İyi zeminde ayak topu oynanması üzere çimleri 32 yıldır maçlara hazırlıyor

Erzincan’de görev özne 57 yaşındaki Vukuf Çelik, kentte 32 yıldır sahaların çimlerini maçlara hazırlıyor.

Toyluk ve Spor İl Müdürlüğü bünyesinde görev işleyen Polat, futbolcuların gür zeminde oynaması üzere tafsilatlı yıllardır çalışma harcıyor.

Kentteki yeşil sahaların zeminini onarıp bakımını yapan Çelik, çıktı yenilenen 12 bin 981 seyirci kapasiteli Erzincan 13 Gücük Ay Stadyumu’nda çalışıyor.

TFF 2. Lig’de mücadele eden Anagold 24Erzincanspor’un oynadığı statta ağır ezgi şekilde çimlerin biçilmesi, sulanması, gübrelenmesi ve ilaçlanması kabil çalışmalar yürüteç Çelik, şehir takımının başarılara ulaşmasında da cesim paya erbap.

“Çim sahayla daima ilgilenmeniz gerekiyor”

Hikmet Polat, AA muhabirine, düzlük bakımının sınama ve ilgi gerektirdiğini söyledi.

Sahaların günce bakımlarının bulunduğunu rapor fail Çelik, şöyle konuştu:

“Sahaların çimlerine yaklaşmak mütekait tıpkısı hareket. Bakım olmazsa çim olamaz. Çim sahanın içinden çıkmamanız gerekiyor ve daim ilgilenmeniz gerekiyor. Hem yabancı otu boşaltmak hem sulama ve gübrelenmesini yapmak zorundayız. Tabi bununla de kalmıyor. Çimlerin biçimi ve üstüvane ile basılmasından tutun ana havalandırmasına kadar birçok işlemi var. Her hafta çimleri biçerek sahayı maça hazır kuzuluk getiriyoruz. Maçtan sonra yine çim sahayı bakıma alıyoruz. Çünkü maç sonrası sahada tutmalık yaraları oluşuyor. Ne yapsanız maçın arkası sıra vadi yıpranıyor. Bakım yapmazsanız çimin tıpkısı özelliği kalmıyor.”

“Sahanız kaliteliyse oynanan ayak topu dahi iyice oluyor”

Çelik, zeminin takımların oyununu da etkilediğini belirterek, “Sahanız hangi büyüklüğünde kaliteliyse oynanan futbol üstelik tıpkısı oranda iyice oluyor. Saha adamakıllı olmazsa futbolcu istediği oyunu oynayamaz. Bazı sahaları futbolcular beğenmiyor. Fakat bizim sahaya futbolcular geldiklerinde sahamızın kalitesini haddinden fazla beğeniyorlar. Sahamız birinci sınıf olmazsa topçu bütünüyle aldatmak istemiyor. Çünkü kendinde sakatlanma riski gördüğü üzere küresel ırak duruyor.” diye konuştu.

Gelişen uygulayım bilimi ile birlikte eskimemiş sahalardaki bakımın bozuk sahalara nazaran henüz şen olduğunu anlatan Çelik, “Vaktiyle sahayı maçlara alıştırmak amacıyla aynı dönem öncesinden gelerek gece sabahlara büyüklüğünde sahayı maça çoğaltmak üzere kar temizliği yapıyorduk. O büyüklüğünde emeğe karşın bağlantı tıpkı temizlik de olmuyordu. Sakat sahalarda temizliğin ardından alttan bazı bazı giysi yapıyordu ve futbolcular oynadıkları maçlarda kayarak kendilerini sakatlıyorlardı. Eskimemiş gündeş sahamızla bundan sonra hakeza aynı sorunumuz kalmadı.” ifadelerini kullandı.

Share: