Acun ekonomisi için büyük tehlike

Amerika Mürekkep Devletleri (ÇAKER) Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin, Çin ile buyruk ihtilafındaki Tayvan’ı ziyaret etmesi, dünyanın sunma muhteşem yonga üreticileri beyninde kayran düz Tayvan ile sunu balaban ekonomilerinden ESIR ve Çin üçgeninde devreye alınabilecek beklenen yaptırımların makro hesaplı sonuçlar doğuracağı belirtiliyor.

Rusya-Ukrayna savaşı kapsamında devreye alınan yaptırımların konuşu etkileri elan yıpranmamış yıpranmamış netleşmeye başlanmışken, kırılgan dünya ekonomisi üzere yeni felaket çanları Tayvan üzerinden yaşanan MEMLUK-Çin gerilimiyle çalıyor.

ÇAKER Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi ve beraberindeki 5 şahsiyet Kongre heyetini haiz tayyare, Çin’in askeri eşit dahil umum tehditlerine rağmen Tayvan’a ulaştı.

Pelosi, ziyaret kapsamında yaptığı açıklamada, “ESIR’nin Tayvan ile dayanışması hayatidir. Ziyaretimiz, KUL’nin Tayvan’a bindi sözünü metrukiyet etmediğini bulutsuz göstermiştir.” ifadelerini kullanırken, Çin Dışişleri Bakanlığı söz konusu ziyareti kınadı. Çin El Halas Ordusu (PLA) ise nazik çaplı askeri manevra başlattı.

Politik meşruhat art arda gelmeye bitmeme ederken, Çin konuşu yaptırım kendisine nitelendirilebilecek tıpkı kararla Tayvan’dan turunçgiller ve iki kabil balığın ithalatını durdurdu.

Analistler, Tayvan’ın dünyanın en yüce çip üreticisi konumunda bulunduğunu, Çin ve MEMLUK ekonomilerinin büyüklükleri birlikte göz önüne alındığında bahis konusu üç büyüklük beyninde aykırı ekonomik yaptırımların devreye alınmasının müstevli sonrası toparlanamayan ve durgunluk beklentilerinin arttığı global tutum üzere nazik aynı yıldırma olacağını vurguluyor.

Tayvan’ın ekonomik önemi

Dünya ticaretinin kestirmece üçte birinin güzergahı olan bölgenin merkezinde saha düzlük Tayvan, 1960’lardan itibaren kaydettiği hızlı kalkınmayla Singapur, Hong Kong ve Güney Kore ile “Asya kaplanları” namına adlandırılan, yükselen Asya ekonomileri ortada gösteriliyor.

Tayvan’ın ekonomisi büyük ölçüde sanayi üretimi ve ihracata dair bire bir yapıya cemaat. Sabık yıl bütün gelirinin kısaca yüzdelik 70’ini ihracattan sağlayıcı Tayvan’ın esas ihracat ürünleri kendisine yüzde 38,5’lik payıyla elektronik parçaları, yüzde 34,8 ile mikroçip, yüzde 13 ile iletişim cihazları ve yüzde 8 ile metaller göze çarpıyor. Tayvan, ihracatının yüzde 42’sini ise Çin ve Hong Kong’a yapıyor.

Tayvan’ı sonuç dönemde dünya kamuoyunun gündemine haiz benzeri ayrıksı nazik konuysa, MEMLUK ve Çin arasındaki teknolojik rekabetin tetiklediği, tedarik zincirlerindeki sıkıntılarla derinleşen “mikroçip krizi” oldu. Bilgisayarlardan düşüncesiz telefonlara, uçaklardan elektrikli araçlara kadar birçok aygıt ve uygulayım bilimi temelini oluşturan mikroçiplerin 3’te 2’sinden fazlasını üreten Tayvan, acun ekonomisi açısından dirimsel tıpkısı işlevi üstleniyor.

“Çin hem askeri hem de tecim anlamında Tayvan’ı sıkıştırıyor”

Stratejist Özgür Hatipoğlu, konuya ilgili değerlendirmesinde, ESIR Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi’nin, MEMLUK-Çin arasındaki ilişkilerin gerilmesine nöbet açan Tayvan ziyaretinin son 2 gündür küresel siyasal, askeri ve tutum gündeminin merkezine oturduğunu söyledi.

Ziyaret gerçekleşmeden ilk Çin’den askeri engelleme amacıyla amade olunduğu yönünde izahat geldiğini anımsatan Hatipoğlu, şunları kaydetti:

“Gürültüden arındırıldığında, bu izah önce ilkin BENDE ihtişam hiyerarşisinde 3. sırada kâin tıpkı diplomat ve heyetinin Çin ordusu vasıtasıyla askeri müdahaleyle engelleneceğini düşündürüyordu. Ancak sonrasında sağduyu güç bastı ve Çin 4-7 Ağustos’ta Tayvan’ın etrafında gerçekleşecek şümullü ayrımsız askeri tatbikat yapacağını açıkladı. Çin hükümetine andıran gâh gazetecilere bakarak, bu askeri tatbikat Çin’in Tayvan’a elbet tenzil yapacağının köken tıpkı gösterisi olacak.

Peki ama Tayvan aşağılık Çin’in tez ettiği kabil anakaranın bire bir parçası mı? Yoksa müstakil bire bir devlet mi? Haddizatında bu cümle kendisine karara bağlanmış aynı format değil. Kağıt üstünde, müstakil benzeri mehabet üzere gözükse da iç işlerinde mutlak amma aut işlerinde Çin’e sınırlanmış kadar düşünülebilir. Tayvan, BENDE’nin Endo-Pasifik bölgesindeki arz koca ticari ortaklarından birisi olmuş ve böylelikle dünyanın arz büyük yarı iletkenler üreticisi konumuna gelmiştir. Yani haddizatında işin tıpkısı ucu gine ekonomiye, paraya gayrı ucu de çıktı devletler arası tehlikeli çekişmesinde kendini ispatlamaya dayanmış durumda.”

Şimdilik Pelosi’nin ziyaretinin, MEMLUK’nin Endo-Pasifik’te Çin’e cebin benzeri vücut gösterisine dönüştüğünü tamlayan Hatipoğlu, karşılığında ise Çin’in hem askeri hem da ticaret anlamında Tayvan’ı sıkıştırdığını tabir etti.

Hatipoğlu, gelişmelerin küresel piyasalara etkisini üstelik değerlendirerek, “Bir çekişme ihtimalinin haddinden fazla bir iki fiyatlandığını amma gene üstelik altında yükseliş gözlemlenirken, ÇAKER tahvillerinde birlikte alış olduğunu gördük. Ancak aksiyon piyasasında ve dövizlerde haddinden fazla şanlı aynı fiyatlama görmedik. Başkaca evvel Fed yetkililerinin enflasyona yönelik açıklamaları piyasada çıktı tepki buldu ve ara kazanç ile altında satışa sefer açtı.

Bundan sonrasında bölgenin tansiyonunda artma beklenmezken, piyasalar dikkatini cuma haset açıklanacak olan ÇAKER ekincilik dışı istihdam verisine çevirecektir.” diye konuştu.

“KÖLE-Çin hegemonya savaşında sunu şişman silah iktisat olacaktır”

Dış Tecim Uzmanı Süleyman Mete Özbalaban, Asya bölgesi ekonomilerinin 1980’li yıllardan sonra devreye aldıkları ihracata dayalı endüstrileşme politikalarıyla cesim benzeri büyüme başarısı yakaladığını, bu başarıya ÇAKER pazarına yapılan ihracatın nazik ulama sağladığını tabir etti.

O dönemde yapılan uyuşma ile ABD’nin, Asya ülkelerinin zat pazarına girmesine izin verdiğini anımsatan Özbalaban, nahiye ülkelerinin da sağladıkları döviz rezervleri ile ABD’nin borçlarını akçalanmış ettiğini kaydetti.

Özbalaban, herkesin bahtiyar olduğu bu dengenin 2008 Mali Krizi ile değişmeye başladığına bel ederek, şunları söyledi:

“Dolayısıyla Çin-Tayvan arasında derinleşen askeri krizin gerçekte ESIR-Çin hegemonya savaşının bire bir sahnesi olduğu söyleyebiliriz. MEMLUK ve Çin arasındaki mücadele imdi ayrımsız azalıp tıpkısı artarak etraflı yıllar devam edecek. Tayvan sorununun ve imdi bölgede çıkacak ayrıksı sorunların BENDE-Çin arasında bir savaşla sonuçlanıp sonuçlanmayacağını anlamak için Çin başta tutmak amacıyla toprak ekonomisine umumi adına çağrıştırmak lazım.

Çin ekonomisi 1978-2017 döneminde 68 itmam büyüdü ve dünyanın fabrikası kendisine anılmaya başladı. IMF verilerine bakarak, Çin’in milli geliri 2021’birlikte 17,4 trilyon dolar ve yüzdelik 38,2 payla dünya ekonomisine arz aşkın yardım sağlayıcı mutluluk konumunda.

Çin’in yeryüzü aşkın dış satım yaptığı 12 ülkenin 8’i Asya’de ve toplam ihracatının kısaca yüzde 40’ını bu bölgeye yapmakta. Yer balaban dış satım pazarı ise KÖLE olup, yüzdelik 17,2 payla özge ülkeleri ayan küşayiş geçmekte. Tayvan ise Çin’e sunu çok ihracat eden mutluluk konumunda. Bu anlamda Çin, yer ve komşu ülkeleriyle iktisadi açıdan bütünleşmiş ergin, diasporası sebebiyle degaje ayrımsız az dışı yatırım ve ihracat ağıyla globalleşmiş ayrımsız tutum. Bu açıdan bakıldığında, KUL-Çin hegemonya savaşında ABD’nin Çin’e alın yer balaban silahı iktisat olacaktır.”

Özbalaban, gerilimin hesaplı etkilerine ait değerlendirmelerde bulunarak, gücük vadede erdemli enerji fiyatları ve geri hizmet problemlerinin, Çin’in üretim ve ihracat maliyetlerini artırabileceğini, orta ve detaylı vadede ise MEMLUK’nin, Çin ile ticaretini kesmek amacıyla herhangi bir soy tanıtmalık ve tarife dışı engelleri uygulamaya alabileceğini kaydetti.

Çin’den Pelosi’nin Tayvan ziyareti sonrası tecim yasağı

 

“Tayvan’ın dostu” Pelosi, Tayvan Parlamentosu’nu görüşme etti

 

Çin Tayvan’ı obstrüksiyon ederse yonga krizi kapıda

 

Share: