7 bin almanak Palu ilçesi, ihtişamı ile yıllara saha okuyor

7 bin yıllık Palu ilçesi, ihtişamı ile yıllara saha okuyor

ELAZIĞ – Gün Doğusu Küçük Asya Bölgesinin en çarkıt yerleşim yerlerinden biri olan Elazığ’ın 7 bin almanak tarihi ayrımsız geçmişe cemaat Palu ilçesi, kültür, tabiat ve dini alanlarıyla ziyaretçilerini bekliyor.

7 bin yıllık tarihi geçmişe sahip olan ve bağrında bir nice medeniyete aile sahipliği özne Palu ilçesi, saf güzellikleri yanı sıra, Palu Kalesi kabil birçok tarihi eserleriyle ziyaretçilerini bekliyor. Temas karışında ayrı ayrı medeniyetlerden izler taşıyan Palu seçme sene 200 bin ziyaretçiyi ağırlıyor. Surp Lusavoriç Kilisesi, Palu Kalesi, Cimşit Paşa Külliyesi, Âdeta Cami ve Celil Camiyi ziyaret etmek amacıyla birçok hayat sıkıntılı içi ve mahdut dışından ilçeye geliyor. İlçede antrparantez tarihi kaynaklara göre Maksat Nehri üstünde kurulan ve İpek Yolu güzergahında bulunduğundan bir vakitler ” İstanbul’u Bağdat’a bağlayan köprü” adına tanıdık tarihi Palu Köprüsü, turistlerin ve fotoğraf tutkunlarının elzem adreslerinden biri. Tarihi iskân yeri Palu’birlikte, sonbaharın yaşandığı şimdilerde seyrine bıkılmayan manzaralar oluşuyor.

“Urartulardan kalma Kral Menua’nın yazdırmış olduğu tıpkı abide var”

Palu ilçesinin tarihi karşı hikmet veren Elazığ Site Konseyi Başkanı Av. Rüstem Kadri Septioğlu, “Palu oldukça güzel aynı tarihe cemaat bire bir ilçemiz. Palu lüzum kültürel gerekse da ticari ve politik açıdan kebir ayrımsız yere sahiptir. 7 bin yıllık ayrımsız geçmişi var, bununla ilişkin kalede kâin Urartulardan kalma Kral Menua’nın yazdırmış olduğu aynı abide var. Yazıda o bölgede yapılan savaşlar ve anlaşmalarla ilgilendiren bilgiler meydan almaktadır. Ayrıca ilçede bulunan ayrımsız kalede milattan önceye ilişik bibi kalıntıları var. Restore edilmiş ve halen kullanımda olan Palu Köprüsü var. Camiler, kiliseler ve hanlarla ilişik gezilip görülebilecek oldukça muhteşem değerler barındıran eserler bulunmaktadır. Palu ilçesi Yavuz Padişah Sevap zamanın da Osmanlı topraklarına katma bire bir kesim. Yakın tarihimiz dahi ise Varto’dan başlayıp Darende’ye büyüklüğünde giden aynı geçmişi var. Babam özlük çocukluğunda Varto ve Hınıs’tan bozuk tapuları gelip Palu ilçesinde arayanların olduğunu söylüyordu” dedi.

“Sonbaharla alay malay Palu ayrı güzellik kazanıyor”

Seçme yıl ilçeye kestirmece 200 bin ziyaretçi geldiğini aktaran Septioğlu, “Huy turizmi açısından daha bakir rafting ve yayla turizmi, tarihi kazı bilimsel gezintiler alelhusus içtimai iletişim araçları ile gelişigüzel berenarı yaygınlaştı. Ama arz haddinden fazla gezgin aldığımız kayran akide turizmi. İlçede kâin otel ve konaklama tesislerinden aldığımız bilgiye göre Palu’ya yılda 200 bine mümasil ziyaretçi gelmektedir. Ağırlıklı adına Diyarbakır, Bingöl, Erzurum girmek amacıyla İstanbul, Ankara kabilinden büyük şehirlerden da oldukça bati tıpkısı murat var. İlçeye yurtdışından dahi gelenlerde oluyor. Sonbaharla alay malay Palu ayrı güzellik kazanıyor. Bunun sunma balaban sebebi alışılmış orman ağaçları beş altı olduğu üzere ve ağırlıklı yerine kavak, meşe ve söğüt olduğundan güzün varaka dökmeden önceki kalite değişimleri katlanılamaz vasıf cümbüşü haline dönüşüyor. Havasında ki görk gerekse dahi doğasında ki güzellikle zımnında turistlere tarihi ve hem üstelik sonbahardaki güzellikleri varagelmek üzere Palu ilçemize bekliyoruz” diyerek konuştu.

Share: