KOAH hastaları akciğer kanseri açısından birlikte riziko altında

Medicana Kadıköy Hastanesi Sine Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Bülent Arman, KOAH hastalarının akciğer kanseri açısından üstelik risk altında olduğunu belirtti.

Medicana Kadıköy Hastanesi açıklamasında görüşlerine yer verilen Prof. Dr. Bülent Arman, süreğen obstrüktif akciğer hastalığı yani umum arasında bilinen adıyla KOAH’ın, akciğerdeki çekicilik akışının tıkanmasına kez açan yangılı bire bir akciğer rahatsızlığı olduğunu ilinek.

KOAH’ın bronşit ve amfizem şeklinde iki temel yolla akciğerleri etkilediğini aktaran Arman, “Kronik bronşit, akciğerde bronş adı verilen gelgel tüplerinde iltihaplanmaya kat açkı. Bu irinlenme sonucu solunum yollarında artmış mukus salgısı yani balgam görürüz. Amfizem ise çekicilik değişiminin yapıldığı alveol keseciklerini haşat eden benzeri durumdur.

Amfizem sonucunda de KOAH hastalarında akciğerde bozulmamış-karışık tebdilihava sekteye uğrar. Antrparantez KOAH’ın ülkemizde berenarı kalın görülen bir hastalıktır. Akciğeri etkileyen bire bir başka çor olan akciğer kanseri da tamlık amansız hastalık türleri ortada bildirme kalın görülenlerden ayrımsız tanesidir.” ifadelerini kullandı.

Arman, Türkiye’üstelik sunu sık karşılaşılan 3’üncü kanserin akciğer kanseri olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

“Akciğer kanseri, diğer kanser türlerinde olduğu kabil genetik bina ile ait. Mutasyona uğrayan bazı akciğer hücreleri, metin hücrelerden henüz çabuk çoğalmaya başlıyor ve son olarak üstelik akciğerde ur kitleleri oluşuyor. Tümör ister akciğer dokusuna uymazlık vererek gerek bile başka organlara yayılarak hastanın sağlığını tehlikeye atıyor. KOAH ve akciğer kanserinde tanıdık metin çok belirti ortak.

Nefes darlığı, ahşa ağrısı, öksürük, istemsiz kilo kaybı kadar semptomlar hem KOAH’ta hem bile akciğer kanserinde görebildiğimiz durumlardır. KOAH’ta sayılanlara ekleme yerine soluk-yeşil renkte balgam, el ve ayaklarda şişme gibi âraz dahi ortaya çıkabilir. Akciğer kanserinde birlikte katma kendisine öksürükle çağ gelmesi, kemik ağrısı, temel ağrısı üzere semptomlar gibi. KOAH ve akciğer kanseri gelişiminde bildirme balaban riziko faktörü olan sigara emmek akciğer dokusunda tehlikeli hasar oluşturan ayrımsız durumdur. Sigara, teneffüs yollarında iltihaplanmayı tetikleyerek KOAH, akciğer hücrelerinde mutasyona sebep olabilecek değişikleri yaparak dahi akciğer kanseri gelişiminde rol oynar.”

“Ülkemizde sigara içmece oranın yaklaşık yüzdelik 30’larda olduğunu düşünürsek toplumumuz seçkin iki çor açısından bile riskli grupta düz alır.” diyen Arman şunlara vurgu yaptı:

“KOAH gelişiminde zararlı gazlara maruziyetin da bir etkendir. Alelhusus kırsalda ateş parçası on paralık sigara kullanmamış amma dışarıda muhtelif biyoyakıtlarla ev yakan kadınlarda da KOAH gelişebilir. Akciğer kanserinin henüz kıymetli da olsa hiç sigara içmemiş kişilerde ortaya çıkabilir. KOAH hastaları, akciğer kanseri açısından dahi riziko altında. Seçme sigara içen KOAH olacak amansız hastalık olacak diye bile ayrımsız duraç namevcut fakat sigara riski çokça artırır. Hem amansız hastalık hem dahi KOAH gelişiminde kişinin genetik temeli da önemlidir. Eğer kişide bu hastalıklara yeti varsa sigara tetikleyici aynı faktör olabiliyor.”

KOAH tedavisinde anne amacın hastanın semptomlarını düşürmek olduğunu nâkil Arman, “KOAH’ta akciğerlerde meydana mevrut hasarı mankafa salmak şu dakika amacıyla tür değildir. O yüzden, KOAH’ı tedavi ederken hastanın elan rahat soluk alıp vermesini sağlayacak, balgamını ve öksürğünü azaltacak bazen ilaçlar kullanılır. KOAH’ta tedavinin başarısını yer çok etkileyen nitelik ise sigara kullanımıdır.

Şayet sökel otama sırasında sigara içmeye bitmeme ederse maatteessüf otama çok etkili olmaz. Hastalar kesinlikle sigarayı bırakmalıdır. Akciğer kanseri tedavisinin kanserin türü ve evresine bakarak yapılır. Amansız Hastalık tedavisinde tümörün cerrahi adına çıkarılması, kemoterapi, ışın tedavisi kadar değişik otama alternatifleri var. Hastanın yaşına, genel durumuna ve kanserin evresine göre akla yatkın tedaviyi belirlenir. Arada Sırada hastalarda beş altı farklı tedavi yöntemini birlikte kullanılabilir.” değerlendirmesinde bulundu.

Share: