Lezzeti ve sergen ömrüyle öne sâdır Burdur’un yayla domatesi, elverişsiz dışında talep görüyor

Burdur’un Çavdır ve Gölhisar ilçelerinde seralarda üretilen, raf ömrü ve lezzetiyle öne sâdır yayla domatesi, Balkanlar başta görünmek için birçok ülkeye ihraç ediliyor.

Mağrip Toroslar’ın eteklerinde tahminî 25 yıl evvel 1400 rakımlı Söğüt beldesi ile bin rakımlı Gölhisar’üstelik üretimine başlanılan acayip altı yayla domatesi, zaman 10 bin dekarlık alana yayıldı. Yılda sayı farkı 260 bin titrem nişane elde edilen yayla domatesinde, hasat dönemi başladı.

Bölgede muttasıl arasındaki şule farkının aşkın olmasından periferi dayanıklı ve lezzetli olduğu belirtilen plato domatesi, elverişsiz içi ve yetersiz dışından bağlam görüyor.

Dört ay süren hasat döneminde “bol ekincilik” uygulamasıyla Söğütlü ve Gölhisarlı çiftçilerin ürettiği domatesin şişman bölümü, Rusya ile Balkan, Zenci ve Kafkas ülkelerine ihraç ediliyor.

Antalya, Fethiye ve Denizli kara yolları üzerinde bulunan Söğüt ile Gölhisar, domates hasadında mevsimlik iştirakçi toprak kayması bile alıyor.

“Lezzette, aromada, sergen ömründe bire bir numarayız”

Söğüt Acayip Altı Göveri Yetiştiricileri Üretici Birliği Başkanı Cengiz Gencer, AA muhabirine, toplanmaya başlanan yayla domatesinin bereketli ve lezzetli olduğunu söyledi.

Seralarda hasat telaşı yaşandığını rapor eden Gencer, hasat başında fiyatların istedikleri düzeyde olmadığını fakat ihracatın başlamasıyla yüzlerinin güldüğünü dile getirdi.

İlk ihracatın Yunanistan, Bulgaristan ve Romanya’ya gerçekleştiğini anlatan Gencer, “Piyasa hareketlendi. Bir Nice ülkeden dilek almaya başladık. İnşallah üreticimiz emeklerinin karşılığını alır.” dedi.

Gencer, yayla domatesi denildiğinde Söğüt domatesinin akla geldiğini kaydetti. Domatesin mikro dışındaki marketlerde birlikte yerini almaya başladığını aktaran Gencer, şunları kaydetti:

“Burdur kendisine plato domatesinde kalitede, lezzette, aromada, raf ömründe ayrımsız numarayız. Balkan ülkeleri domatesimizin lezzetini aldı, aromasını tattı. İhracatçılar de ayrıntılı sergen ömrü ve lezzetinden kontekst tercih ediyor. Domatesimiz aranan bire bir ayraç oldu fakat ihracat bu mevsim biraz geç başladığından hasadın ilk zamanlarında maliyetimizin altında ürünü bağırsak piyasaya verdik. Bu aralar toparlanma başladı.”

“Uzvi üretimde sakil çalışmalarımız var”

Gölhisar Limon Bahçesi Üreticileri ve Yetiştiricileri Derneği Başkanı Valör Özmil, ihracata akıllıca domates çeşitlerini ürettiklerini bildirdi.

Her geçen yıl kendilerini geliştirdiklerini, imdi kâm gören ürünlere yöneldiklerini vurgulayan Özmil, “Nitelikli, lezzetli kitap üretiyoruz. Dilek rahatlığıyla kimyevi çare kullanmadan istihsal yapıyoruz. Örgensel üretimde bati çalışmalarımız var. ‘Tuta zararlısı’ ve özge zararlılara cebin, dirim bilimsel mücadele ediyoruz. Zararsız haşere kullanarak domates güvesine cebin başarı sağladık.” diyerek konuştu.

“Siparişlerimiz kilolu”

İhracat fail tıpkı firmanın sorumlusu Ilişkin İrfan, gece gündüz fiilen Romanya’ya, Yunanistan’a para yetiştirdiklerini anlattı.

Çoğu kadınlardan oluşan işçiler vasıtasıyla domateslerin toplanıp paketlendiğini dile getiren İrfan, siparişlerin bati olduğunu anlatım etti.

İhracatçı Reşat Çangara de Balkan ülkelerinin yanı sıra Rusya, Gürcistan ve Azerbaycan’a üstelik kitap gönderdiklerini söyledi.

Bölgenin domatesinin işaret haline gelmesini arzuladıklarını belirten Çangara, “Aroması fena hâlde, içimli. Bunu bire bir tadan benzeri domatesten istiyor. Pembe domatesin kilosu 9-10 liralık, al domates 7-8 teklik civarında.” dedi.



Share: