Ege’deki depremlerin peşi sıra rahatsız eden sözler: 5.7 ile 6.8 arasında mütebeddil depremler olanaklı

Dokuz Ilkgüz Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Aydın’ın Kuşadası ilçesi açıklarında 15 zaman arayla meydana mevrut 4.7 ve 5.1 büyüklüğündeki depremlerle ilişik açıklama yaptı.

“DENİZ ALTI FAYININ KIRILMASIYLA MEYDANA GELDİ”

Dokuz Ilkgüz Üniversitesi DAUM Müdürü ve Yer Bilimi Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, “30 Ekim 2020 depreminin tetiklediği bire bir zelzele. Bu sabah meydana gelen 5 büyüklüğündeki sarsıntı, Gümüldür ve Efes Fayı arasındaki deniz şeş fayının kırılmasıyla meydana geldi.

“GERİLİM 10 BİN DEPREME VARAN ARTÇI AKTİVİTESİYLE DEVAM EDİYORDU”

Kırılan kırık parçası, bu iki fayın denizdeki uzantıları akseptans edilebilir. 30 Teşrinievvel 2020’de meydana gelen 6.6 büyüklüğündeki depremden sonra bölgedeki gerginlik, 10 bin depreme vasil dümdar aktivitesi ile devam ediyordu. Fakat bölgede Sisam Adası ile Gümüldür arasında çokça sayıda bahir altı fayı bulunuyor. Bu faylar, Gümüldür ve Efes fayı ile bağlantılı. Temas iki fay dahi ‘diri fay’ sınıfında değerlendirilmelerine karşın, detaylı dönemden beri yıkıcı yer sarsıntısı üretmiyordu. Bu faylar, 5.7 ile 6.8 büyüklüğü ortada mütebeddil depremler üretebilecek potansiyele erbap. Bu nedenle 8 Orak Ayı 2022’de yürürlüğe giren Türkiye Afet Risk Tenkis Planı kapsamında tanımlanan çalışmalara ivinti verilmesi gerekiyor.

“MEVCUT YAPI STOĞU DEPREME DAYANIKLI AYLA GETİRİLMELİ”

DEU-DAUM adına 2017 yılından beri İzmir’in Zelzele Master Planı’nın revize edilmesi ve buna göre bulunan bina stoğunun depreme dayanıklı hale getirilmesinin ayrımsız dakika ilk tamamlanması gerektiğini söylüyoruz. Ancak maalesef bunu gerçekleştirebilmiş değiliz. İzmir, depreme mukavemetli ayrımsız site olma yolundaki şansını gün geçtikçe kaybediyor” dedi.



Share: