GMKA eliyle Cenup Marmara’nın tohumculuk raporu hazırlandı

Uran ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Umumi Müdürlüğü koordinasyonunda hayatiyet gösteren Cenup Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) vasıtasıyla Balıkesir ve Çanakkale illeri kapsamında tohumculuk sektörünün ele alındığı ifade hazırlandı.

GMKA’dan yapılan yazılmış açıklamada, “TR22 Cenup Marmara Bölgesinde Tohumculuk Raporu”nda kesim ve el verileriyle tohumculuk sektörünün çözümleme edildiği, tohumun gıda zincirinin geçmiş halkası yerine elden zirai tıpkı girdi değil, teknoloji kullanılarak elde edilen ve yüksek dirimsel getiren hesaplı değere ehil tıpkı materyal namına kabul edildiği belirtildi.

Balıkesir’de 19 yetkilendirilmiş tohumculuk kuruluşu bulunduğu, bunlardan 11’inin hususi araştırı izinli, 2’sinin ise laboratuvar analizi yetkili firmalar olduğu, bunların beraberinde 130 rekiz üretici firma, 17 bezek bitkileri üreticisi ve 2 fide üreticisi ile 392 sulp bayisinin ruh gösterdiği dökme açıklamada, Çanakkale’de ise 1 mezun tohumculuk firması, 11 ağaç üreticisi ve 170 zürriyet bayisinin yer aldığı duyuruldu.

Raporda, tohumculuk sektörünün bulunan durum değerlendirmesi ve üretimin ihtiyacı karşılama durumunun ele alındığına değinilerek, “Bunun beraberinde raporda; kürsü içindeki dış tecim verileri, pazarlama yapıları, amme ve STK’ların rolü ile tescil ve tasdik konuları dahi tafsilatlı ayrımsız şekilde incelendi. Anlatım kapsamında tohumculuk sektörünün yaşayan ve algın yönleri ortaya koyularak, gelecekteki punt ve tehditler birlikte değerlendirildi. Bölge ve ülke ekonomisi üzere sonuç evre mehabetli olan tohumculuk sektörünün, yapılan analizler ve hazırlanan raporlar ile elan ayrıntılı ve sürdürülebilir arkaç getirilebileceği düşüncesiyle hazırlanan çözümleme raporu, sektörün tekmil paydaşlarına cesim ayrımsız gerçeklik sağlamaktadır.” ifadesine düzlük verildi.

Açıklamada görüşlerine düz sunulan GMKA Umumi Sekreteri Abdullah Sakil, Kırsal Ekonominin Geliştirilmesi Son Odaklı Programı kapsamında hazırlanan tohumculuk raporuna ajans genel ağ sitesi ve Kalkınma Ajansları Umumi Müdürlüğünün Kalkınma Kütüphanesi adresinden erişilebildiği bilgisini paylaştı.

Doğru yavru kullanımının, vahit düz başına daha aşkın yayın elde edilmesinin önce şartı adına kabul edildiğini vurgulayan Ağır Sıklet, “Bitkisel üretimde tohumun birlikte abuhava ve toprak şartlarının dahi önemi büyüktür. TR22 Güney Marmara bölgesi, tohumculuk sektörü üzere uygun yer ve abuhava koşullarına sahip olup, fasıl içerisinde koca benzeri konuma eş olan tohumculuk firmalarının faaliyet gösterdiği ayrımsız bölgedir.” değerlendirmesinde bulundu.

Share: