İmalat PMI 2 yılın yer düşük seviyesinde

Soylu Erki büyümenin avangart göstergesi olan imalat sanayi performansında genişlik aceleci ve güvenli referans akseptans edilen İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) anketinin Temmuz 2022 dönemi sonuçları açıklandı.

Eşik ayar olan 50,0’nin üzerinde ölçülen umum rakamların sektörde iyileşmeye bel ettiği sormaca sonuçlarına göre, haziran ayında 48,1 adına ölçülen manşten PMI temmuzda 46,9’a gerileyerek üst üste beşinci kamer eşik değçeri 50’nin altında kaldı.

Endeks, cıvıltı koşullarında Mayıs 2020’den beri sunma örtüsüz yavaşlamaya sürgü̧aret etti. Temmuzdaki yavaşlama genel bir kâm yetersizliğinden kaynaklanırken belirsiz çevre koşulları ve devam fail bedel baskıları bu sorunu derinleştirdi. Hem üretim hem üstelik yıpranmamış siparişlerde temmuzda Covid-19 salgınının önce dalgasından bu yana en açıkça ivme kaybı gözlendi.

Murat tarafındaki nispetle olumlu gelişme, yıpranmamış ihracat siparişlerindeki ufki azimet oldu. Bir diğasker müspet gösterge bile bazen firmaların kapasite genişletme çabalarına bağlı adına istihdam artışının bitmeme etmesiydi. bununla birlikte, yıpranmamış işe alımlar çok ölçülü düzeyde kaldı ve 26 aydır akarsüren iyileşme trendinin yeryüzü düşük artışı gerçekleşti. Firmalar kullanılmamış siparişlerdeki yavaşlamayla bağlantılı kendisine satın alma faaliyetlerini yavaşlatırken girdi stoklarında de serencam üç ayın ilk düşüşü kaydedildi.

Sektörde enflasyonist baskıların hafiflediğine ilişhedef sinyaller ilgi çekti

Girdi maliyetleri Türk lirasındaki değasker kaybına bağlı yerine kırıcı şekilde artmaya devam etse dahi bu artış Şubat 2021’den beri yer itidalli düzeyde gerçekleşti. Böylece nihai ürün fiyatları enflasyonu üst üste dördüncü ay geriledi ve yaklaşık tıpkı buçuk yılın yeryüzü düşük artışı kaydedildi. Tedarikçilerin materyal temin etmede yaşadığı zorluklara ve küresel geri hizmet sorunlarına bağlı kendisine tedarikçilerin teslimat süreleri artmaya bitmeme etti. Tedbir zincirlerindeki aksamalar sonuç üç ayın en belirgin düzeyinde olmasına rağmen yılın başlarına kıyasla çok henüz ölçülü seyretti.

İstanbul Uran Odası Türkiye İmalat PMI anket verileri üzerine değerlendirmede kâin S&P Global Market Intelligence Ekonomi Direktörü Andrew Harker, şunları söyledi: “Yılın ikinci yarısının başlamasıyla gelişigüzel piyasalardaki belirsizlikler, talebin yavaş seyri ve karşılık baskıları Türk imalatçıları açısından sağlam hareketlilik koşullarına defa açtı. Akıbet PMI sormaca sonuçları yalnızca kullanılmamış dış satım siparişleri ve istihdam tarafında nispetle olumlu tıpkısı görünüm sundu. Veriler, enflasyonist baskıların doruk yaptığı yönünde sinyal vermeye bitmeme etti. Hem girdi maliyetleri hem da nihai ürün fiyatlarındaki artışlar yaklaşık tıpkısı buçuk yılın sunu düşük oranında gerçekleşti. Karşılık baskılarındaki azalış, önümüzdeki aylarda firmalara müşterilerini gabi kazanabilmeleri için bazen fırsatlar sağlayabilir.”

Takip edilen 10 sektörde üretim yavaşladı

İstanbul Sanayi Odası Türkiye Sektörel PMI, temmuz ayında imalat sanayi sektörü genelinde zayıflığa tutya̧aret etti. Serencam 15 maaş dönemde ilk defa 10 sektörün tamamında üretim yavaşladı. En sarih düşüşlerin gerçekleştiği iki sektör, madensel olmayan mineral ürünler ile nesiç ürünleri oldu. Benzer şekilde, 10 sektörün dokuzunda yıpranmamış siparişler yavaşlama gösterirken bu durumun istisnası yağız ve deniz taşıtları sektöründe kaydedilen güçlü artış oldu. Sunu keskin yavaşlama ise dokuma ürünlerinde gerçekleşti ve bu sektörün yeni siparişleri Covid-19 salgınının ilk dalgasından bu yana genişlik aceleci düşüşü gösterdi. Dış rica tarafında ise kısmen daha müspet aynı levha gözlendi ve on sektörün üçünde eskimemiş dış satım siparişleri artış kaydetti.

Talepteki sıskalık belirtilerinin birlikte üretim gereksinimlerindeki düşüş, sektörlerin çoğunluğunda istihdamın azalmasına defa açtı. Gıda ürünleri, esas metal sanayi ve giysi ve deri ürünlerinde istihdam artış eğilimi kesintiye uğradı.

satın alma faaliyetlerinde üstelik genele oylumlu bire bir yavaşlama gözlendi. Girdi alımlarını artıran yegâne sektör esmer ve deniz taşıtları oldu. Fakat diğerlerinde olduğu kabil bu sektörde üstelik firmalar girdi stoklarını azalttı.

Girdi maliyetleri enflasyonu yüksek kalmaya bitmeme etse de sektörlerin çoğunda bedel artış hızı haziran ayı ile kıyaslandığında düşük seyretti. Girdi fiyatlarındaki arz münhal yükseliş madenî sıfır mineral ürünler sektöründe gerçekleşirken sunma yavaş artış ise asıl metal sanayiinde kaydedildi. Orak Ayı ayında satış fiyatlarındaki genişlik itidalli artış da gene ana mızrap sektöründe gerçekleşirken mahiye bazda enflasyonun hızlandığı biricik sektör ağaç ve kağıt ürünleri oldu. Tedarikçilerin teslimat süreleri tüm sektörlerde uzarken tedarikçi performansında sunma yıldızlı bozulmanın matem̧andığı sektör araba ve maden ürünler oldu. Teslim sürelerindeki arz tutkun artış ise oluşum sektöründe gerçekleşti.

Müstahsil-market eşit farkı 9 kata yaklaştı

 

Share: