Diyarbakır’da firmalar bazalt taşı talebini bloke etmek amacıyla üretimini artırıyor

Diyarbakır’birlikte özgün görünüşe topluluk, dayanıklılığı nedeniyle mimaride tercih edilen bazalt taşını faal fabrikalar, sıkıntılı içi ve daraç dışından gelen talebi durdurmak amacıyla üretimlerini seçme geçen yıl artırıyor.

“Karacadağ’ın şehre armağanı” olarak nitelendirilen, dayanıklılığı sebebiyle Diyarbakır Surları gibi çok sayıda yapının yüzlerce yıl ayakta kalabilmesini sağlayan bazalt taşı rağbet görüyor.

Karacadağ’ın binlerce sene geçmiş püskürttüğü lavların soğumasıyla oluşan 120 kilometre çapındaki bazalt platoda düzlük kayran 80 metre kalınlığında olan anif kayaçlar, işlendikten sonraları birçok sektörde yeğleme ediliyor.

Bölgede bolca bulunması nedeniyle yüzlerce sene yapılarda makro olarak beğenilen bazalt taşına olan talebi bloke etmek için bazen fabrikalar mermerin birlikte bu taşı de işlerken, kentteki iki fabrika ise sadece bazalt taşı üretimi yapıyor.

“Bu sene hedefimiz 350 bin metrekare gidermek”

Diyarbakır Kombinasyon Sanayi Bölgesi’nde bazalt taşı üreten firmanın genel müdürü Mahmut Barut, AA muhabirine, 2008’den bu yana bazalt taşı üretmeye başladıklarını, serencam 4 yıldır ise fabrikalarında elden bu üretimi yaptıklarını söyledi.

“Serencam 4 yılda üretimi 150 binden 200 bin metrekareye çıkardık. Bu sene hedefimiz 350 bin metrekare boşaltmak.” diyen Barut, ürettikleri taşın kentte tarihi Diyarbakır Surları ile evlerin restorasyonunda, ülkenin ayrımlı illerindeki budun bahçeleri ve TOKİ projelerinde kullanıldığını belirtti.

Barut, Diyarbakır’ın tarihi yapılarını ayakta tutan unsurların başında bu taşın geldiğine dikkati çekerek, çöz piyasada kalan talebi bloke etmek üzere ihracatı budamak zorunda kaldıklarını kaydetti.

” Türkiye’üstelik 60 şehir ile İsrail, Irak, Arnavutluk, İtalya ve Almanya’ya bazalt taşı gönderdik. Kentte mermer işletmelerinin ıcığı cıcığı bazalt taşı üretse da şakirt cevap veremeyecek ayrımsız genişlik söz konusu.” ifadelerini kullanan Barut, ati yıl için hedeflerinin üretimin yüzdelik 25-30’unu ihraç geçmek olduğunu belirtti.

“Üretimin artırılması üstüne çalışmalarımız bitmeme ediyor”

Bazal taşı üretimi yapan başka ayrımsız fabrikanın yetkilisi Hacı Mehmet Parıltı birlikte tahminî 30 yıldır maden sektöründe neşelilik yürüttüklerini, kurdukları fabrikada son 10 yıldır yalnız bazalt taşı ürettiklerini söyledi.

Bu taşın kentin mimarisinde, tarihi yapılarda kullanıldığını dile getiren Parıltı, kurdukları tesiste modern makinelerle üretim yaptıklarını kaydetti.

Şimşek, sektöre önce girdiklerinde yıllık 36 bin metrekarelik istihsal yaptıklarını anlatarak, “Yıllık üretim kapasitemizi 120 bin metrekareye çıkardık. Amerika, İrlanda, İsrail, Lübnan, Dubai ve Avustralya’ya gönderiyoruz. Tesisimizde yapılan üretimin yüzdelik 80’ini sıkı dışına ihraç ediyoruz. Bazaltın serencam dönemde popülaritesi arttı. Taşıdığı özeliklerden kaynaklı tıpkısı bağ var. Gösterişli kâm var ve bazılarını karşılayamıyoruz. İleriki süreçte üretimin artırılması üstüne çalışmalarımız devam ediyor.” diye niteleyerek konuştu.

Bazaltın dayanıklı, kaba ve henüz ince ömürlü olmasından ekolojik ortam tercih edildiğini tamlayan Parıltı, bu taşın çatı girişlerinde, iç ve dış yapılarda, kaplamada, döşemede ve kaldırımlarda kullanıldığını sözlerine ekledi.

Share: