Havza odaları 2023 ekonomisini değerlendirdi

Lehçe Kalkınmada Ağır Sıklet Birliği Platformu 23. toplantısını Gaziantep Ticaret Odası aile sahipliğinde gerçekleştirdi. Toplantıda gündem, 2023 ekonomisi oldu.

Bölgedeki 7 ilin Ticaret ve Sanayi Odalarının oluşturduğu Bölgesel Kalkınmada Çetin Birliği Platformu’nun 23’üncü toplantısı, Gaziantep Ticaret Odası (GTO) ev sahipliğinde, GTO Başkanı Tuncay Saika, Adıyaman TSO Başkanı İrfan Torunoğlu, Antakya TSO Başkanı Bilgi Çinçin, Kahramanmaraş TSO Komutan Vekili Vukuf Gümüşer, Kilis TSO Başkanı Hacı Mustafa Celkanlı, Osmaniye TSO Başkanı Maksat Bükülme Aksoy, Şanlıurfa TSO Başkanı Mehmet Babasız ile TOBB Odalar ve Borsalar Ofis Başkanı Hasan Erbay’ın katılımıyla gerçekleştirildi.

Toplantıda esas ruzname maddesi kendisine 2023 ekonomisi ve beklentiler konuşulurken, bölgenin bulunan hesaplı durumu ve güncel gelişmeler birlikte değerlendirildi. Toplantıda TOBB Gaziantep Akademik Danışmanı Gaziantep Üniversitesi Öğr. Üyesi. Prof. Dr. Hüseyin Bozkurt üstelik “2022 Yılının Ekonomik Açıdan Değerlendirilmesi ve 2023 Yılı İçin Öngörüler” mevzulu benzeri lokma tatlısı gerçekleştirdi.

“Bu platform doğru tıpkı strateji ile oluşturuldu

Toplantıya ocak sahipliği yapan Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Tuncay Sebep, toplantının küşat konuşmasında, 8 yıldır boşluk yönetimlerinin değişse da platformun baki kalmasını “Akilane takip ile oluşturulmuş benzeri birliktelik olduğunun kanıtı” şeklinde diye, 8 sene önce Lehçe Kalkınmada Alçak Birliği Platformu’nun kurulmasında emeği güzeşte herkese teşekkürname etti. Sebep, “Bölge Odalarını tıpkısı araya getiren bu platformun huruç noktası sinerjiydi Birlikte çetin olmaktı Çözüm olmaktı yüksek ses çıkarabilmekti. Oluşan bu görevdaşlık ile bölgenin ekonomik kaynaklarının, toplumsal ve kültürel değerlerinin çalışkan kullanılmasına müteveccih çalışmalara imza atmaktı. Kalkınma ajanslarımızın dahi desteklediği bu sinerjiyi, dilerim bakir dönemde de bölgemiz üzere arz bol şekilde kullanırız.” dedi.

“Tutum, belirsizliği sevmez”

Biraz dönem sonraları Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılına gireceklerini ve cumhuriyetimizin kalımlı kalabilmesi için yer esas şeylerden birinin bile güçlü bir tutum olduğunu vurgulayan Yıldırım, şöyle bitmeme etti:

“Hepimiz biliyoruz ki tutum belirsizliği sevmez Türk hareket insanları kendisine temas ne kadar belirsizliğe, iktisadi krizlere alın bağışıklığımız erdemli olsa bile bunun sürdürülebilirliği olmadığını dahi biliyoruz. Bildiğimiz tıpkı öz henüz var kim; 2023 yılı özellikle de önce yarısı hangi efsus ki 2022’den elan ağırlık geçecek kadar, hem Türkiye hem dünya genelinde. Ülkeler ekonomilerin nema sorunları ve enflasyon artışlarını frenlemekle uğraşacaklar. Türkiye büyüyecektir. Üste dünya ortalamasının üzerinde bire bir büyüme yakalarız. Ama bu çıktı tüketime dair ayrımsız tahaccüm olacaktır. Şişkinlik temel etkisiyle yılın geçmiş yarısında şipşak gerileyecektir. Üretimin ithalata tabi yapısı dolayısıyla kırat 2023’te dahi arz kırılan noktamız olacak. Ezcümle 2023 stabil bir yıl olacak fakat bizler birlikte bu kavi süreçten yer hafif zararla çıkabilmek amacıyla elimizden geleni yapacak, üyelerimizin yanı sıra olacağız.”

Toplantının devamında saraka alan zemin üyesi kentlerin görüş başkanları, 2023 yılı ekonomisi ve iktisat yönetiminden beklentileri üzerine değerlendirmelerde bulundu. Toplantıda antrparantez dile getirilen konular ve nahiye sorunlarının çözümü için atılacak adımlar üstelik ele alındı. – GAZİANTEP

Share: