Merkezi’nde incelemelerde bulunarak, burada hizmet alan yaşlılarla tıpkı araya geldi, işlik çalışmalarını izledi. – MERSİN

Share: