“Eğlenceli tarama ile acıma ağzı kanseri önlenebilir”

Her sene dünyada 600 bini aşkın kadında acıma ağzı kanseri vakası saptandığını ve 300 bini çok vakada kansere mecbur ölüm görüldüğünü belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Canan Yılmaz, 1-31 Sülale Merhamet Ağzı Kanseri Farkındalık Ayı’na özel açıklamalarda bulundu.

Erken tanının önemine dikkat çeken Emsey Hospital’dan Kadın Hastalıkları ve Tevellüt Uzmanı Op. Dr. Canan Yılmaz, “Acıma ağzı kanseri, Dünya’da en sık tanıdık kanserler arasında 4. tam bulunuyor. Ülkemizde yer kesif tanıdık 9. kanser türü olan acıma ağzı kanserinin görülme sıklığı haddinden fazla faziletkâr olmasına rağmen önlenebilir tıpkı amansız hastalık türüdür. Acıma ağzı kanserinin erken döneminde genellikle ilinek görülmez. Bu nedenle birlikte düzenli olarak tarama yapılması iri ehemmiyet taşır. Ahenktar tarama yaptıran kişilerde acıma kanseri kaynaklı ahiret yolculuğu riski bulunmayan denecek büyüklüğünde azdır. Pap smear testi ile kişileri taramak doğacak merhale kanser riskini yarı yarıya azaltabilir” dedi.

RAHİM AĞZI KANSERİNDE RİSK FAKTÖRLERİ

Rahim ağzı kanserinde riziko faktörlerine birlikte değinen Op. Dr. Yılmayan, “Merhamet ağzı kanserinin nedenleri neredeyse tamamen münevver, bilinir durumdadır. 40-55 yaş arası kişilerde risk elan efdal olmakla gelişigüzel birçok riziko faktörü vardır. Er yaşta nüsha kullanmak, kalıtım bilimi faktörler, bağan sosyoekonomik dozaj, yaman tüketimi, poligami, er yaşta hamilelik ve veladet (20 yaşından ilk), çokça sayıda hamilelik ve mevlit devam etmek (3 ve üzeri), cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar, göveri ve kâr yönünden dar beslenme, teferruatlı süre mevlit arama hapı kullanımı, genital hijyenin sağlanmaması, uyumlu kendisine tarama yaptırmamak riziko faktörleri ortada sayılabilir” diye niteleyerek konuştu.

BELİRTİLER AYN ARDI EDİLMEMELİ

Merhamet ağzı kanserinin asemptomatik olduğunu belirten Op. Dr. Yılmaz, “Merhamet ağzı kanserinin erken döneminde semptomlara pek rastlanmaz. Erken dönemde konulan tanılar genelde tarama testlerinden hareketle konulur. Nişan gösterenler de ağır aksak skor, begayet kanama ve alım satım sonrası nezif gibi şikayetlerle başvurur. Bazen hastalarda üzücü ıtri vajinal akım görülebilir. Geç dönemde ise idrarda çağ görülmesi, dışkıda soluk görülmesi ve pelvik yahut işaret ağrısı kabilinden âraz görülebilir. Bu belirtiler görüldüğünde muhakkak doktora başvurulmalıdır” ifadelerini kullandı.

DÜZENLİ TARAMA YAPTIRILMALI

Diğer amansız hastalık türlerinde olduğu kadar acıma ağzı kanserinde de er teşhis balaban önem taşır. Er evrelerinde tedavisinin muvaffakiyet oranı az daha yüzdelik yüz olan acıma ağzı kanserinde erken teşhis amacıyla uyumlu tarama yaptırmanın önemini vurgulayan Op. Dr. Canan Yılmaz, şunları kaydetti: “Günümüzde rahim ağzı kanseri, kansere sınırlanmış ölümler arasında çok geride kalıyor. Taramanın bundaki rolü iri. Taramanın esas hedefi, rahim ağzı kanserini önleme üzere, hastalığın erken canlandırma edilmesi ve tedavinin bir zamanlar yapılmasıdır. Rahim ağzı kanserinde tarama yöntemleri gözyaşı gruplarına göre farklılık gösterse birlikte 20 yaşından sonradan herhangi bir kadının üç yılda benzeri Pap smear, 30 yaşından sonra beş yılda bire bir HPV ve Pap smear testi kombinasyonu olan co-sınav taraması önerilir. 65 gözyaşı üstü kadınlara tarama yapılması önerilmemektedir.”

Share: