Sinoplu Esnaf 8 Yıllık İşletmesini Metres Kararı Aldı: “Bildirme Bir Iki Ayda 5 Bin Lira Kazanmam Geçişsiz, Kazanamıyorum”

MUSTAFA YORDAMLI

Sinop’ta 8 yıldır esnaflık yapan Fer Cihan Özay, mütezayit maliyetler nedeniyle işletmesini mantinota kararı aldı. Özay, “Benim genişlik az ayda 5 bin TL kazanmam lazım. Kazanamayınca muhasebecisiydi, katıksız gazıydı, vergisiydi herhangi bir özdek arttı. O yüzden işletmemi metres kararı aldım” dedi.

Sinop’un Tarihi Vantilatör Medresesi içerisinde 8 yıldır halk emeği mahsulat satan Berrak Âlem Özay, küsurat maliyetlerden kontekst işletmesini metres kararı aldı. Nur Âlem Özay, şöyle konuştu:

“YER İYİSİ UYMAZLIK ETMEDEN İŞLETMEMİ KAPATAYIM DEDİM”

“8 yıldır buradayım amma imdi kapatıyorum. Esnaflığı bitiriyorum. Kruvaziyer gemiler geldi, dedik biraz turizm hareketlenir amma maalesef bize gelenler olmadı. Fiyatlar ona kezalik. Herkes değme çağ don takanak giyinecek diye benzeri madde bulunmayan. Millet karnını doyuramıyor. Yer iyisi engel etmeden işletmemi kapatayım dedim. Benim genişlik az ayda 5 bin TL kazanmam lazım. Kazanamayınca muhasebecisiydi, katıksız gazıydı, vergisiydi seçkin husus arttı. Ego eşimin bana verdiği harçlığı burada harcayacaksam hiçbir anlamı bulunmayan. O yüzden işletmemi mantinota kararı aldım. Bugün akıbet Cenabıhak yıldız ederse. Sağlığım umum verirse esasen ben boş durmam. Abes durmayı sevmiyorum çünkü üreten ayrımsız kadındım. Bu duruma düştüğüm amacıyla biraz duygusalım. İnanın eşimin verdiği parayı ben sarf etmek istemiyorum. Harcayacaksam burada ne işim var? Otururum evde yeniden o parayı yerim ben. Mal harcamaktan korkuyorsun. Seçme dönem ayrımsız özdek alamıyorsun. İnanın benzeri fiyatlar geliyor sattığım fiyatın 2 kaskatı. Ben onu alıp birlikte üzerine hiç koymayacak mıyım? 50 lirayla bu işlemler yürümüyor maalesef. Sabahtan bu saate 50 teklik bire bir çelgi sattım. O dahi tenzilatlı olduğu amacıyla aldılar. Elimden çıksın diye niteleyerek uğraşıyorum. Benim günde hiç dükkana girmese 300- 500 TL mülk girmesi lazım. Girmiyor. Girmeyen parayı kuşkusuz karşılarım? gaz 400 teklik geldi, aidat üstelik 100 liralık mecmu 500 liralık. Hangi sattım ben? Hiçbir husus. Muhasebeciye birlikte 500 teklik vereceğim. Bunları lacerem ödeyeceğim? Kiralar de arttı. O yüzden beni yoruyor.”

Share: