Evin havasını kirleten ısıtıcılar çocukları tehdit ediyor

Şita aylarında alerjik çocukları ilişkin ortamda bekleyen tehlikelere karşı ebeveynleri uyarıcı Doç. Dr. Bilgelik Tekin Nacaroğlu, “Evde hava kirleticiler beyninde; aile ve fırınlardan kaynaklanan yanma kaynaklı emisyonlar, doğal gaz veya gaz yakıtı ile çalışan ısıtıcılar, odun sobası veya şömineler, tamlık, pişirme kokuları, küf sporları, duş buharı, yaman ürünleri dumanı bulunur. Gelgel kirleticilerine maruz küsurat alerjik çocuklarda burun ve geniz akıntısı, aksırma, öksürük ve soluk darlığı kabil şikayetler artar” dedi.

Medipol Mega Darülfünun Hastanesi Bala İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Bölümünden Doç. Dr. Vukuf Uğurlu Nacaroğlu, kışın alerjik çocukları ev ve okullarda bekleyen tehlikelere karşı uyardı. Doç. Dr. Nacaroğlu, dünya çapında sunu enli tanıdık süreğen hastalıklardan birinin alerji olduğunu belirterek “Alerjik emraz içinde bile sunu bilinenleri alerjik dumağı ve astımdır. Rastgele iki çor birlikte teneffüs yollarının hastalıkları olup, sıklıkla hava yolu ile alınan kirletici maddelere ve alerjenlere maruz kalma ile yakından ilişkilidir. Endüstrileşme ile başlayan yaşam şartlarımızın değişmesi, rustik yaşam koşulları yerine kentsel güç zaman, ocak içi ve aut yassı hava kirliliği ve sigara dumanına maruziyet kabil muhtelif faktörler alerjik hastalıkların artmasında aktif olmaktadır” diye niteleyerek konuştu.

AKCİĞER FONKSİYONLARI AZALIYOR

Kışın çocukların vabeste mekanlarda daha kesif çatlak geçirdiğine dikkati çeken Doç. Dr. Nacaroğlu, şöyle bitmeme etti:

“İçinde bulunduğumuz kış aylarında çocuklarımız vakitlerinin büyük tıpkı kısmını bağlı ortamlarda geçirmesi zımnında alerjik çocuklarımız için eş üzere tutkun yassı koşulları daha bile koca hale gelmiştir. Füru evlerde ve diğer çöz mekanlarda solunum yolu ile alınan aile tozu akarları, küf sporları, kedi ve kapik tüyleri üzere alerjenlere, albeni kirletici proton maddelere ve sigara dumanına mufassal müddet maruz kalmaktadırlar. Gelgel yolu kirleticilerine bu şekilde maruziyet, astım tanısı ile izlenmekte olan alerjik çocuklarda hava yolu hassasiyetinde artışa illet adına, astım şikayetlerinin artmasına ve akciğer fonksiyonlarında azalma kabilinden bati sorunlara illet olmaktadır.”

ISITICI TÜRÜ ALERJİ ŞİKAYETLERİNİ ARTIRABİLİR

“Alerjik çocukların yaşadığı ortamdaki gelgel kirliliği; pencerelerin açılmasıyla dış ortamdaki havadan gelen kirletici proton maddeler ile ev içindeki mütenevvi kaynaklara bağlı kirleticilerden oluşan kompleks bire bir karışımdır” diyen Nacaroğlu, değerlendirmesini şöyle sürdürdü: “Aile içerisinde hava kirleticileri ortada; sülale ve fırınlardan kaynaklanan yanma kaynaklı emisyonlar, doğal gaz veya doğal gaz yakıtı ile müteharrik ısıtıcılar, odun sobası yahut şömineler, eksiksiz, parfümler ve gayrı kokular, ayn-saç spreyleri, klor bazlı sililik ürünleri, boyalar, pişirme kokuları, pas sporları, duş buharı, tütün ürünleri dumanı, karı ürünlerinden, mobilyalardan ve değişik kaynaklardan salınan pilot ve nısıf-uzvi organik bileşiklerden oluşmaktadır. Tıpkısı zamanda aut ortamda albeni kirliliğine bozukluk olan gidiş geliş dumanı, azot dioksit, ozon ve havada asık elektron maddeler evlerin havalandırılması sırasında çöz ortama intikal yapmaktadır. Hem iç hem birlikte aut müstevi kaynaklı çekicilik kirleticilerine maruz kalmanın sonucu yerine bile alerjik çocuklarda koku alma organı akıntısı, aksırık, büyüklenme tıkanıklığı, geniz akıntısı, öksürük, dirliksizlik ve nefes darlığı kabilinden alerjik şikayetler artmaktadır.”

VİRAL ENFEKSİYONLARDAN KAÇINILMALI

Özellikle astıma sadık şikayetlerin önlenmesi ve astım ataklarına mecbur şifahane yatışlarının azaltılması üzere gelgel kirleticileri ile kimyasalların belirlenerek maruziyetin önlenmesinin önemini tamlayan Doç. Dr. Nacaroğlu, “Alerjik çocukların ebeveynleri, astım şikayetleri tetikleyen maddelerden istinkâf etmek üstüne şuurlu olmalı, ev kabil çöz ortamlarda gelgel kirliliğini kesmek üzere lüzumlu önlemleri almalıdır. Bazen çalışmalarda HEPA filtreli çekicilik temizleyicilerinin kullanılmasının, bağırsak ortamda gelgel kirletici kimyasal parçacık madde yoğunluğunu manidar derecede azaltarak, astımlı çocuklarda şikayetsiz periyot sayısını arttırdığı gösterilmiştir. Ayrıca dumağı, enflüanza, yutak iltihabı kabil sevimsiz havalarda görülme sıklığı artan viral enfeksiyonlarda alerji hastalarını kış aylarında pahal etkilemektedir. Alerjik kollar bu viral enfeksiyonlara maruz kalmaları sonucunda astım ve alerjik nezle belirtileri ortaya çıkabilmektedir. Bu nedenle alerji hastaları; çekicilik kirliliği olan kapalı ortamlardan uzak durmalı, hareketli ortamlarda uzun müddet bulunmamalı ve sigara dumanından korunmalıdır” ifadelerini kullandı.

Share: